Στη Δικαιοσύνη καλούνται να λογοδοτήσουν τα μέλη της «αμαρτωλής» Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κύκλος της Πάτμου» και συγγενείς τους για τη διαχείριση των κονδυλίων που λάμβανε η ΜΚΟ ως κρατικές επιχορηγήσεις.
Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ), για κακουργηματικής φύσεως αδικήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότησή της από το ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον δεκατεσσάρων ατόμων, μελών της ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων οι Κυριαζής Δημ., Παπαντωνόπουλος Κων., Χάρη-Μπέκετ Μαρία (έχει αποβιώσει), Ποταμιανός Γεωρ., Καρράς Κων., αλλά και συγγενικών τους προσώπων, για τα αδικήματα της κακουργηματικής απάτης και της απάτης εις βάρος του Δημοσίου κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Εναντίον των κατηγορουμένων, έπειτα από πρόταση του εισαγγελέα, εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Η δεκαετής έρευνα για τα χλιδάτα συμπόσια
Ειδικότερα, η έρευνα αφορά στο χρονικό διάστημα 2000 – 2010, κατά το οποίο η ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε για τη διοργάνωση εν πλω συμποσίων. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν συμπόσια σε Δούναβη (1997), Αδριατική (2002), Βαλτική (2003), Αμαζόνιο (2006), Αρκτική (2007) και Μισσισσιππή (2009), ενώ αναβλήθηκαν στην Κασπία (2005) και στον Νείλο (2009).
Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος σε νομικά πρόσωπα, πραγματοποιήθηκαν κατ’ οίκον έρευνες και κατασχέσεις, αναλύθηκαν τραπεζικά δεδομένα και φορολογικά στοιχεία εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων. Επίσης, σχετικά με την υπόθεση κατέθεσαν εβδομήντα άτομα (κρατικοί αξιωματούχοι, στελέχη και υπάλληλοι της ΜΚΟ, υπουργείων, φορέων, οργανισμών, ιδρυμάτων, επιχειρήσεων κ.ά.).
Σημειώνεται ότι το υλικό που μελετήθηκε υπερέβη τις 60.000 σελίδες, ενώ η ποινική δικογραφία που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ξεπέρασε τις 7.000 σελίδες. Από τη μελέτη του υλικού υπολογίστηκε ότι στη συγκεκριμένη ΜΚΟ εισέρρευσε συνολικά, κατά την περίοδο 2000 έως και 2010, το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό που ήταν καταχωρημένο στο Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων του σωματείου ανήλθε σε 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ δεν εντοπίστηκαν εγγραφές για το υπόλοιπο ποσό.
Επιπλέον, εντοπίστηκε ένας τραπεζικός λογαριασμός της ΜΚΟ σε υποκατάστημα ελληνικής τράπεζας στο Λονδίνο, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν εισροές συνολικού ύψους 4,2 εκατ. ευρώ από διάφορα εγχώρια και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα (κοινωφελή ιδρύματα, οργανισμοί, επιχειρήσεις κ.ά.) με τη μορφή χορηγιών και δωρεών.
Η ΜΚΟ έλαβε, επίσης, επιχορηγήσεις, από δύο υπουργεία, χωρίς ωστόσο στην πρώτη περίπτωση να γίνει σχετική καταχώρηση στο Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων του σωματείου, ενώ στη δεύτερη το ποσό που εισπράχθηκε για τη διεξαγωγή του συμποσίου της Κασπίας (το οποίο και αναβλήθηκε) καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων, αλλά δεν συμπεριελήφθη στην έκθεση ορκωτού ελεγκτή λογιστή.
Ενδεικτικά, όσον αφορά στις επιχορηγήσεις που έλαβε η ΜΚΟ για τη διοργάνωση συμποσίων, επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Για συμπόσιο στην Κασπία, η ΜΚΟ επιχορηγήθηκε με μεγάλο χρηματικό ποσό. Ωστόσο, το συγκεκριμένο συμπόσιο αναβλήθηκε με το πρόσχημα λόγων ασφαλείας που σχετίζονταν με την πολιτική κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν, χωρίς το αδιάθετο ποσό να επιστραφεί στο υπουργείο.
Για συμπόσιο στον Αμαζόνιο, από την έρευνα προέκυψε ότι τα πραγματικά συνολικά έσοδα της ΜΚΟ για την τέλεση του συμποσίου υπερέβαιναν κατά πολύ τα καταχωρημένα στα λογιστικά βιβλία. Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό, για το εν λόγω συμπόσιο τα έσοδα και τα έξοδα ήταν ισοσκελισμένα, γεγονός όμως που -όπως προέκυψε- δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Για συμπόσιο στον Νείλο, η ΜΚΟ έλαβε, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση από το ελληνικό Δημόσιο. Επειδή το συμπόσιο αναβλήθηκε, με το πρόσχημα αναταραχών στην περιοχή, έπρεπε να δοθεί ως αποπληρωμή ρήτρας για την ακύρωση του ναύλου χρηματικό ποσό. Ταυτόχρονα, το σωματείο απέσπασε κι άλλο χρηματικό ποσό, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, από ελληνική τράπεζα. Ενδεικτικό της πρόθεσης των μελών της ΜΚΟ να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος είναι το γεγονός ότι, ενώ η αποπληρωμή της ρήτρας πραγματοποιήθηκε από τη δωρεά της ελληνικής τράπεζας, τα συγκεκριμένα παραστατικά υποβλήθηκαν ως δικαιολογητικά στο ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, όπως προέκυψε από το προανακριτικό υλικό, το ναυλοσύμφωνο μεταξύ της ναυτιλιακής εταιρείας και της ΜΚΟ, καθώς και σχετικό τιμολόγιο, είχαν συνταχθεί μετά την απόφαση για την αναβολή του συμποσίου.
Χαρακτηριστικά στοιχεία της παράνομης δραστηριότητας της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης είναι επίσης ότι:
Στα παραστατικά που υποβλήθηκαν για έλεγχο στους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς, συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ άλλων: α) λειτουργικά έξοδα διαμερίσματος σε κεντρική περιοχή της Αθήνας, που αποτελούσε μόνιμη κατοικία μέλους της ΜΚΟ και όχι επίσημη έδρα του σωματείου, β) έξοδα αγοράς προϊόντων σούπερ-μάρκετ κ.λπ., καθώς και έξοδα γευμάτων σε εστιατόρια και γ) έξοδα μετακίνησης μέλους της ΜΚΟ και συγγενικών του προσώπων, για σκοπούς άσχετους με τη δραστηριότητα του σωματείου.
Η μη διενέργεια διαγωνισμών για προμήθειες, ενώ ακόμα και για τη μοναδική περίπτωση διενέργειας διαγωνισμού, που αφορούσε στη ναύλωση αεροσκάφους από ξένη αεροπορική εταιρεία (για τη μεταφορά συμμετεχόντων συμποσίου), δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.
Η απευθείας ανάθεση έργου σε μέλη ή συγγενικά/φιλικά πρόσωπα μελών της ΜΚΟ.
Η διαπίστωση πληθώρας περιπτώσεων, κατά τις οποίες φυσικά πρόσωπα προσπορίζονταν οικονομικά οφέλη, ενώ ήταν μέλη της ΜΚΟ, ως αμοιβές για παροχή υπηρεσιών προς το σωματείο.
Τέλος, από έλεγχο που έγινε στον τραπεζικό λογαριασμό της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης προέκυψε ότι το χρονικό διάστημα 2000 – 2010 κατατέθηκε συνολικά ποσό ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο όμως δεν αντιστοιχούσε στο ποσό που ήταν καταγεγραμμένο στο Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων. Από τον λογαριασμό αυτό είχαν πραγματοποιηθεί μεταφορές ποσών σε προσωπικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν μέλη της ΜΚΟ αλλά και συγγενείς τους σε πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά, όπως διαπιστώθηκε, προορίζονταν για εξόφληση προσωπικών δανείων και ανακατασκευή ακινήτων, καθώς επίσης για τη λειτουργία off – shore εταιρείας που σχετίζεται με αγοραπωλησία και ανακαίνιση ακινήτων μελών της Οργάνωσης.
Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος