Τέλος δεν έχουν οι δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι συνεχίζουν να πλήττονται από τις επιβαρύνσεις στην περιουσία τους.
Η εφορία θα συμψηφίζει την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, που θα βεβαιωθεί τον Αύγουστο, με την επιστροφή φόρου την οποία θα δικαιούνται όσοι πολίτες διαθέτουν ακίνητη περιουσία.
Η πρόταση αυτή, εφόσον υλοποιηθεί, αφορά άμεσα σε 1 εκατ. φορολογουμένους, οι οποίοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία και δικαιούνται επιστροφή φόρου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», πρόκειται για μια διαδικασία η οποία αφαιρεί πρακτικά το δικαίωμα από τους ιδιοκτήτες σπιτιών και καταστημάτων να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε πέντε δόσεις, όπως προβλέπεται σήμερα.Φόροι και… αλχημείες
Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι η ταχύτερη είσπραξη του συγκεκριμένου φόρου μέσω της εφάπαξ πληρωμής του. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου 500 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσει αντιστοιχεί σε 500 ευρώ, τότε δεν θα πάρει ούτε ευρώ μετά τον αυτόματο συμψηφισμό.
Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ενέργεια που παραπέμπει σε μια ακόμη έμμεση στάση πληρωμών του ΔημοσίουΦαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι τα 2,65 δις ευρώ που προβλέπονται σε ετήσια βάση από τον φόρο στα ακίνητα αποτελούν αδιαπραγμάτευτη κατάσταση για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο «χαράτσι» ως πηγή «σίγουρων» εσόδων για τον κρατικό κορβανά, την ώρα που η ρευστότητα στην αγορά είναι περιορισμένη και η φοροκαταιγίδα πλήττει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Ήδη, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ενέργεια που παραπέμπει σε μια ακόμη έμμεση στάση πληρωμών, καθώς το Δημόσιο συνεχίζει να μην καταβάλει τις οφειλές του προς τους φορολογουμένους, ζητώντας όμως (και απειλώντας με κυρώσεις όσους δεν συμμορφώνονται) τα χρήματα που προβλέπονται από τους φόρους. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν, μάλιστα, ότι το μεγαλύτερο μέρος της δόσης των 7,5 δις ευρώ, που αναμένεται να εκταμιευτεί από τους θεσμούς, θα διατεθεί στην αποπληρωμή παλαιότερων δανείων, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζει τις «αλχημείες» για τη συγκέντρωση εσόδων, την ώρα που η «ασφυξία» στην αγορά είναι εμφανής και πλήθος νοικοκυριών αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις.