Βίντεο-φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης
Η πόλη της Θεσσαλονίκης και δη ο δήμος Ευόσμου-Κορδελιού βίωσε μία πρωτοφανή κατάσταση, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο οργανωμένης μετακίνησης πληθυσμού, το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ σε περίοδο ειρήνης στην σύγχρονη Ελλάδα.
Επί χάρτου όλα σχεδιάστηκαν με βάση τα προβλεπόμενα μετά την εύρεση της βόμβας μέγιστης ισχύος από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε, από τους πυροτεχνουργούς της ειδικής ομάδας του στρατού, η απενεργοποίηση της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή του Ευόσμου – Κορδελιού. Μετά την προπαρασκευή και το σήμα της αστυνομίας ότι ολοκληρώθηκε η εκκένωση της περιοχής από κατοίκους, έγινε η ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή και στη συνέχεια τα μέλη της ειδικής ομάδας κατέβηκαν στο σκάμμα όπου ήταν κρυμμένη η βόμβα και επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης.
Εν συνεχεία μεταφέρθηκε με ειδικό φορτηγό στο πεδίο βολής Ασκού – Προφήτη όπου θα γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.
Βόμβα από το… παρελθόν
Ενθύμιο ενός βομβαρδισμού των Συμμάχων τον Δεκέμβρη του 1943 είναι η βόμβα (αγγλικής κατασκευής) που βρέθηκε στο Κορδελιό.
Η βόμβα που «περίμενε» 74 σχεδόν χρόνια στα έγκατα της δυτικής Θεσσαλονίκης για να εξουδετερωθεί με την γιγαντιαία επιχείρηση, δεν είναι ιστορικό «ενθύμιο» των Γερμανών κατακτητών, αλλά των Εγγλέζων συμμάχων «φίλων» μας..
Ένα φρικαλέο λάθος που έκαναν το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 1943 τα εγγλέζικα -συμμαχικά αεροπλάνα είχε ως επίπτωση περί τους 500 νεκρούς, και μια σειρά από ογκώδεις βομβιστικούς μηχανισμούς που… «διασώζονται» μέχρι σήμερα.
Από το 1943 άρχισαν τα εγγλέζικα αεροπλάνα να βομβαρδίζουν τις γερμανικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι και στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.
Ο σχεδιασμός για την απομάκρυνση 70.000 ανθρώπων
Με βάση το σχέδιο, σε ακτίνα 2 χλμ. από το σημείο όπου «κοιμάται» επί 74 χρόνια η βάρους 250 κιλών βόμβα δεν πρέπει να υπάρχει ψυχή, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών εάν συμβεί το απευκταίο, σκάσει δηλαδή κατά τη διαδικασία απενεργοποίησής της, τότε σε απόσταση 900 μέτρων μπορεί να έχουν εξαερωθεί τα πάντα!
Το Σάββατο άρχισε από το ΕΚΑΒ και με μέσα του Δήμου η μεταφορά των ατόμων με αναπηρίες ή των ατόμων με προβλήματα υγείας ή των υπέργηρων σε νοσοκομεία (424, Γεννηματά, Παπανικολάου, Άγιος Δημήτριος) ή άλλες δομές φιλοξενίας. Ο Δήμος μίσθωσε και ξενοδοχείο για τη δωρεάν φιλοξενία ατόμων που πρέπει να μείνουν κλινήρη και των συνοδών τους. Τα τηλέφωνα του δήμου δέχτηκαν 3.500 κλήσεις σε 10 τηλεφωνικές γραμμές και ότι η όλη επιχείρηση κόστισε στον δήμο περίπου 9.500 ευρώ.
(Χάρτης της περιοχής και το σχέδιο εκκένωσης)
Ποια είναι η ομάδα του στρατού που εξουδετέρωσε τη βόμβα;
Το δύσκολο έργο της εξουδετέρωσης και μεταφοράς της αεροπορικής βόμβας του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, βάρους 500 λιβρών, που βρέθηκε στο Κορδελιό, ανέλαβε η ομάδα εξουδετέρωσης του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ).
Πρόκειται για ειδική μονάδα, η οποία υπάγεται στη Διεύθυνση Μηχανικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού και έχει αποστολή την έρευνα ύποπτων ναρκοθετημένων χώρων, την επιμελημένη εκκαθάριση αυτών στην περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη ναρκών και πυρομαχικών, και την εξουδετέρωσή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μoνάδα συνδυάζει το επιχειρησιακό και κοινωνικό έργο, καθόσον εκτός από τη συμβολή της στα επιχειρησιακά στρατιωτικά σχέδια το προσωπικό της εργάζεται επί 24ώρου βάσεως για την εκκαθάριση και απόδοση χώρων σε ελεύθερη χρήση, επωφελεία του κοινωνικού συμφέροντος.
Η διαδικασία
Ποια είναι όμως η διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί για την εξουδετέρωση και την ασφαλή μεταφορά του πυρομαχικού;
Όπως αναφέρουν πηγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού στο zougla.gr θα γίνει προσεκτική αφαίρεση του πυροκροτητή.
Συγκεκριμένα, κατά πληροφορίες του zougla.gr, θα γίνει αρχικά προσπάθεια εξουδετέρωσης της βόμβας, η οποία θεωρείται μέγιστης ισχύος. Σε περίπτωση που κριθεί πιο ασφαλές, θα μεταφερθεί με ειδικό φορτηγό του στρατού εκτός της πόλης.
Οι πυροτεχνουργοί αφού τοποθετήσουν τον μηχανικό βραχίονα, θα απομακρυνθούν από το σημείο. Με ειδικό μηχανισμό, θα χειριστούν τον βραχίονα από απόσταση και θα αποσυνδέσουν τον πυροκροτητή.
Εφόσον αποσυνδεθεί ο πυροκροτητής, τα πράγματα είναι πιο ασφαλή, καθώς μειώνονται οι πιθανότητες να σκάσει η βόμβα ακόμα και από λάθος.
Αφού, αποσυνδεθεί με επιτυχία ο πυροκροτητής, στη συνέχεια θα την τοποθετήσουν πάνω σε ένα φορτηγό και θα την σκεπάσουν με άμμο, ώστε να μην δέχεται κραδασμούς.
Έτσι, θα τη μεταφέρουν στο Πεδίο Βολής-Ασκήσεων «Ασκού-Προφήτη», όπου θα εξουδετερωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι η βόμβα εντοπίστηκε σε βάθος 5,5 μέτρων κατά τη διάρκεια εργασιών σε βενζινάδικο στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης. Έγινε άντληση όλων των καυσίμων του πρατηρίου, διαδικασία που κράτησε αρκετές ώρες, ενώ, σε πρώτη φάση, χρειάστηκε και η απομάκρυνση περίπου 250 με 300 ατόμων για μικρό διάστημα από τα σπίτια τους, κοντά στο πρατήριο καυσίμων όπου βρέθηκε το πυρομαχικό.
(Η ομάδα εξουδετέρωσης του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς, ΤΕΝΞ)
Η Πλατεία του Ευόσμου παρέμεινε άδεια…αν και οι καφετέριες τριγύρω γέμισαν.
Υπάρχουν ακόμη επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές λόγω της επιχείρησης-«βόμβα».
Πολλοί κάτοικοι αρνήθηκαν να αφήσουν τις οικίες τους θέλοντας να τις προστατέψουν από ενδεχόμενες κλοπές.
Όσοι όμως απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους θα μπορέσουν να επιστρέψουν μετα τις 17.00 το απόγευμα.