H οπερέτα έλαβε τέλος. Έπειτα από 64 και πλέον ώρες «εγκλεισμού» στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, οι νέοι καναλάρχες ή οι εκπρόσωποι των καναλιών, που υπέστησαν την εξευτελιστική διαδικασία, εξήλθαν κρατώντας ανά χείρας τις βαλίτσες και τις πολυπόθητες για αυτούς τηλεοπτικές άδειες που κόστισαν συνολικά 246 εκατομμύρια ευρώ.
Πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο. Κανείς δεν θα σκεφτόταν να υλοποιήσει ένα τόσο κακά σκηνοθετημένο Big Brother…
Οι νέοι καναλάρχες που κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια για τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας είναι οι: Γιάννης Αλαφούζος (ΣΚΑΪ), Θοδωρής Κυριακού (ΑΝΤ1), Χρήστος Καλογρίτσας, Βαγγέλης Μαρινάκης. Εκτός έμειναν: οικογένεια Βαρδινογιάννη (STAR και κυπριακή εταιρεία), Δ. Κοντομηνάς (ALPHA) και Ιβάν Σαββίδης.
Κατά σειρά οι άδειες δόθηκαν σε ΣΚΑΪ (43,6 εκατ. ευρώ), Χ. Καλογρίτσα (52,6 εκατ. ευρώ), AΝΤ1 (75,9 εκατ. ευρώ) και Βαγγέλη Μαρινάκη (73,9). Πρώτος πήρε άδεια ο ΣΚΑΪ, ενώ για την 3η και την 4η άδεια υπήρξε η μεγαλύτερη καθυστέρηση.
Οι εταιρείες των «υπερθεματιστών»:
-ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΪ ΑΕ)
-ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
-ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
-ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)
Να σημειωθεί ότι αν κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές δεν περάσει τη διαδικασία ελέγχου του «πόθεν έσχες», τότε την άδεια διεκδικεί ένας από τους επιλαχόντες, ενώ αναμένεται και η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του διαγωνισμού.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ Κώστας Κιμπουρόπουλος εξήλθε πρώτος και έκανε λόγο για μια «χιτσκοκική διαδικασία». «Κάθε σενάριο που μπορείτε να φανταστείτε έχει ξεπεραστεί. Ο ΣΚΑΪ ανακηρύχθηκε υπερθεματιστής και έλαβε την πρώτη άδεια στη μικρότερη τιμή. Έπρεπε να επιδείξουμε μεγάλη ψυχραιμία και να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας» δήλωσε.
Σχετικά με τη διαδικασία ανέφερε πως η δημοπρασία για την πρώτη διήρκεσε κάτι λιγότερο από 10 ώρες και υπήρχαν δύο παράλληλες φάσεις.
Παράλληλα, τόνισε: «Εμείς δεν διεκδικήσαμε άδεια, αλλά διεκδικήσαμε λύτρα. Διεκδικήσαμε άρση ομηρίας για συνέχιση λειτουργίας ενός ανεξάρτητου μέσου. Αυτό ήρθαμε να κάνουμε και νομίζω ότι το πετύχαμε».
Ο Ιβάν Σαββίδης δήλωσε: «Όλα πήγαν με βάση το δικό μου σενάριο και είμαι αρκετά χαρούμενος γιατί οι τέσσερις άδειες έφεραν στον προϋπολογισμό πάνω από 240 εκατ. ευρώ και δίνω συγχαρητήρια στους νικητές». Παράλληλα, σημείωσε: «Έχω πει στον πρωθυπουργό και στους ανθρώπους γύρω του ότι δεν χρειάζεται να φοβάται κάτι και να πηγαίνει μπροστά».
«Εκπλήρωσα την αποστολή μου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Είπε ωστόσο πως, όταν έφτασε στο τέλος, η προσφορά του ήταν μηδενική.
Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του στον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, για τον οποίο είπε ότι «λυπήθηκε που πλήρωσε το μικρότερο τίμημα».
Εκ μέρους του ALPHA o επικεφαλής της αντιπροσωπείας για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, κ. Δημήτρης Φουρλεμάδης, μίλησε στους δημοσιογράφους έξω από τη Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας λίγο μετά το τέλος της διαδικασίας.
«Τα ποσά ήταν στον ουρανό. Όταν μια άδεια τηλεοπτική αγγίζει τα 75 εκατ. ευρώ… Διερωτώμαι τι θα πω σε ένα κανάλι διαμάντι και αδάνειστο, όπως είναι ο ALPHA, και τι θα πω στους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν φέρει αυτό το κανάλι πρώτο στην τηλεθέαση. Έχουμε τις ελπίδες μας στα δικαστήρια» τόνισε.
Εκτίμησε, δε, ότι αυτά τα ποσά «δεν αφορούν βιώσιμα κανάλια».
Ο Κάρολος Αλκαλάι (STAR) σημείωσε ότι του έκανε εντύπωση το ύψος των προσφορών. «Φανταζόμασταν ότι θα πάει ψηλά αλλά όχι τόσο ψηλά» τόνισε και συμπλήρωσε: «Είναι μια διαδικασία που έπασχε από πολλά νομικά ζητήματα, έπρεπε να κριθούν πριν από τον πλειστηριασμό, θα κριθούν τελικά εκ των υστέρων. Αύριο θα πάμε να κάνουμε τη δουλειά μας».
Tα ποσά που έδωσαν όσοι υποψήφιοι κόπηκαν:
Tα χτυπήματα
– Πρώτη άδεια: Την κέρδισε ο ΣΚΑΙ μετά από 56 γύρους και με τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ. Ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 30 Αυγούστου, στις 8.50 το βράδυ.
– Δεύτερη άδεια: Την κέρδισε ο Βλαδίμηρος Ιωάννης Καλογρίτσας μετά από 78 γύρους και με τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ. Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, στις 3.25 το μεσημέρι (20 ώρες μετά).
– Τρίτη άδεια: Την κέρδισε ο ΑΝΤ1 μετά από 99 γύρους και με το υψηλότερο τίμημα 75.900.000 ευρώ. Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, στις 11.20 το πρωί (άλλες 20 ώρες).
– Τέταρτη άδεια: Την κέρδισε η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη μετά από 117 γύρους και τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ. Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, στις 2.35 τα ξημερώματα (άλλες 15 ώρες και ένα τέταρτο πριν βγούν οι υποψήφιοι).
—————————————————————————————————————————
Πλέον μπορεί να νιώθουν περιχαρείς για τις αντοχές τους και για τη «γενναιοδωρία» τους, και η κυβέρνηση να νιώθει «περήφανη» για το τηλεοπτικό ριάλιτι που προσέφερε επί τρεις ημέρες, άνευ ουσίας.
Η γελοιότητα του πράγματος δεν αποκρύπτει το γεγονός πως η ενημέρωση βγαίνει βαριά λαβωμένη από τις εξευτελιστικές αυτές διαδικασίες.
Κάποιοι πανηγυρίζουν, κάποιοι μετρούν αντίστροφα, αφού σε ενενήντα μέρες θα μείνουν χωρίς εργασία και η κυβέρνηση μας διαβεβαιώνει για ακόμη μία φορά πως όλα βαίνουν καλώς…
Η κυβέρνηση φαίνεται να πέτυχε τον στόχο της για λιγότερα τηλεοπτικά κανάλια. Τι σημαίνει αυτό για τον απλό πολίτη; Λιγότερη ενημέρωση και -κυρίως- πιο ελεγχόμενη.
Μέσα στον πλουραλισμό που υπήρχε πριν, «ξέφευγαν» και κάποιες «ενοχλητικές» φωνές και έτσι ο τηλεθεατής μπορούσε να μάθει περισσότερα από όσα θα μαθαίνει πλέον. Υπάρχει ακόμα το διαδίκτυο, αλλά κανείς δεν εγγυάται πως δεν θα βάλει και εκεί «χέρι» η παρούσα κυβέρνηση.
Η πρόσβαση, άλλωστε, σε αυτό τείνει να γίνει πολυτέλεια, αφού πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν βασικές τους ανάγκες επιβίωσης.
Εμείς δεν θα δικαιολογήσουμε σε καμιά περίπτωση τις παθογένειες της ελληνικής τηλεόρασης και ούτε θα ισχυριστούμε πως ήταν ένας κόσμος αγγελικά πλασμένος.
Σε 90 μέρες από σήμερα η Digea, o αποκλειστικός πάροχος της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, θα ρίξει «μαύρο» σε όσους δεν κατάφεραν να πλειοδοτήσουν.
Οι τηλεοπτικές άδειες που αποτελούν δημόσιο αγαθό, όπως κατά επανάληψη μας έχουν τονίσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκαν όχι με βάση τις ανάγκες των πολιτών για αντικειμενική ενημέρωση αλλά με βάση το γεμάτο ή λιγότερο γεμάτο πορτοφόλι των διαγωνιζομένων εταιρειών.
Φυσικά όσοι πλειοδότησαν είχαν αποφασίσει να δώσουν τα χρήματά τους, ενώ κάποιοι άλλοι ίσως προτίμησαν να κάνουν πίσω προσβλέποντας σε μελλοντικές εξελίξεις.
Βλέπετε στη χώρα μας ένας καναλάρχης αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τις δημόσιες Αρχές και αυτό ήταν για κάποιους το πιο ισχυρό τους κίνητρο.
Περιορίζοντας τον αριθμό των αδειών η κυβέρνηση πέτυχε να αυξήσει το κόστος της κάθε τηλεοπτικής άδειας, σε ένα παζάρι που γέμισε τον τηλεοπτικό χρόνο των καναλιών αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από τα βασικά της προβλήματα που κάθε μέρα επιδεινώνονται.
Έτσι η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο TAXIS και το χαράτσι που καλούνται να πληρώσουν εκατομμύρια Έλληνες πέρασε στα δελτία των ειδήσεων πολύ χαμηλά, αφού το «βασικό» θέμα τους ήταν ο διαγωνισμός-παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες.
To who is who των τεσσάρων καναλαρχών
Γιάννης Αλαφούζος: Είναι γιος του επιχειρηματία και εκδότη Αριστείδη Αλαφούζου. Σήμερα είναι πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων ΣΚΑΪ, που περιλαμβάνει τον ελληνικό ομώνυμο τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ και 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς με έδρα το Νέο Φάληρο της Αττικής, τον ΣΚΑΪ 100.3, τον Μελωδία 99.2 και τον ΣΠΟΡ FM 94.6.
Η οικογένεια Αλαφούζου έχει δαπανήσει μυθικά ποσά στα ΜΜΕ.
To 2008 στήριξε την Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση που στόχευε στο άνοιγμα της ΠΑΕ σε λοιπούς μετόχους. Τον Μάιο του 2012 ίδρυσε μαζί με άλλους παράγοντες και φίλους του συλλόγου την Παναθηναϊκή Συμμαχία 2012, η οποία και πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του αθλητικού σωματείου στο ποδόσφαιρο, στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή στην ιστορία της ομάδας. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ανέλαβε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, προκειμένου να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση και εξυγίανση του συλλόγου.
Κυρίως μέσω του ομίλου ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Αλαφούζος έχει συνδράμει σε προσπάθειες αναδάσωσης και καθαρισμού (σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως σε Αθήνα και Αττική). Άλλες δράσεις περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση φαρμάκων, ρούχων και τροφίμων για απόρους, μέσω της κοινωνικής δράσης «Όλοι μαζί μπορούμε».
Πρόσφατα, με απόφαση του Κέντρου Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), δεσμεύτηκε η περιουσία του, ώστε να γίνει ο σχετικός έλεγχος.
Βαγγέλης Μαρινάκης: Ο 49χρονος εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης είναι γιος του Μιλτιάδη Μαρινάκη, που ήταν επίσης εφοπλιστής και πολιτικός. Ο πατέρας του είχε εκλεγεί βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εκλογές του 1989, ενώ είχε περάσει το κατώφλι της Βουλής τρία χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 26 Δεκεμβρίου του 1986, αφού ως πρώτος επιλαχών πήρε τη θέση του Ανδρέα Ανδριανόπουλου που παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα επειδή είχε εκλεγεί δήμαρχος Πειραιά.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει πολυσχιδή δραστηριότητα, αφού εκτός από πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp που κατέχει κυρίαρχη θέση στον χώρο της ναυτιλίας είναι επίσης δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πειραιά καθώς και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα με αρνητικά δημοσιεύματα, αφού κατηγορείται και διώκεται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στον χώρο του ποδοσφαίρου. Πρόκειται για το σκάνδαλο που είναι γνωστό ως «Coriopolis» και αφορά σε στημένους αγώνες της περιόδου 2008-2011.
Η πρώτη του επαφή με τα ΜΜΕ ήταν η συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του SKAI από τον οποίο αποχώρησε, στη συνέχεια υπήρχαν πολλές συζητήσεις για να συμμετάσχει σε σχήματα πολιτικών εφημερίδων, ενώ είναι κοινό μυστικό στους δημοσιογραφικούς και όχι μόνο κύκλους πως αυτός είναι ο οικονομικός αιμοδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά» που διαθέτει και ραδιόφωνο.
Πρόσφατα, όπως αποκάλυψε το zougla.gr, πρωταγωνίστησε σε ηχητική καταγραφή της ΕΥΠ να συνομιλεί με τον εκδότη του «Πρώτου Θέματος» Τάσο Καραμήτσο και να κουβεντιάζουν για «βιβλία» εμπλέκοντας το όνομα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Θεόδωρος Κυριακού: Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΑΝΤ1 ζούσε για πολλά χρόνια κάτω από τη σκιά του πατέρα του Μίνωα Κυριακού εφοπλιστή και ιδρυτή του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, και των εκδόσεων ΔΑΦΝΗ Επικοινωνίες. Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ο ίδιος τα ηνία του ομίλου και μάλιστα με εξαιρετική επιτυχία, από ό,τι λένε οι γνωρίζοντες. Δεν έχει απασχολήσει ποτέ αρνητικά τη δημοσιότητα σε αντίθεση με τον πατέρα του.
Ο Μίνωας Κυριακού είχε κάνει καταπάτηση τεσσάρων στρεμμάτων στο Πεδίον του Άρεως, προεκτείνοντας παράνομα τις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, με την κάλυψη του Δήμου Αθηναίων και της Νομαρχίας Αθηνών.
Τον Φεβρουάριο του 2007 του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 48 μηνών χωρίς αναστολή και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ για αυθαίρετες κατασκευές στο εξοχικό του κτήμα στον Άγιο Αιμιλιανό στο Πόρτο Χέλι και συγκεκριμένα για την κατασκευή λιμανιού, με καταπάτηση όχι μόνο του αιγιαλού αλλά και επέκταση της ακτής μέσα στη θάλασσα. Κατόπιν τούτου, υπέβαλε έφεση και κλήθηκε να καταβάλει χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ έως ότου γίνει η δίκη σε δεύτερο βαθμό.
Σήμερα ο Όμιλος ΑΝΤ1 δραστηριοποιείται σε 14 χώρες, σε 12 διαφορετικούς κλάδους. Οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 2.500.
Χρήστος Καλογρίτσας: ο 68χρονος εργολάβος από την Καρδίτσα, επονομαζόμενος και «κόκκινος» καναλάρχης, αποτελεί κόκκινο πανί για πολλούς.
Ο κ. Καλογρίτσας ήταν ένας από τους βασικούς μετόχους της εφημερίδας «Πρώτη» που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1986.
Η εφημερίδα κυκλοφόρησε για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 1990. Πρόκειται για ένα βραχύβιο εκδοτικό εγχείρημα που, σύμφωνα με ανθρώπους του Περισσού εκείνης της εποχής, αποτέλεσε τη γέφυρα του ΚΚΕ για να φτιαχτεί ο Συνασπισμός.
Όταν το ΚΚΕ αποφάσισε να αποχωρήσει από το ΣΥΝ και δεν τη χρειαζόταν άλλο, την έκλεισε. Ένας από τους βασικούς μετόχους της έκδοσης ήταν ο Χρήστος Καλογρίτσας. Στέλεχος του ΚΚΕ που είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Χαρίλαου Φλωράκη, αφού οι δυο τους συνδέθηκαν ιδεολογικά αλλά και προσωπικά, καθώς ήταν και συντοπίτες.
Ο 68χρονος εργολάβος από την Καρδίτσα, ωστόσο, έχει δεσμούς και με τον έτερο της συγκυβέρνησης Πάνο Καμμένο, αφού τον έχει παντρέψει. Κουμπαριά όμως έχει συνάψει (μέσω του γιου του) και με τον Χρήστο Σπίρτζη, όταν ακόμα ο υπουργός Υποδομών ήταν πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Το 2016 αποφασίζει να επιστρέψει στα ΜΜΕ με κανάλι (αριστερό πρόσημο).
Μία «μελανή» σελίδα στην επαγγελματική του πορεία αποτελεί η περιπέτεια που είχε με το Κέντρο Εφορίας Μεγάλου Πλούτου. Ο κ. Καλογρίτσας πούλησε -σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr- στον εαυτό του τη δική του εταιρεία «TOΞΟΤΗΣ» έναντι 20 εκατ. ευρώ. Ελέγχθηκε από το ΚΕΦΟΜΕΠ για διακίνηση μαύρου χρήματος και πλήρωσε το πρόστιμο προτού η υπόθεση φτάσει στα διοικητικά δικαστήρια, αποδεχόμενος -επί της ουσίας- την κατηγορία.
Έχει προκαλέσει την μήνιν ακόμα και του κουμπάρου υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου που δήλωσε δημόσια πως «δεν πρέπει να δίνονται σε εργολάβους δημοσίων έργων τηλεοπτικές άδειες».
Οι δηλώσεις Κρέτσου-Παππά:
Πατήστε εδώ και διαβάστε τα κακουργήματα του Τύπου– δηλαδή τα ποσά με τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ, που μόνο από το ALTER οφείλονται 500 εκατομμύρια, δηλαδή τα διπλάσια χρήματα από αυτά που θα εισπράξει συνολικά το κράτος με τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.
Στιγμιότυπα έξω από το κτήριο της Καλλιθέας:
Διαβάστε επίσης:
Πολύς θόρυβος για το τίποτα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016, 20:14
Όλα για τα λεφτά, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016, 23:15
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τις ειδήσεις γύρω από τον διαγωνισμό