Aνατροπές προκαλεί η απόφαση-βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, το οποίο ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση στη σκιά των αποκαλύψεων για τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ. Με την αντιπολίτευση να εξαπολύει νέα πυρά κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο επιχείρησε να ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, το Μέγαρο Μαξίμου τρέχει να προλάβει τις ραγδαίες εξελίξεις που φέρνει η απόφαση των δικαστών να κρίνουν αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά.

Ο ανασχηματισμός παίρνει… παράταση και η κυβέρνηση –διά στόματος Όλγας Γεροβασίλη– εξήγγειλε νέα νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή τη Δευτέρα. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, σε κλίμα αμηχανίας, κατέστησε σαφές ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας. Ειδικότερα, έκανε λόγο για αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και για μη κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία, καθώς τα χρήματα της πρώτης δόσης θα πρέπει να επιστραφούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αγώνας δρόμου για το ΕΣΡ

Η μουρμούρα ξεκίνησε για τον υπουργό Επικρατείας, με ορισμένους να του καταλογίζουν λανθασμένους χειρισμούς, ωστόσο ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε μέσω της κρατικής τηλεόρασης πως δεν παραιτείται.

​Δεν αποκλείεται, πάντως, το… φιάσκο με τις τηλεοπτικές άδειες να χρησιμοποιηθεί για την απομόνωση του κ. Παππά, ο οποίος βγήκε ενισχυμένος από το πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑΑφού ανέφερε πως απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, τόνισε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη κατά της διαπλοκής και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΣτΕ για την απόφασή του να κρίνει συνταγματικό το «μαύρο» στην EΡΤ. Παράλληλα, προανήγγειλε την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας τόσο για τα παλιά όσο και για τα νέα κανάλια, μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, με συνολικό τίμημα 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση καλείται να προβεί σε αγώνα δρόμου για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού χώρου, με απώτερο στόχο τη συγκέντρωση εσόδων και την ενίσχυση της ρητορικής περί… σύγκρουσης με τη διαπλοκή.

Στις επόμενες κινήσεις της περιλαμβάνονται:

  • Η χορήγηση προσωρινών βεβαιώσεων λειτουργίας (διάρκειας ενός έτους) στα υπάρχοντα κανάλια έναντι τιμήματος. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 7 εκατ. ευρώ έκαστο. Η προσωρινή άδεια προϋποθέτει εκπλήρωση συγκεκριμένων δεσμεύσεων (αριθμός απασχολουμένων, υποδομές, πρόγραμμα).
  • Άμεση επιστροφή των χρημάτων της πρώτης δόσης (255 εκατ. ευρώ). Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τα ποσά της εγγυητικής που έδωσαν όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Τα ερωτήματα που γεννώνται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι έκρινε το ΣτΕ

Ουδείς μπορεί να ξέρει αν δεν καθαρογραφεί η απόφαση. Επί της ουσίας το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο, χωρίς να δοθεί προθεσμία στην κυβέρνηση για να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις.

Τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής:

Πλέον δημιουργούνται νέα δεδομένα, σαν να μην έχει γίνει διαγωνισμός, και το ΕΣΡ που θα συγκροτηθεί θα είναι εκείνο που θα αναλάβει τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Όλη η διαδικασία πρέπει να γίνει από την αρχή, με νέες μελέτες για το πόσες άδειες πρέπει να δοθούν και πόσα χρήματα θα εισπραχθούν. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός 4 δεν υπάρχει προς το παρόν και πιθανότατα δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς οι καναλάρχες και ειδικοί υποστηρίζουν ότι το φάσμα αντέχει περισσότερα κανάλια.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση άμεσα

Η κυβέρνηση επιμένει στη σκληρή γραμμή υπογραμμίζοντας ότι θα σεβαστεί την απόφαση των δικαστών, χαρακτηρίζοντάς την όμως άδικη, που παρατείνει το καθεστώς ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο.

Ενδεικτική είναι η πρωτοβουλία της να καταθέσει νέα νομοθετική πρωτοβουλία τη Δευτέρα, με τον υπουργό Επικράτειας Νίκο Παππά να διαμηνύει πως θα πρέπει να αλλάξουν πλευρό όσοι ονειρεύονται σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης. «Δεν θα υποχωρήσουμε και τώρα, όπως δεν υποχωρήσαμε στις πιέσεις για τη διαιώνιση της προηγούμενης κατάστασης ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας ότι υπάρχει νομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί.

Τι θα κάνει αυτή η ρύθμιση

Η άμεση ρύθμιση της κυβέρνησης είναι να δώσει προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας στα υπάρχοντα κανάλια έναντι τιμήματος. Θα δώσει άδειες σε όσους θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν (για αριθμό απασχολουμένων, υποδομές και πρόγραμμα) και να καταβάλουν ένα προσωρινό τίμημα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα καθοριστεί στα επτά εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η βεβαίωση λειτουργίας που θα δοθεί θα ισχύει για έναν χρόνο. Με άλλα λόγια, θα οριστούν ως προσωρινοί αδειούχοι όσοι από τους οκτώ υποψήφιους καναλάρχες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό δεχθούν να πληρώσουν το συμβολικό τίμημα. «Θα είναι μια ρύθμιση-γέφυρα που θα τακτοποιεί προσωρινά το τηλεοπτικό τοπίο μέχρι να διαβάσουμε το σκεπτικό της απόφασης και να συντάξουμε νέο νόμο» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μη συνεχιστεί το «τζάμπα» και η «αεροπειρατεία» στα κανάλια.

Τι θα γίνει με τα χρήματα που έδωσαν οι νικητές του διαγωνισμού

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που έσπευσε να εισπράξει. Άγνωστο ακόμα παραμένει αν όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό θα πάρουν πίσω και τα χρήματα της εγγυητικής, αλλά μάλλον θα πρέπει να γίνει και αυτό.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης