Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης-Φίλιππος Καραμέτος

Μία διαμάχη πολλών ετών μεταξύ της Ιεράς Μονής Σύρου και ομογενών επενδυτών με κατοίκους της περιοχής Διβούνια Μυκόνου για ένα κομμάτι πολύτιμης γης κατέληξε στην απόβαση δεκάδων σκαπτικών μηχανημάτων και… ανδρών των ΜΑΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κόποι γενεών μετατράπηκαν σε χαλάσματα, ώστε να δημιουργηθεί ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο 6 αστέρων που θα το διαχειρίζεται μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες Resort στον κόσμο.

Πριν από λίγες ημέρες, μέσα σε κλίμα έντασης, οι μπουλντόζες, υπό την προστασία ανδρών των ΜΑΤ (το κόστος ανέλαβαν οι ιδιώτες) και με την εντολή της εταιρείας που κατέχει πλέον την έκταση-φιλέτο, κατεδάφισαν τα σπίτια δεκάδων κατοίκων τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως αυθαίρετα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 
(Πηγή-βίντεο: Mykonoslivetv)

Το ερώτημα που τίθεται είναι, εφόσον τα κτίσματα θεωρούνται παράνομα, πώς διέθεταν μέχρι πρότινος ηλεκτροδότηση, παροχή νερού και τηλεφωνική σύνδεση; Μάλιστα, πολίτες του Καλαφάτη μιλώντας στο zougla.gr τόνισαν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια πλήρωναν κανονικά τα πρόστιμα.

O Πέτρος Νάζος, δημοσιογράφος του Mykonos Live TV, σχολιάζει στο zougla.gr το πώς μετατράπηκε ένας παραδοσιακός κυκλαδίτικος οικισμός σε… μπάζα, καθώς και τις αντιδράσεις των ανήμπορων κατοίκων…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκκλησία, το φιλέτο και η ξενοδοχειακή μονάδα

Tα ΜΑΤ στα Διβούνια, φωτό mykonostickerΑρκετά χρόνια πριν τα οικόπεδα αυτά ανήκαν στην Ι.Μ. Σύρου.

Οι κάτοικοι και η Μονή είχαν εναποθέσει τη λύση των αντιδικιών στα δικαστήρια.

H υπόθεση ήταν σε εκκρεμότητα για πολλά έτη, με τους κατοίκους να μην προσέρχονται σε διάλογο με τους μοναχούς, ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησής τους από τα κτίσματα…

Εν συνεχεία η Μονή πούλησε τις εκτάσεις σε Ελληνοαμερικανούς, με έναν εξ αυτών να μεταβιβάζει τοOι μπουλντόζες στο σημείο ποσοστό του στην -κυπριακών συμφερόντων- εταιρεία Tatianco Enterprises Company Limited.

Κάπου εδώ ξεκινά ο εφιάλτης τους… Mε απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατεδαφίστηκαν τα αυθαίρετα σε ζώνη αιγιαλού. Εξαιρέθηκαν ο μόλος και ο ταρσανάς, λόγω παλαιόθεν υφιστάμενων μνημείων.

Το νόμιμον είναι και ηθικόν;

Οι κάτοικοι του οικισμού διαμένουν στον συγκεκριμένο χώρο όλη τους τη ζωή, όπως και οι παππούδες τους. Ανεπηρέαστοι σχεδόν από τους φρενήρεις ρυθμούς με τους οποίους κινείται η υπόλοιπη Μύκονος, κερδίζουν τα προς το ζην με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν και οι δικοί τους: με το ψάρεμα.
Με χαρτιά ιδιοκτησίας των σπιτιών τους δεν ασχολήθηκαν ποτέ, παρά μόνο όταν ερχόταν κάποιο πρόστιμο για αυτά, τα οποία και πλήρωναν. Άλλωστε, πάντα ένιωθαν ότι ο τόπος τους ανήκει: οι πρόγονοί τους δώρισαν την περιοχή πριν από 100 χρόνια στην εκκλησία, προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειές της για την ανατροφή των δεκάδων ορφανών παιδιών που υπήρχαν τότε.

Και η εκκλησία σήμερα, νόμιμος ιδιοκτήτης με τη… βούλα, πουλάει την περιουσία που της δωρίστηκε σε επενδυτές, πετώντας έτσι στο… Αιγαίο ουσιαστικά τα παιδιά αυτών που της τη χάρισαν.

Ψηφίσματα, εκκλήσεις, διαμαρτυρίες… Τίποτα δεν κατέστη δυνατό να αποτρέψει την επένδυση και την καταστροφή των σπιτιών τους.

Το zougla.gr πραγματοποίησε οδοιπορικό στον πανέμορφο οικισμό Διβούνια πριν από 4 χρόνια, όταν ακόμα οι κάτοικοι δεν μπορούσαν με τίποτα να δεχτούν ότι οι ειδοποιήσεις κατεδάφισης που είχαν λάβει, θα μπορούσαν να γίνουν πράξη, αλλά και όταν τα κεντρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν ασχοληθεί με την υπόθεση.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης