Οργή και αγανάκτηση προκαλούν τα όσα αναφέρει ο μεγαλοοφειλέτης του Δημοσίου, Νίκος Κασιμάτης, στην αναφορά του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, σχετικά με τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) της Θεσσαλονίκης, οι οποίες, όπως φαίνεται, είχαν επιδοθεί σε ένα ασταμάτητο κυνήγι παράνομων θησαυρών…
Ξεκινώντας από την A’ Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και φτάνοντας στη Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης, ο Κασιμάτης περνάει από «κόσκινο» τις αμαρτωλές δραστηριότητες τους οι οποίες κόστισαν στον ελληνικό λαό πολλά δισεκατομμύρια δραχμές.
Το Σ.Δ.Ο.Ε.; Απολύτως ενήμερο, σύμφωνα με τα όσα επικαλείται. Όλοι ήξεραν, κανείς όμως δεν έσπαγε τον «κώδικα σιωπής», όπως ακριβώς γίνεται και στις μεγαλύτερες μαφίες του κόσμου. Υπέρ πάντων… «ομερτά».
Ας ξετυλίξουμε όμως το ρεπορτάζ…
Ά Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης
Σε πολλά «ατοπήματα» φαίνεται ότι είχαν υποπέσει οι υπάλληλοι της Ά Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης την χρονική περίοδο 1999 – 2002.
Σύμφωνα με την αναφορά του Κασιμάτη, κατά τη παραπάνω χρονική περίοδο η A’ Δ.Ο.Υ. επέστρεψε παράνομα στην εταιρία «ADAMS Ε.Π.Ε.» Φ.Π.Α. το οποίο άγγιζε τα 50.269.519 δραχμές.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την αναφορά, το Σ.Δ.Ο.Ε. διενήργησε έρευνα για την παράνομη επιστροφή, συγκάλυψε όμως τις παρανομίες των υπαλλήλων μη υποβάλλοντας μήνυση στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Οι δραστηριότητες της A’ Δ.Ο.Υ. όμως δεν σταμάτησαν εκεί…
Την ίδια χρονική περίοδο επέστρεψε σε επιχειρηματία για δήθεν εξαγωγές προϊόντων σε χώρες της Ε.Ε. Φ.Π.Α το οποίο ανήλθε στα 370.528.841 δραχμές.
Το Σ.Δ.Ο.Ε. και πάλι παρών. Γνώριζε, σύμφωνα με τον Κασιμάτη, τους υπαλλήλους που παρανόμησαν, συγκάλυψε όμως τις ενέργειές τους.
Οι… επίορκοι
Στην αναφορά του Κασιμάτη, υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι έγραψαν τον νόμο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και έκαναν «κολεγιές» με τους επιχειρηματίες εισπράττοντας το 10% της παράνομης επιστροφής Φ.Π.Α.
Ελεγκτής , ενώ υπηρετούσε στην A’ Δ.Ο.Υ. και αργότερα στα ΠΕΚ, ήλεγξε το 1998 την εταιρία με την επωνυμία «ΑΚΡΟΒΑΤ ΕΠΕ» η οποία είχε έδρα στη Θεσσαλονίκη και κατά τον έλεγχο διαπίστωσε, σύμφωνα με τον Κασιμάτη, ότι η εταιρία όφειλε φόρο πολλών εκατομμυρίων δραχμών, ωστόσο βεβαίωσε ελάχιστα.
Ο λόγος; Προφανής…
Στο χορό της παρανομίας που λάμβανε χώρα στην A’ Δ.Ο.Υ. είχαν μπει και δύο επόπτες που μαζί με δύο εφοριακούς διενήργησαν τον οριστικό έλεγχο για την επιστροφή παράνομου Φ.Π.Α. στις ανύπαρκτες, όπως ισχυρίζεται ο Κασιμάτης, επιχειρήσεις «ΝΙΜΚΟ Ε.Π.Ε.», ΠΟΛΑΤΙΔΟΥ, ΠΟΖΙΔΟΥ, ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ.
Ο έλεγχος αφορούσε την επιστροφή του 10% του ποσού του επιστρεφόμενου Φ.Π.Α. στις παραπάνω επιχειρήσεις. Το ποσό αυτό, δηλαδή το 10%, το κράτησαν οι ίδιοι, καθώς όπως αναφέρει ο Κασιμάτης, το ίδιο γινόταν σε όλες τις παρόμοιες επιχειρήσεις.
«Οι παράνομες αυτές πράξεις αποδεικνύονται ευκολότατα, διότι απλούστατα οι επιχειρήσεις ήταν ανύπαρκτες χωρίς έδρα, χωρίς μηχανολογικό εξοπλισμό, χωρίς βιβλία, ενώ οι υπάλληλοι ψευδώς βεβαίωσαν ότι έγινε κανονικός έλεγχος και ότι όλα ευρέθησαν σε απόλυτη νομιμότητα. Για τις υποθέσεις αυτές, δεν έχουν κατηγορηθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Δ’ και Ζ’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης
Τα «χνάρια» της A’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης εμφανίζονται, μέσα από την αναφορά του Κασιμάτη, να ακολουθούν και οι υπάλληλοι των Δ’ και Ζ’ Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τον νούμερο ένα οφειλέτη, τη χρονική περίοδο 1999 – 2001, η Δ’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, μέσω ενός εφόρου επέστρεψε στην ομόρρυθμη εταιρία «ΤΣΙΡΚΙΝΙΔΗΣ ΧΡ. – ΜΙΧΑΛΑ Ο.Ε.», παράνομα Φ.Π.Α. το οποίο άγγιζε το αστρονομικό ποσό του 1.176 854.051 δραχμών!
Στην παράνομη επιστροφή Φ.Π.Α. φέρονται να εμπλέκονται ο επιθεωρητής και κάποιοι υπάλληλοι οι οποίοι προκύπτουν από τα βιβλία της υπηρεσίας.
Ο Κασιμάτης ισχυρίζεται ότι και την συγκεκριμένη υπόθεση την ερεύνησε το Σ.Δ.Ο.Ε., διαπίστωσε τις παρανομίες και τις συγκάλυψε.
Καλύτερα «οργανωμένοι» εμφανίζονται να είναι οι υπάλληλοι της Ζ’ Δ.Ο.Υ.
Θεσσαλονίκης, καθώς, σύμφωνα με την αναφορά, η συγκεκριμένη Δ.Ο.Υ. είναι αναμεμειγμένη στην παράνομη επιστροφή Φ.Π.Α., οι υποθέσεις όμως αυτές δεν έφθασαν ποτέ έως σήμερα στη Δικαιοσύνη.
Τα στελέχη του Σ.Δ.Ο.Ε. φέρονται, σύμφωνα με τον Κασιμάτη, να ήξεραν για παράνομες δραστηριότητες της παραπάνω Δ.Ο.Υ., στις οποίες μάλιστα πρωταγωνιστούσε γνωστοί επιχειρηματίες, η υπόθεση όμως δεν ερευνήθηκε με αποτέλεσμα να μην διερευνηθούν και οι ευθύνες των εμπλεκομένων υπαλλήλων.
«Υπάλληλοι της Ζ’ Δ.Ο.Υ. έχουν παραπεμφθεί για άλλα οικονομικά ποινικά αδικήματα στη Δικαιοσύνη και το μόνο μέτρο, που έλαβε η υπηρεσία εναντίον τους, ήταν μια μετάθεση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αναφορά.