Με στραμμένο το βλέμμα στον Άρειο Πάγο είναι οι 397 απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες παραμένουν στον «αέρα» όσον αφορά στο εργασιακό τους μέλλον.
Αυτή τη στιγμή περίπου 150 πρώην εργαζόμενες, μαζί με σχολικούς φύλακες, πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τον Άρειο Πάγο, ζητώντας με αυτόν τον τρόπο την επανατοποθέτησή τους σε άλλη θέση του Δημόσιου Τομέα.
Σε πρώτο βαθμό οι απολυμένες καθαρίστριες δικαιώθηκαν από το Πρωτοδικείο της Αθήνας, ωστόσο το Δημόσιο κατέθεσε αίτηση στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να «μπλοκάρει» την επιστροφή τους στις θέσεις τους, εξέλιξη που θα προκαλούσε πρόβλημα με τον προαπαιτούμενο αριθμό των απολύσεων που καλείται να πραγματοποιήσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέσα στο 2014. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η απόφαση του Πρωτοδικείου έθεσε σε ευθεία αμφισβήτηση το μέτρο της διαθεσιμότητας και τη συνταγματικότητά του, προκαλώντας παράλληλα «πονοκέφαλο» στο Υπουργείο Οικονομικών.
Ήδη πάντως ο Άρειος Πάγος έχει απορρίψει το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να μην εφαρμοστεί η πρωτόδικη απόφαση.
Τι υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών, που εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο, θα υποστηρίξει ότι η επίμαχη πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση της δικαιοδοσίας του, καθώς αρμόδια για να επιλύσουν το ζήτημα των καθαριστριών είναι τα Διοικητικά και όχι τα Πολιτικά δικαστήρια.
Το Υπουργείο Οικονομικών επίσης θα υποστηρίξει ότι εσφαλμένα το Πρωτοδικείο ερμήνευσε την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών συνεπαγόταν αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης εργασίας τους και όχι τη θέση τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με το υπουργείο, «η κατάργηση των θέσεων τους έγινε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που υπαγορεύουν τον περιορισμό των υπηρετούντων στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα υπαλλήλων».
Σκοπός αυτού του μέτρου σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, είναι «να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πιο σοβαρή οικονομική κρίση που γνωρίζει η χώρα μας».
Οι δικηγόροι του υπουργείου θα υποστηρίξουν επίσης ότι «το Δημόσιο από το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ δεν κωλύεται να καταργεί οργανικές θέσεις υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν μονιμότητας, πολύ περισσότερο μάλιστα τη στιγμή που στηρίζεται σε γενικά και αντικειμενικά κριτήρια».
Διαβάστε επίσης:
Περιμένουν δικαίωση οι απολυμένες καθαρίστριες, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014, 11:10