Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Σότσι της Ρωσίας, όπου διεξήχθησαν οι πρόσφατοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, πραγματοποιήθηκε η 11η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα: «Ρομπότ και Διάστημα». Εκεί οι Έλληνες μαθητές είχαν την ευκαιρία να αποδείξουν το πλούσιο ταλέντο και το επιστημονικό τους υπόβαθρο, αντιπροσωπεύοντας επάξια τη χώρα μας, αφού κατάφεραν να ξεχωρίσουν σε ένα σύνολο 100 συμμετοχών από όλο τον κόσμο.

Η δημιουργική σκέψη, η ικανότητα χειρισμού όλων των σύγχρονων τεχνολογιών και το ομαδικό πνεύμα της Ελληνικής αποστολής «Team Minders», υπό την καθοδήγηση του προπονητή κ. Μωραΐτη υπερίσχυσαν και χάρισαν στους Έλληνες μαθητές της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης -Αγορόπουλος Στέλιος, Λέσσης Αλέξανδρος, Ελευθεριάδης Δημήτρης, Ταούκης Ιάσωνας και Ζαφείρης Ορφέας- την 7η θέση στην κατηγορία «Open» του διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για σημαντική διάκριση, καθώς ο διαγωνισμός WRO (World Robot Olympiad) δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές από 8 έως 18 ετών να κατανοήσουν τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και την Πληροφορική, επιτρέποντάς τους να εμπλακούν στη διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος με τη χρησιμοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών ρομποτικής που είναι διαθέσιμες σήμερα. Η ελληνική ομάδα μάλιστα είχε διακριθεί και την προηγούμενη χρονιά, δημιουργώντας μια εφαρμογή για την άμεση απεικόνιση των ευρημάτων αρχαιολογικών ανασκαφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To zougla.gr συνάντησε τον προπονητή της ομάδας και υπολυκειάρχη της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης Δημήτρη Μωραΐτη, καθώς και τον μαθητή της Γ΄ Λυκείου Στέλιο Αγορόπουλο. Η ομάδα τους, ύστερα από έρευνα 1,5 χρόνου, κατάφερε να δημιουργήσει ένα ρομποτικό σύστημα που προσκολλάται σε κομήτη και εξορύσσει από αυτόν σπάνια μέταλλα.

«Οι κομήτες έχουν κοιτάσματα σημαντικών μεταλλευμάτων που μένουν ανεκμετάλλευτα. Με το ρομποτικό μας σύστημα αυτά μεταφέρονται ως πρώτη ύλη σε διαστημικό σταθμό και αξιοποιούνται για να γίνονται τρισδιάστατες εκτυπώσεις, που αποτελούν τη βάση για τη μελλοντική διαστημική έρευνα» εξηγεί ο Δημήτρης Μωραΐτης.

Γνωρίστε το ρομποτικό σύστημα, την ελληνική, μαθητική… «Rosetta»! 

Οι ομάδες για την Ολυμπιάδα του 2015 θα αναδειχθούν από τον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώνεται από τη WRO Hellas (wrohellas.gr & FB / WRO Hellas) σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας μας και θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιούνιο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Οι νικητές της κάθε κατηγορίας (από το Δημοτικό ως το Λύκειο) θα ανανεώσουν το ραντεβού τους για την επόμενη Ολυμπιάδα Ρομποτικής, που θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ.

Διαβάστε ακόμη: Προσεδαφίστηκε η «Rosetta» στον κομήτη Tchouri

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης