Προβληματισμό έχει προκαλέσει η απόφαση-βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας του μέτρου περικοπής στους μισθούς των ενστόλων, τόσο ως προς την εφαρμογή της όσο και ως προς το δημοσιονομικό κενό που αναμένεται να επιφέρει.
Σύμφωνα με την απόφαση, τα ποσά που παρακρατήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν, κάτι που σημαίνει ότι αφενός θα επηρεαστούν τα έσοδα των δημοσίων ταμείων και αφετέρου θα χρειαστεί να εξευρεθούν ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί το κενό.
Ο επίμαχος νόμος που ψηφίστηκε περί τα τέλη του 2012 προέβλεπε την εξοικονόμηση πόρων ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε περίπτωση που δικαιωθούν όλοι οι δικαιούχοι τότε η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μια καινούργια πρόκληση που θα αφορά στην εξεύρεση νέων μέτρων, τα οποία θα πρέπει αφενός να είναι ισοδύναμα, προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις μνημονιακές της δεσμεύσεις, και αφετέρου να προκαλέσουν τις όσο το δυνατόν λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις.
Ωστόσο, δικαστικοί και οικονομικοί κύκλοι συστήνουν προσοχή προκειμένου να μη βγουν λανθασμένα συμπεράσματα πριν καθαρογραφεί η επίμαχη απόφαση του ΣτΕ και ανακοινωθεί επίσημα, όχι νωρίτερα από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Μιλώντας στο zougla.gr o συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι εάν και όταν εκδοθεί επισήμως η απόφαση, τότε τα χρήματα θα δοθούν αναδρομικά, καθώς «όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν αναδρομική ισχύ». Σε περίπτωση που τα χρήματα δεν επιστραφούν, είπε, τότε θα κινηθούν διαδικασίες για αγωγές κατά του Δημοσίου. Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος:
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Φωτόπουλος μιλώντας στο zougla.gr τόνισε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και θα πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση της Δικαιοσύνης και να μην αναγκάσει τα μέλη της Ομοσπονδίας να προσφύγουν σε νέο δικαστικό αγώνα με την κατάθεση αγωγών σε βάρος του Δημοσίου.
Η απόφαση και οι προσφυγές
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών κλπ.), που έγιναν σε εφαρμογή του μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012), αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα.
Σχεδόν ομόφωνα, οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν πως πρέπει να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει τις περικοπές, λόγω συνταγματικών προβλημάτων.
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει:
1) η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος)
2) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων
3) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος
4) η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού
5) η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού
6) η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και
7) το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί υπάλληλοι.
Οι Ενώσεις κ.λπ. των ενστόλων υποστηρίζουν την αντισυνταγματικότητα του μνημονίου ΙΙΙ, καθώς και της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τμηματική αναδρομική από την 1η Αυγούστου 2012 επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που καθιέρωσε ο Ν. 4093/2012.
Ακόμη, οι στρατιωτικοί διατείνονται ότι με τις περικοπές των αποδοχών τους παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι περικοπές που επιβλήθηκαν υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικά ανεκτές.
Οι ένστολοι επισημαίνουν ότι το μνημόνιο ΙΙΙ, ρίχνοντας το βάρος της προσπάθειας της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μονομερώς στους στρατιωτικούς και στα Σώματα Ασφαλείας, παραβιάζει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, η οποία ερμηνευομένη υπό το πρίσμα του άρθρου 25 του Συντάγματος, το οποίο αξιώνει από όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, επιτάσσει την ισομερή κατανομή των βαρών τόσο στους απασχολουμένους στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.
Διαβάστε επίσης:
Μπλόκο στις μνημονιακές περικοπές, Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014, 18:48