Την πραγματοποίηση 48ωρων επαναλαμβανομένων απεργιακών κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης με την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προαναγγέλλει η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ.

Στην ανακοίνωση της η ΓΕΝΟΠ αναγγέλλει ακόμη την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων, όπου υπάρχουν ενεργειακά κέντρα ανά την επικράτεια, ενώ καλεί όλους τους εργαζομένους του Ομίλου ΔΕΗ και των θυγατρικών του να «βρίσκονται σε επαγρύπνηση». Παράλληλα καλεί και τους φορείς των ενεργειακών περιοχών «για συντονισμό της δράσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δημοκρατική νομιμότητα να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ, ζητά:

• Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί «η ιστορία της χώρας όπως είναι η ΔΕΗ δεν πωλείται και δεν αγοράζεται. Η ΔΕΗ είναι εθνική υπόθεση».
• Από τον κ. Ζερβό και τη διοίκηση της ΔΕΗ να δηλώσουν δημόσια πως και με ποιον τρόπο προστατεύουν τα συμφέροντα του Ομίλου ΔΕΗ.
• Την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη δημόσιου διαλόγου.
• Να καταθέσει και να παρουσιάσει η κυβέρνηση τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.
• Να παρουσιάσουν στον ελληνικό λαό την Ευρωπαϊκή οδηγία που «επιβάλλει» την εκποίηση της ΔΕΗ.

Επίσης στην ανακοίνωση εκφράζονται ευχαριστίες για «την συμπαράσταση από όλους τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες και τις εκκλησίες της Δυτικής Μακεδονίας στον δίκαιο αγώνα μας».

Απόσυρση του ν/σ για τη μικρή ΔΕΗ ζητεί η ΓΣΕΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, απόσυρση του απαράδεκτου -όπως το χαρακτηρίζει- νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» ζητεί η ΓΣΕΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως συνεχίζει «να εκθέτει την κοινωνία σε ακόμα μεγαλύτερους και μη αναστρέψιμους κινδύνους».

Η Συνομοσπονδία υπενθυμίζει ότι από τον Μάρτιο είχε ζητήσει απόσυρση του σχετικού ν/σ με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία ανέφερε ότι «το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος μετατρέπεται σε εμπόρευμα».

Υποστήριζε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι, «η εικόνα των οποίων έχει με τακτικισμούς αμαυρωθεί μετατρέπονται σε έρμαια στα χέρια των «νέων επενδυτών».

Τέλος η ΓΣΕΕ σημειώνει πως θα στηρίξει «με κάθε μέσο και τρόπο τον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ προκειμένου να ματαιωθούν τα επικίνδυνα κυβερνητικά σχέδια για ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου».

«Εξασφαλισμένοι οι εργαζόμενοι στη “μικρή ΔΕΗ”»

Από τη μεριά του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου ανέφερε πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στις 2 Ιουλίου στη Βουλή, έχοντας υποστεί μια σειρά βελτιώσεων, κυρίως φρασεολογικού χαρακτήρα.

«Κοιτάξαμε ιδιαίτερα κάποια θέματα στο νομοσχέδιο και θα υπάρξει φρασεολογική βελτίωση, προς αποφυγή παρερμηνειών» εξήγησε.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους εργαζόμενους που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις κόντρα στη «μικρή ΔΕΗ» ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχει το άρθρο περί καθολικής διαδοχής, βάσει του οποίου μεταφέρονται πλήρως όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων από τη μία εταιρεία στην άλλη.

«Αυτό θα διευκρινιστεί και στη Βουλή για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις. Η καταληκτική ημερομηνία είναι το 2015 και η ΔΕΗ πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Η κυρίαρχη θέση στην αγορά θα είναι το 70% και θα κάνουμε μια εταιρεία που θα έχει το 30%. Δηλαδή, δημιουργούμε μία νέα εταιρεία, ίδια με τη ΔΕΗ, αλλά μικρότερη. Αυτή η εταιρεία θα ιδιωτικοποιηθεί από τη ΔΕΗ και τα έσοδα θα πάνε στη ΔΕΗ» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης