Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χρυσάφι» ανακάλυψαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Ο λόγος για τους κ.κ. Αντώνη Κάντα, Μιχάλη Ματαντό και Εμμανουήλ Λαϊνόπουλο, οι οποίοι, όπως προέκυψε από την έρευνα που πραγματοποίησαν τα στελέχη της Δίωξης, είχαν στην κατοχή τους πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ στις φορολογικές τους δηλώσεις. Και οι τρεις υποθέσεις που παρουσιάζει σήμερα το zougla.gr περατώθηκαν από το ΣΔΟΕ τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο «φτωχός»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στην τελευταία θέση της «λίστας» με αυτούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών και παρουσίασαν προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη πηγή βρίσκεται το όνομα του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μετά τον έλεγχο που διενήργησαν τα στελέχη του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν ότι κ. Κάντας, για τις χρήσεις 2000 – 2010, παρουσίασε προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη πηγή ύψους 498.856 ευρώ.

Ο «μικρομεσαίος»

Περισσότερα είναι τα χρήματα που είχε αποκρύψει ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΜΙΕ Μιχάλης Ματαντός.

Ο επιχειρηματίας θεωρείται ο βασικότερος από τους εμπλεκομένους στη διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος στον τομέα των εξοπλιστικών. Υπήρξε εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Ferrostaal στην Ελλάδα, η οποία υπέγραψε δύο συμβάσεις με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για την προμήθεια δύο υποβρυχίων τύπου 214 και επισκευή άλλων δύο τύπου 209, που κόστισαν συνολικά στο ελληνικό Δημόσιο περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Μετά το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του, οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν ότι ο κ. Ματαντός, για τα έτη 1999 – 2009 παρουσίασε προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη πηγή ύψους 1.157.316 ευρώ.

Ο «πλούσιος»

Στην κορυφή της λίστας με αυτούς που είχαν στην κατοχή τους τα περισσότερα χρήματα, τα οποία προέρχονταν από άγνωστη πηγή και δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στην εφορία «φιγουράρει» το όνομα του κ. Εμμ. Λαϊνόπουλου, ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο, μόνο για τα έτη 2002 – 2004 παρουσίασε προσαύξηση περιουσίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στα επίσημα έγγραφα, «στα πλαίσια έρευνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα διαπιστώθηκε ότι στο μέλος Δ.Σ. και συνιδιοκτήτη ελληνικής εταιρείας Εμμ. Λαϊνόπουλο που λειτουργούσε ως αντιπρόσωπος μεγάλης Γερμανικής εταιρείας, προμηθευτή του Ελληνικού στρατού, μετά από μερική άρση τραπεζικού απορρήτου και στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης διαπιστώθηκε προσαύξηση περιουσίας άγνωστης πηγής για τις χρήσεις 2002 – 2004 συνολικού ποσού 1.971.366,74 ευρώ».

«Θα ελεγχθούν όλοι»

Στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν ότι η έρευνα που αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, καθώς αναμένεται να ελεγχθεί μεγάλος αριθμός προσώπων.

«Θα ελεγχθούν τόσο οι ιδιώτες που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών όσο και όλοι οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Η έρευνα συνεχίζεται» σημείωσαν χαρακτηριστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης