Την Τελική Επενδυτική Απόφαση για το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream, έλαβε στο Μιλάνο το Διοικητικό Συμβούλιο της κατασκευάστριας εταιρίας.

Πρόκειται για το βόρειο τμήμα του South Stream για το οποίο ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι συμφωνίες, μεταξύ της εταιρίας South Stream Transport και των κυβερνήσεων των χωρών που θα διασχίσει ο αγωγός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βραχίονας που μπαίνει τώρα σε φάση υλοποίησης, είναι ο ένας εκ των δύο που αρχικά είχαν σχεδιασθεί από την πλευρά της Ρωσίας.

Ο δεύτερος, εξ αυτών (ο νότιος βραχίονας) επρόκειτο να διέλθει από τη βόρεια Ελλάδα και η σχετική προκαταρκτική συμφωνία (Memorandum of Understanding) είχε υπογραφεί μεταξύ της Ελλάδος και της Ρωσίας στις 29 Απριλίου του 2008, χωρίς εκατέρωθεν δεσμεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(O χάρτης με τους δύο βραχίονες του South Stream όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, αλλά ο νότιος βραχίονας ακυρώθηκε λόγω απουσίας οικονομικού ενδιαφέροντος)

Ωστόσο, η συγκεκριμένη συμφωνία «πάγωσε» από την πλευρά της Ρωσίας, λόγω απουσίας οικονομικού ενδιαφέροντος. Το αποτέλεσμα είναι σαφές. Προς το παρόν και σε ένα ορατό τουλάχιστον μέλλον, από την Ελλάδα δεν θα περάσει τμήμα του αγωγού με ότι αυτό συνεπάγεται για την στρατηγική υποβάθμιση της χώρας μας.

Ύστερα από αρκετά χρόνια, σχεδιασμών και προετοιμασίας, το έργο μεταφοράς φυσικού αερίου σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εισέρχεται από σήμερα στην τελική φάση της υλοποίησής του.
Η τελική συμφωνία για την έναρξη των εργασιών, ελήφθη από τους εταίρους που συμμετέχουν στο Δ.Σ. της εταιρίας South Stream Transport το οποίο απαρτίζεται από εκπροσώπους των εταιρειών: OAO Gazprom, Εni, EDF και BASF SE.

Ο Alexei Miller, πρόεδρος του Δ.Σ. της OAO Gazprom (έχει τον έλεγχο του έργου), δήλωσε σχετικά: “Η συμβολή του South Stream στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Δημιουργεί εναλλακτικές και αξιόπιστες οδούς προμήθειας φυσικού αερίου προς τους πελάτες μας. Θα ήθελα να μας συγχαρώ όλους για την σημερινή απόφαση του Δ.Σ. η οποία σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του South Stream.”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Δ.Σ. ενέκρινε την σύσταση της South Stream Transport B.V. με έδρα στο Άμστερνταμ. Συμφωνήθηκε ότι η υλοποίηση του έργου θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους όρους και το χρονοδιάγραμμα που ενεκρίθη από το Δ.Σ. στην αρχή του έτους.

Αναλυτικά ο αγωγός South Stream

Το έργο South Stream θα υλοποιηθεί από την Gazprom, προκειμένου να συμβάλλει στη διαφοροποίηση των οδών εξαγωγής φυσικού αερίου. Περιλαμβάνει την κατασκευή ενός αγωγού αερίου που θα διαπερνά υποθαλάσσια τη Μαύρη Θάλασσα και θα εκτείνεται στις χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης.

(Στον χάρτη αποτυπώνεται η υποθαλάσσια και επίγεια διαδρομή του South Stream, όπως πρόκειται να κατασκευαστεί)
 
Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα διατρέχει τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας από τον σταθμό συμπίεσης “Russkaya” στις ρωσικές ακτές, έως τις ακτές τις Βουλγαρίας. Το συνολικό μήκος του εν λόγω τμήματος θα ξεπερνά τα 900 χλμ. σε μέγιστο βάθος 2 χλμ., με συνολική δυναμικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών ετησίως.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2011, η μετοχική συμφωνία της South Stream Transport AG υπεγράφη προκειμένου να υλοποιηθεί το υποθαλάσσιο τμήμα του έργου. Σύμφωνα με το έγγραφο, το μερίδιο της Gazprom στο έργο είναι 50%, της Eni είναι 20% ενώ από 15% ανήκει στις Wintershall Holding και EDF.
Στις 12 Απριλίου 2012, ολοκληρώθηκε η ένταξη των διεθνών εταίρων της OAO “Gazprom” στην κοινοπραξία του έργου.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2011, ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας, Vladimir Putin, εξουσιοδότησε την Gazprom να επιταχύνει την έναρξη του έργου και να ξεκινήσει την φάση της κατασκευής το 2012.
Στις 20 Ιανουαρίου 2012, ο Alexei Miller, πρόεδρος του Δ.Σ. της OAO Gazprom, ενέκρινε το λεπτομερές σχέδιο υλοποίησης που διασφαλίζει την έναρξη κατασκευής του αγωγού τον Δεκέμβριο του 2012

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης