Στοιχεία-φωτιά για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ μέσω της UBS έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Η έφοδος αυτή εντάσσεται σε μια σειρά κινήσεων στις οποίες προχωρούν οι οικονομικοί εισαγγελείς στο πλαίσιο της έρευνας για τις αποκαλούμενες λίστες φοροδιαφυγής
Η έρευνα των εισαγγελέων στρέφεται ήδη προς τα διευθυντικά στελέχη της τράπεζας στην Ελλάδα, με πρώτο τον κ. Χρήστο Σκλαβούνη, πρώην επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της UBS στη χώρα μας μέχρι τον Μάιο του 2013, οπότε και διορίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά πρόεδρος του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο κ. Σκλαβούνης παραιτήθηκε από το ΤΧΣ τον Μάρτιο του 2015, δύο μήνες αφότου ήρθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον Φεβρουάριο ορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπεύθυνος στην ενότητα Ανάπτυξης στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αποκάλυψαν οι «Financial Times», ήδη πραγματοποιήθηκε έφοδος στο σπίτι του κ. Σκλαβούνη στις 4 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακοί δίσκοι.

Η έφοδος αυτή εντάσσεται σε μια σειρά κινήσεων στις οποίες προχωρούν οι οικονομικοί εισαγγελείς στο πλαίσιο της έρευνας για τις αποκαλούμενες λίστες φοροδιαφυγής.

Οι Έλληνες οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι είναι σε στενή συνεργασία με τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και της Γαλλίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, μετέβησαν μάλιστα στην Ουάσινγκτον, όπου πήραν κατάθεση από Αμερικανό πρώην στέλεχος της UBS, το οποίο τους αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία για τους τρόπους με τους οποίους διέφευγαν από την Ελλάδα εκατομμύρια ευρώ μέσω της ελβετικής τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά πρόσωπα και εταιρείες συγκροτούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, τη λίστα των υπόπτων που με τη βοήθεια διευθυντικών στελεχών της UBS μετέφεραν αφορολόγητα χρήματα στο εξωτερικό.

Οι επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης κατάφεραν στο ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησαν στις ΗΠΑ να αποκομίσουν ένα πολύτιμο εφόδιο για την έρευνά τους, μέσα από την κατάθεση-ποταμό που έδωσε στις αρχές Ιουνίου στο κτήριο της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον το πρώην διευθυντικός στέλεχος της UBS Bradley Birkenfeld.

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις τεχνικές που χρησιμοποιούσε η UBS, ο κ. Birkenfeld φέρεται να αποτελεί έναν σημαντικό «πληροφοριοδότη» τόσο για τις αμερικανικές όσο και για τις γαλλικές δικαστικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Birkenfeld, ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε αμερικανική φυλακή για τον ρόλο που έπαιξε στο σχέδιο φοροδιαφυγής, μετά την αποφυλάκισή του, το 2012, φαίνεται ότι πήρε 104 εκατ. δολάρια, τη μεγαλύτερη πληρωμή που έχει δοθεί μέχρι σήμερα από τις ΗΠΑ ως επιβράβευση σε πληροφοριοδότη.

Μεγάλο μέρος των πληροφοριών του πρώην τραπεζίτη αποτέλεσε τον Ιούλιο του 2008 τον «πυρήνα» της έκθεσης της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας με βάση την οποία, το 2009, η UBS κατέληξε σε συμφωνία με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της οποίας πλήρωσε πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αποφύγει την ποινική δίωξη.

Ο πρώην τραπεζίτης, ο οποίος εμφανίζεται πρόθυμος να βοηθήσει κι άλλες κυβερνήσεις που “Ενήργησα με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, φέρνοντας εις πέρας ένα δύσκολο έργο σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας”, λέει ο κ. Σκλαβούνηςυποπτεύονται πως η UBS μπορεί να τους έχει στερήσει φορολογικά έσοδα, έχει δηλώσει πως έλαβε εντολή από τις ελβετικές Αρχές να παραδώσει πληροφορίες για έναν αριθμό λογαριασμών Γάλλων φορολογουμένων, κατόπιν αιτήματος από το Παρίσι.

Σε δηλώσεις του, δε, στους «Financial Times» έχει περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι τραπεζίτες της UBS εργάζονταν για να ενθαρρύνουν τους πελάτες χωρών όπως η Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής μυστικότητας της τράπεζας, που συνήθως περιλαμβάνουν τη δημιουργία εταιρειών «βιτρινών», αριθμημένους λογαριασμούς και καταπιστεύματα.

Οι Έλληνες οικονομικοί εισαγγελείς, αξιοποιώντας όλα τα ευρήματα που προέκυψαν από την έρευνα για τις λίστες φοροδιαφυγής μέσω τραπεζών, εκτιμούν ότι θα έχουν στα χέρια τους ένα σημαντικό νομικό «οπλοστάσιο» που θα επιτρέψει στη χώρα μας να διεκδικήσει αποζημίωση, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τις συγκεκριμένες τραπεζικές πρακτικές που όλα αυτά τα χρόνια ζημίωσαν την ελληνική οικονομία.

Τι απαντά ο κ. Σκλαβούνης

Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι μου, που αφορούσε στοιχεία στα αρχεία μου για την σχέση μου με την UBS. Στην συγκεκριμένη τράπεζα εργάστηκα για πάνω από 20 χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κατέχοντας υψηλόβαθμες θέσεις. Αυτή η μακροχρόνια θητεία μου αφορούσε αποκλειστικά τον τομέα του investment banking και όχι του private banking.

Κατόπιν, ως Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την περίοδο από τον Μάϊο του 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2015, ενήργησα με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, φέρνοντας εις πέρας ένα δύσκολο έργο σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.

Θέλω με απόλυτα καθαρό τρόπο να τονίσω ότι σέβομαι το έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών και είμαι πρόθυμος σε κάθε έλεγχο. Επισημαίνω δε ότι δεν μου έχει ασκηθεί καμία απολύτως δίωξη από την Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί.

Θέλω να δηλώσω ταυτόχρονα ότι επ’ ουδενί σχετίζομαι με διαφθορά και διαπλοκή.

Εν κατακλείδι. Δεν ανέχομαι την οποιαδήποτε σπίλωσή μου και κατάσυκοφάντησή μου από οποιαδήποτε κατεύθυνση προέρχεται, μη σεβόμενη την προσωπικότητά μου και το Κράτος Δικαίου που διασφαλίζει η συντεταγμένη Πολιτεία μας, επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου δικαιώματός μου ως πολίτης αυτής της χώρας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης