Σε δύο χρόνια φυλάκιση, εξαγοράσιμη για 5 ευρώ την ημέρα, καταδίκασε την Τετάρτη το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας έναν -συνταξιούχο πλέον, από πέρυσι- γιατρό, πρώην επιμελητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας, για τον θάνατο ενός 82χρονου που είχε διακομιστεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα τον Μάρτιο του 2012 με πόνους στην κοιλιά.
Το δικαστήριο, που έδωσε τη δυνατότητα η έφεση επί της ποινής να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, έκρινε ένοχο χωρίς ελαφρυντικά τον γιατρό για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά παραυτουργία, ενώ αθώωσε τον συγκατηγορούμενό του ειδικευόμενο γιατρό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
Σύμφωνα με όσα εξιστορήθηκαν στο ακροατήριο, ο ηλικιωμένος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στο Τμήμα Επειγόντων, στις 3.30 τη νύχτα με έντονους πόνους στην κοιλιά. Στον 82χρονο, όπως κατέθεσε στην απολογία του ο ειδικευόμενος γιατρός που τον ανέλαβε στο ΤΕΠ, υποδείχθηκαν όλες οι απαιτούμενες εξετάσεις, οδηγήθηκε στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας και στη συνέχεια ενημέρωσε τον άλλο κατηγορούμενο -που ήταν τότε επιμελητής στο Νοσοκομείο. Ο τελευταίος, όπως κατέθεσε ο ειδικευόμενος, επισκέφθηκε μαζί του τον ηλικιωμένο στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας στις 7.30 το πρωί, τον εξέτασε χωρίς να διαπιστώσει κάτι ανησυχητικό, καθώς και οι εξετάσεις αποδείχθηκαν φυσιολογικές, ενώ και η σύζυγος του 82χρονου -όπως υποστήριξε ο ειδικευόμενος- τους δήλωσε πως ο ίδιος αισθανόταν καλύτερα.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο συνταξιούχος, με την τότε ιδιότητά του ως επιμελητής, υπέγραψε εξιτήριο, ωστόσο -όπως είχαν καταθέσει νωρίτερα οι συγγενείς του ηλικιωμένου- μία ώρα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, η κατάσταση του 82χρονου επιδεινώθηκε δραματικά και έγινε εσπευσμένη διακομιδή του στο Νοσοκομείο της Τρίπολης, όπου πέθανε από περιτονίτιδα. “Μετά τις 7.30 το πρωί δεν ξαναείδα τον ηλικιωμένο” δήλωσε ο ειδικευόμενος, προσθέτοντας ότι τα εξιτήρια υπογράφονται από τους επιμελητές του Νοσοκομείου.
Ο συνταξιούχος γιατρός, στη δική του απολογία, δήλωσε ότι ασκεί την ιατρική από το 1980, εργάζεται δε στη Μεσσηνία 25 χρόνια, εκ των οποίων τα 18 στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, από το οποίο συνταξιοδοτήθηκε πέρυσι.
Ως προς το συγκεκριμένο περιστατικό υποστήριξε ότι ενημερώθηκε για αυτό όχι τη νύχτα -όταν δηλαδή ο ηλικιωμένος έφθασε στο ΤΕΠ-, αλλά νωρίς το πρωί, από συναδέλφους του γιατρούς. Τότε μετέβη στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας για να εξετάσει τον ηλικιωμένο, με τον οποίον -όπως δήλωσε- ήταν δυσχερής η συνεννόηση, ωστόσο διαπίστωσε από την εξέταση ότι δεν είχε συμπτώματα οξέος χειρουργικού περιστατικού, προσθέτοντας ότι μέχρι εκείνη την πρωινή ώρα δεν είχε ακόμα τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος που είχαν παραγγελθεί από τον ειδικευόμενο γιατρό του ΤΕΠ. Επιπλέον αρνήθηκε τόσο ότι έδωσε εντολή για το υπερηχογράφημα που έγινε το μεσημέρι, χωρίς ο ίδιος να είναι παρών και χωρίς να ενημερωθεί για τη σχετική εξέταση -“αν είχα δώσει σχετική εντολή θα ήμουν παρών στο υπερηχογράφημα για να το διαβάσω ο ίδιος” δήλωσε- όσο και ότι ήταν αυτός που είπε να φύγει ο 82χρονος από το νοσοκομείο. “Υπέγραψα τυπικά το εξιτήριο ως εφημερεύων, αλλά δεν ξέρω ποιος γιατρός του είπε ότι μπορεί να φύγει” δήλωσε ο συνταξιούχος σήμερα γιατρός.
Πηγή: eleftheriaonline.gr