Ρεπορτάζ: Μυρτώ Τσάβαλου – Φίλιππος Καραμέτος
Ένα πρωτοφανές ανθρώπινο δράμα εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες στο νησί του Ιπποκράτη, με πρωταγωνιστή έναν 67χρονο από την Ολλανδία. Ο ηλικιωμένος βρίσκεται στη χώρα μας χωρίς χρήματα, ολομόναχος και νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο της Κω, επί έναν ολόκληρο μήνα, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην πατρίδα του.
Η προσωπική ιστορία του κ. Gerard Van Der Stenhoven, που τον περασμένο Σεπτέμβριο επισκέφθηκε τη χώρα μας από τη Βουλγαρία όπου διέμενε και εργαζόταν, ξεκινά στις 3 Ιανουαρίου 2013. Την ημέρα εκείνη εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο του νησιού με ρήξη εντέρου (περιτονίτιδα).
Ο χειρουργός Αχιλλέας Αγαπόπουλος, ο οποίος είναι και ο θεράπων ιατρός του, ανέφερε ότι έκτοτε παραμένει στο νοσοκομείο, χωρίς να έχει κάποιον συγγενή στο πλευρό του. Oι γιατροί και η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να του παρέχουν όλα όσα χρειάζεται.
«Ο άρρωστος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ νοσηλείας και δεν ξέρουμε τι θα απογίνει», δηλώνει ο χειρουργός, προσθέτοντας ότι λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του χρήζει άμεσης μεταφοράς σε μονάδα φυσικής αποκατάστασης.
Την ίδια ώρα η άρνησή του να φάει και η κακή ψυχολογία του επιδεινώνει την κατάστασή του. Ο 67χρονος ζητεί με επιμονή να λάβει εξιτήριο και να επιστρέψει στο ενοικιαζόμενο δωμάτιο όπου διέμενε, αλλά ο γιατρός δεν συμφωνεί. «Αν πάει εκεί θα πεθάνει», τονίζει. Ένα ακόμα πρόβλημα που προστίθεται είναι ότι η ασφάλειά του καλύπτει τα νοσήλια του έως και τον Μάρτιο. Από εκεί και μετά, μένει χωρίς ασφάλεια…
Να σημειωθεί ότι ο 67χρονος ήρθε στη χώρα μας από τη Βουλγαρία, έχοντας χάσει το διαβατήριό του και στην κατοχή του βρέθηκε μία άδεια παραμονής από τη γειτονική χώρα.
Ξεχασμένος από την πρεσβεία και από την οικογένειά του
Στη διάρκεια του Ιανουαρίου, η Ολλανδική Κοινότητα της Κω επιχείρησε επανειλημμένως να επικοινωνήσει με την κόρη του, η οποία ενώ αρχικά αρνήθηκε να μιλήσει με τον πατέρα της γιατί, όπως είπε, ήταν επιλογή του να φύγει από την Ολλανδία, μετά από μερικές ημέρες ζήτησε το τηλέφωνό του. Εν συνεχεία, σε συνομιλία που είχε με την κα Χάφους και την κα Τρουμούλη (μέλη της κοινότητας) τους ανέφερε ότι ήταν επιτακτικό ο πατέρας της να μεταφερθεί στην Αθήνα και έπειτα θα κανόνιζε τι μέλλει γενέσθαι. Έκτοτε, τα ίχνη της έχουν χαθεί και κάθε προσπάθεια επαφής μαζί της έχει πέσει στο κενό.
Η Zούγκλα επικοινώνησε με τον θεράποντα ιατρό του, κ. Αγαπόπουλο, ο οποίος τονίζει πως το ζήτημα της επιστροφής του είναι διαδικαστικό και πως το ασφαλιστικό του ταμείο μπορεί να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας σε περίπτωση που επιστρέψει.
Κραυγή αγωνίας από την Ολλανδική Κοινότητα
Το ζήτημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στο νησί της Κω, όπου επτά μέλη της Ολλανδικής Κοινότητας στη χώρα μας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν αποκάλυψαν ότι τόσο η ολλανδική πρεσβεία όσο και το ολλανδικό ΥΠΕΞ αδιαφόρησαν επιδεικτικά στις εκκλήσεις τους, προκειμένου το θέμα να διευθετηθεί.
(Η εφημερίδα «Σταθμός» της Κω ήταν στη συνάντηση των μελών της Κοινότητας και κατέγραψε τη συζήτηση)
Όπως κατήγγειλαν, η απάντηση που έλαβαν ήταν η εξής: «Η Ολλανδία είναι μία χώρα φτωχή και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς του. Μπορείτε να κάνετε έρανο οι Ολλανδέζες της Κω και να τον στείλετε στην πατρίδα του».
Η κ. Χάφους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τόνισε τα εξής: «Εμείς εθελοντικά προσφερθήκαμε να βοηθήσουμε έναν συνάνθρωπό μας που δεν έχει κανέναν εδώ, ούτε την οικονομική δυνατότητα, ούτε υποστήριξη από την οικογένειά του και παντού βρίσκουμε κλειστές πόρτες. Πρέπει να βρεθεί μία λύση ώστε ο άνθρωπος να φύγει από το νησί, πράγμα το οποίο είναι αδύνατο μέχρι τώρα γιατί έχουμε βρει κλειστές πόρτες από την πρεσβεία μέχρι το Υπουργείο Εξωτερικών και έχουμε έρθει σε αδιέξοδο γιατί κι εμείς δεν έχουμε την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα πλέον να τον βοηθήσουμε».
Η ολλανδική κοινότητα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του, παρέχοντάς του είδη ένδυσης και φαγητό, όμως δεν μπορούν να καλύψουν το υψηλό κόστος των φαρμάκων. «Ένα μόνο χάπι από αυτά που παίρνει κάθε ημέρα στοιχίζει 68 ευρώ!», είπαν χαρακτηριστικά.
«Επειδή λέμε συνέχεια ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση και πάντα λέμε ότι οι χώρες του εξωτερικού λειτουργούν καλύτερα, αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα να δείξουμε στον κόσμο και την αντίθετη πλευρά. Δηλαδή ότι η Ελλάδα σε κάποιες κρίσιμες στιγμές μπορεί να είναι πολύ καλύτερη από μια ξένη χώρα» τόνισε η κ. Χάφους.
Τέλος, απηύθυναν έκκληση στην κοινωνία της Κω, να βρεθεί κάποια λύση ώστε να καλυφθούν τα έξοδα της μεταφοράς του στην Ολλανδία (το κόστος υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 5.000 ευρώ), όπου εκεί θα νοσηλευτεί σε κέντρο αποκατάστασης, τα έξοδα του οποίου τα καλύπτει η ασφάλειά του. Σημειώνεται ότι το κόστος υπολογίζεται στο υψηλό ποσό των 5.000 ευρώ, καθώς λόγω της κατάστασής του θα πρέπει να ταξιδέψει ξαπλωμένος, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστούν περίπου τέσσερις με πέντε θέσεις για την μεταφορά του . Επιπλέον, στο κόστος συνυπολογίζεται το γεγονός πως ο ασθενής δεν θα ταξιδέψει απευθείας από την Κω στην Ολλανδία, αλλά θα υπάρξει και μία ενδιάμεση στάση στην Αθήνα.