Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής η υπόθεση της σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο οι οποίοι πέρασαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος, άρχισε να προσλαμβάνει χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας μετά την απόφαση του τοπικού δικαστηρίου της Αδριανούπολης να θέσει τους δύο Έλληνες σε καθεστώς προφυλάκισης, μετά την απαγγελία της κατηγορίας για απόπειρα κατασκοπείας και παράνομης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή.
Η φιλοκυβερνητική Milliyet τιτλοφόρησε αμέσως ανάρτησή της στην ηλεκτρονική της εκδοχή με τον τίτλο «Η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε – η Αθήνα πάγωσε» δίνοντας τον τόνο του κλίματος που επικρατεί, τουλάχιστον στα τουρκικά ΜΜΕ. Λίγο νωρίτερα οι δικαστικές αρχές της Αδριανούπολης είχαν παραπέμψει σε δικάσιμο τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας, η οποία και προκάλεσε ισχυρό «πονοκέφαλο» στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Από τουρκικά ΜΜΕ έγινε γνωστό και ελέγχεται η πληροφορία, πως κατασχέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών, του υπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτριου Κούκλατζη και εξετάζονται τα ηλεκτρονικά ίχνη.
Εν τω μεταξύ όμως στο επίσημο κατηγορητήριο που απήγγειλε ο εισαγγελέας Αδριανούπολης δεν υφίσταται η κατηγορία της κατασκοπείας, ενώ οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα προσαχθούν για δίκη τη Δευτέρα.
Η επίσημη κατηγορία από το τουρκικό δικαστήριο:
Η επίσημη διατύπωση της απόφασης του δικαστηρίου της Αδριανούπολης για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς είναι η κάτωθι:
«Επειδή εισήρθαν σε απαγορευμένη περιοχή πρώτου βαθμού, επειδή υπάρχει υποψία διαφυγής τους, επειδή υπάρχει υποψία αλλοίωσης πειστηρίων, επειδή δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.
Για τους παραπάνω λόγους αποφασίστηκε η σύλληψή τους. Το δικαστήριο επίσης αποφάσισε να εξεταστούν τα ψηφιακά δεδομένα των κινητών τηλεφώνων τους».
Το κατηγορητήριο στα τουρκικά: «Sulh Ceza Hakimliği, Yunan askerler teğmen Aggelos Mitretodis ile astsubay çavuş Dimitros Kouklatzis’in, ‘1’inci derecede askeri yasak bölge ihlali’, ‘kaçma şüphesi’, ‘delileri karartma şüphesi’, ‘ikametgahlarının Türkiye’de bulunmaması’, ‘yurtdışına kaçma olasılığı’ gerekçeleriyle tutuklanmalarına karar verdi. Mahkeme ayrıca, askerlerin üzerinden çıkan dijital verilerin de incelenmesine karar verdi».
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην επίσημη διατύπωση του κατηγορητηρίου δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη ή η έννοια της «κατασκοπείας».
Ενεργό ρόλο διαδραματίζουν οι Αμερικάνοι
«Οι ΗΠΑ ασχολούνται ενεργά (fully engaged) με το θέμα (της σύλληψης) των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» επισήμανε την Παρασκευή ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Νωρίτερα, o κ. Πάιατ είχε εκφράσει την ανησυχία του για μια «ακούσια αντιπαράθεση» Ελλάδας – Τουρκίας, όπως την χαρακτήρισε, κάτι που υπενθύμισε ότι είχε πράξει και προ ενός έτους.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ένα ατύχημα θα ήταν το χειρότερο σενάριο αυτήν τη στιγμή» ωστόσο, όπως διευκρίνισε «εξακολουθεί να υπάρχει διάλογος και συνεχείς επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα».
Τι ανέφεραν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο στρατιωτικοί στην κατάθεσή τους δήλωσαν πως δεν είναι κατάσκοποι και πράκτορες και ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Ακολουθήσαμε ίχνη γιατί η περιοχή είναι δρόμος παράνομων μεταναστών».
«Το χιόνι ήταν 20 με 25 εκατοστά. Βρεθήκαμε κάτω από ένα δένδρο και μας συνέλαβε η τουρκική περίπολος. Μας πήραν τα όπλα και τα κινητά» είπαν και συμπλήρωσαν:
«Δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών».
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί:
Το ελληνικό ΥΠΕΞ θεωρεί πως η οποιαδήποτε αναφορά για απόπειρα κατασκοπείας έγινε εκ του πονηρού και προκειμένου να «επιβαρύνει» το περιστατικό, το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα είχε αντιμετωπιστεί επί τόπου, και σε επίπεδο ταξιαρχίας, ως είθισται.
Το ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη προσέλαβε τούρκο δικηγόρο για την υπεράσπιση των στρατιωτικών.
Γύρω στις 17:30 το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού μετέδωσε την πληροφορία πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κατέθεσαν πως ακολούθησαν ίχνη βημάτων πάνω στο χιόνι και πως έτσι χάθηκαν και εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος. Το Ανατολού επίσης προσθέτει πως σε ερώτημα του εισαγγελέα σχετικά με τις φωτογραφίες που βρέθηκαν στα κινητά τους τηλέφωνα, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί απάντησαν πως «θα τις έδιναν στους ανωτέρους τους». Η πληροφορία αυτή προφανώς ελέγχεται για την αξιοπιστία της.
Η μεταφορά των Ελλήνων στρατιωτικών μετά τη σύλληψη, από την τουρκική στρατονομία:
Βίντεο που δημοσιεύει η Milliyet από τον τόπο κράτησής τους, στο αρχηγείο στρατοχωροφυλακής Αδριανούπολης:
Κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ θεωρούν πως εντέχνως η τουρκική πλευρά επιχειρεί να «φουσκώσει» ένα απλό περιστατικόΜε αυτά τα δεδομένα, κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ θεωρούν πως εντέχνως η τουρκική πλευρά επιχειρεί να «φουσκώσει» ένα απλό περιστατικό, αλλά επισημαίνουν πως σε καμία περίπτωση οι Τούρκοι δεν συνέδεσαν επίσημα ή ανεπίσημα το περιστατικό του Έβρου, με εκείνο των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι η υπόθεση αυτή θα κρατήσει ημέρες, προκαλώντας «πονοκεφάλους», αλλά δεν αναμένεται το περιστατικό και η δίκη να εξελιχθούν ζήτημα που θα προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.
Αντιλαμβάνεται ο καθένας πως αυτές οι ερμηνείες υπό τις παρούσες συνθήκες κινούνται σε θεωρητικό επίπεδο και πως στην πράξη μπορούν να συμβούν διάφορα τα οποία λόγω των υφισταμένων αντικειμενικών συνθηκών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενδεχομένως να προσλάβουν διαστάσεις.
Το χρονικό της σύλληψης
Εκνευρισμός επικρατεί από αργά το μεσημέρι ένθεν κακείθεν του Έβρου μετά τη σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενός ανθυπολοχαγού και ενός μόνιμου λοχία, οι οποίοι διέβησαν κατά λάθος τα ελληνοτουρκικά σύνορα και πέρασαν σε τουρκικό έδαφος.
Οι δύο Έλληνες συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο και οδηγήθηκαν στην Αδριανούπολη, όπου και παραπέπονται σε δίκη για απόπειρα κατασκοπείας και είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παρουσιάστηκαν στο τοπικό δικαστήριο όπου τους απαγγέλθηκαν οι παραπάνω κατηγορίες και τέθηκαν σε καθεστώς προφυλάκισης.
Όπως αναφέρει η Sözcü και το nTV, ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης, συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού στρατού. Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των στοιχείων τους, στο γραφείο της διοίκησης Χωροφυλακής της Αδριανούπολης, μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο το οποίο και διέταξε τη προφυλάκισή τους.
To zougla.gr επικοινώνησε με τον ξάδερφο του λοχία Δ. Κούκλατζη ο οποίος ανέφερε ότι δεν έχει κανένα νέο, προσθέτοντας ότι ενημερώνεται από τα ελληνικά ΜΜΕ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καταστεί δυνατό να έρθει σε επαφή με τον συγγενή του.
Παράλληλα, η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε και με τον θείο του Δ. Κούκλατζη, ο οποίος σημείωσε πως δεν έχει απολύτως καμία ενημέρωση. «Γνωρίζουμε μόνο ότι πληροφορούμαστε από τα μέσα ενημέρωσης» πρόσθεσε.
Ενώ συνήθως τα συνοριακά αυτά μικροεπεισόδια λύνονται επί τόπου και σε επίπεδο ταξιαρχίας, εντούτοις αυτή η υπόθεση, αν και είναι ξεκάθαρη εξαρχής, έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις ξεφεύγοντας από το τοπικό επίπεδο. Από το πρωί τη διαδικασία επαναπατρισμού των δύο στρατιωτικών ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει άμεση εξέλιξη, και στη συνέχεια υπήρξε και επαφή σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ πρωθυπουργικών γραφείων Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και με το γραφείο του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στο Κονγκό.
Κατόπιν όλων τούτων, την υπόθεση ανέλαβαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, και μέχρι στιγμής η συνεννόηση καταλήγει στο να δικαστούν οι δύο Έλληνες τυπικά, να αθωωθούν και στη συνέχεια να επιστραφούν. Αυτά μέχρι στιγμής.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μία έκδηλη ανησυχία από ελληνικής πλευράς για το εάν και κατά πόσον η τουρκική ηγεσία επιχειρήσει να κλιμακώσει ένα κατά τα άλλα σύνηθες αλλά και αναμενόμενο περιστατικό. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ακολουθούσαν το γνωστό και πλήρως απομονωμένο μονοπάτι στην πλευρά των ελληνικών συνόρων, αλλά λόγω της χιονόπτωσης διέβησαν τη συνοριακή γραμμή και βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος έχοντας χάσει τον προσανατολισμό τους. Κάποια στιγμή έγιναν αντιληπτοί και συνελήφθησαν.
Πρόκειται για ένα περιστατικό στο οποίο, λογικά και παραδοσιακά, δεν θα έπρεπε να δοθεί συνέχεια και το θέμα να επιλυθεί επί τόπου από το αρχηγείο της τουρκικής ταξιαρχίας που εδρεύει στην περιοχή. Τυπικά μία παράνομη διάβαση της συνοριακής γραμμής υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο και ενδεχομένως οδηγεί σε δίκη, αλλά αυτά ως προς τους τύπους.
Τζανακόπουλος: «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση για την επιστροφή τους»
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δηλώσεις του είπε πως Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε συνεννόηση για τη διευθέτηση του ζητήματος. Παράλληλα, χαρακτήρισε σενάρια φαντασίας τις πληροφορίες ότι η Άγκυρα συνδέει το γεγονός με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα.
Συγκεκριμένα, στην ενημέρωση που παρείχε για το περιστατικό με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας».
Η ανακοίνωση του ΓΕΣ για το συμβάν
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) ενημέρωσε για το περιστατικό σήμερα. «Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.
»Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες» ανέφερε η ανακοίνωση του ΓΕΣ.