Εδώ και δύο εικοσιτετράωρα ο ισοβίτης για την υπόθεση NOOR1 Ευθύμιος Γιαννουσάκης έχει μεταφερθεί από τις φυλακές Χαλκίδας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί». Δύο φορές στο πολύ πρόσφατο παρελθόν επιχειρήθηκε να εγκλειστεί σε ψυχιατρικό κατάστημα. Η πρώτη φορά ήταν στις 16 Αυγούστου, όταν με εντολή του διευθυντή φυλακών Χαλκίδας μεταφέρθηκε στο ψυχιατρικό τμήμα του Γενικού Κρατικού Αθηνών, όπου και υποβλήθηκε σε εξετάσεις. Οι γιατροί δεν τον κράτησαν, αλλά τον έστειλαν πίσω στη Χαλκίδα, ζητώντας επανεξέταση μετά την παρέλευση δεκαημέρου.

Λίγες ημέρες αργότερα, στα τέλη Αυγούστου, ο Γιαννουσάκης μεταφέρθηκε στο ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού. Εξετάστηκε και έπειτα από λίγα εικοσιτετράωρα επέστρεψε στις φυλακές Χαλκίδας. Είχε προηγηθεί ογκώδης αρθρογραφία και δημοσιεύσεις περί του εγχειρήματος να παρουσιαστεί ως ψυχοπαθής ένας από τους βασικούς μάρτυρες σε αυτήν τη φάση των ερευνών που διεξάγει η εισαγγελέας Πειραιά Ειρήνη Τζίβα σχετικά με τη χρηματοδότηση και διακίνηση του φορτίου 3 τόνων ηρωίνης που μετέφερε το NOOR1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτές τις έρευνες, η εισαγγελέας έχει ήδη εξετάσει ως μάρτυρες βασικούς συνεργάτες του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, όπως τον Νίκο Συντυχάκη, τον δικηγόρο Ευάγγελο Μπαϊρακτάρη, τον ναυτοασφαλιστή Ηλία Τσακίρη, ενώ αναμένεται να καλέσει και άλλους. Σημαντικά στοιχεία της έρευνας βασίζονται στις απόρρητες καταθέσεις στις οποίες αυθορμήτως έχει προβεί ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ενώ επιβεβαιώνονται ή επαναλαμβάνονται στις συνομιλίες που είχε ο ισοβίτης με τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

Τα δύο πρώτα εγχειρήματα να παρουσιαστεί ο Γιαννουσάκης ως άτομο με ψυχολογικά προβλήματα και, άρα, να ακυρωθούν εκ των υστέρων οι καταθέσεις του έπεσαν στο κενό, αλλά, ως φαίνεται, οι πάτρονές του και εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα χρηματοδότησης και διακίνησης της ηρωίνης δεν το έβαλαν κάτω. Αντιθέτως, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουν και την επιρροή τους στον κρατικό μηχανισμό και τη Δικαιοσύνη, επιχειρούν αυτήν τη φορά να τον «κλείσουν στο Δαφνί» στην κυριολεξία.

Προφανώς, αυτοί που κινούν τα νήματα εντός των φυλακών και εντός του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει ο σωφρονιστικός μηχανισμός, αισθάνονται μεγάλη άνεση, ώστε να ενεργούν με αυτόν τον τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζουμε πως οι βασικοί κρατικοί λειτουργοί οι οποίοι είναι θεσμικά υπεύθυνοι για όλες αυτές τις μετακινήσεις του Γιαννουσάκη από ψυχιατρικό κατάστημα σε άλλη ψυχιατρική κλινική είναι ουσιαστικά και τυπικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ευτύχης Φυτράκης, οι πολιτικοί προϊστάμενοί του, δηλαδή ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο υπουργός Σταύρος Κοντονής, καθώς και ο υπεύθυνος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντονισμού Φυλακών Παύλος Δουλάμης.

Είναι προφανές πως ο υπουργός Δικαιοσύνης παρακολουθεί εκ του μακρόθεν ή απλώς πληροφορείται εκ των υστέρων τις παραπάνω κινήσεις που σκοπό έχουν να τορπιλίσουν την ίδια τη δικαστική έρευνα. Είναι ηλίου φαεινότερον πως κάποιοι παράγοντες του υπουργείου κινούνται υπογείως και μεθοδικά. Σκοπός δεν είναι μόνον να «βγάλουν τρελό τον Γιαννουσάκη», αλλά και να εκθέσουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η αίσθηση που επικρατεί είναι πως η πολιτική ηγεσία του Υπ. Δικαιοσύνης επιθυμεί διακαώς να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα και να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση NOOR1.

Για του λόγου το αληθές να αναφέρουμε μία από τις πρόσφατες παρεμβάσεις του ιδίου του πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου και τόνισε με έμφαση απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά πως η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη, ώστε να ολοκληρώσει την έρευνά της στη συγκεκριμένη υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξελίξεις, ωστόσο, άλλα δείχνουν. Εκείνοι οι ισχυροί παράγοντες οι οποίοι βρίσκονται στο μικροσκόπιο της εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα, δηλαδή οι συνεργάτες του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, ενδεχομένως δε και ο ίδιος, προσπαθούν να ακυρώσουν έναν βασικό μάρτυρα. Το θέμα είναι απλό. Βάσει του άρθρου 30 του Σωφρονιστικού Κώδικα, αν σε κάποια φυλακή δεν είναι διαχειρίσιμο ένα σοβαρό ιατρικό περιστατικό, τότε ο κρατούμενος μεταφέρεται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Αν τώρα αυτό το νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το περιστατικό, τότε ο κρατούμενος μεταφέρεται σε δημόσιο νοσοκομειακό ίδρυμα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εδώ και τρεις μήνες επιχειρείται να μεταφερθεί σε δημόσια ψυχιατρική κλινική ο ισοβίτης Γιαννουσάκης, αν και οι γιατροί, δύο φορές, αποφάνθηκαν πως δεν συντρέχει λόγος. Ο Γιαννουσάκης έχει απολύτως σώας τας φρένας. Είναι, άραγε, η «Επιχείρηση Δαφνί» η τρίτη και η φαρμακερή;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης