Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Τετάρτης, σε ηλικία 72 ετών, ο πολυαγαπημένος ηθοποιός Κώστας Τσάκωνας, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.
To zougla.gr επικοινώνησε με τη σύζυγο του ηθοποιού, η οποία επιβεβαίωσε το γεγονός, καθώς και με τον κ. Συμεών Ιορδανίδη, προϊστάμενο κοιμητηρίων του Δήμου Αργυρουπόλεως & Ελληνικού, ο οποίος ανέφερε ότι το Σάββατο στις 11.00 το πρωί θα γίνει η κηδεία του καλλιτέχνη στον Ιερό Ναό Αναστάσεως. Παράλληλα, η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε και με το νεκροταφείο της Αργυρουπόλεως, όπου ο υπάλληλος που απάντησε μας επιβεβαίωσε τη δυσάρεστη είδηση.
Σημειώνεται ότι τον τελευταίο καιρό υπήρξαν δημοσιεύματα που ήθελαν τον Κώστα Τσάκωνα να έχει φύγει από τη ζωή, τα οποία όμως και διαψεύστηκαν. Για αυτόν τον λόγο, επειδή τις τελευταίες ώρες υπήρχε φημολογία για τον θάνατο του ηθοποιού, το zougla.gr έπρεπε να προχωρήσει στη διασταύρωση της είδησης.
Η μάχη με τον καρκίνο
Ο Κώστας Τσάκωνας βρισκόταν αντιμέτωπος με την επάρατη νόσο και είχε υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση στην ουροδόχο κύστη σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας. Παρά τα προβλήματα της ασθένειάς του, αντιμετώπιζε την κατάσταση με χιούμορ και δεν έχανε το κουράγιο του.
Με τον δικό του, μοναδικό και καυστικό τρόπο ο Κώστας Τσάκωνας είχε περιγράψει τα κακώς κείμενα στη χώρα μας εν μέσω της λαίλαπας του μνημονίου, του PSI και όλων των άλλων καταστάσεων που βίωνε εκείνη την περίοδο η Ελλάδα.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη που είχε δώσει το καλοκαίρι του 2013 ο ηθοποιός στη «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου…
Σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν είχε υπάρξει έντονη φημολογία ότι ο ηθοποιός είχε αφήσει την τελευταία του πνοή, νικημένος από την ασθένειά του. Ο ίδιος είχε σχολιάσει τον Νοέμβριο του 2012 τις φήμες περί θανάτου του που είχαν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, μιλώντας στην τηλεόραση της Ζούγκλας και την εκπομπή «Άγνωστος Μ» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.
Παρακολουθήστε το απόσπασμα της εκπομπής…
Τα οικογενειακά προβλήματα
Ο πολυαγαπημένος ηθοποιός είχε ανοίξει τον Δεκέμβριο του 2013 το σπίτι του στην Αργυρούπολη, υποδεχόμενος την Κιμ Κίλιαν, στο πλαίσιο μιας εκ βαθέων συνέντευξης στην εκπομπή «Magazino Life».
Ο Κώστας Τσάκωνας είχε μιλήσει για τα αδέλφια του, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ξεδιπλώνοντας παράλληλα αναμνήσεις γλυκές. «Είμαι για τα αδέλφια μου μάνα, πατέρας και αδελφός» είχε πει, προσθέτοντας: «Παρακαλάω τον Θεό να ζήσω, επιβάλλεται να ζήσω για να τα φροντίζω».
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του ηθοποιού στην Κιμ Κίλιαν…
Η πίκρα του για τη σύνταξη και τη στάση του ελληνικού κράτους
Σε άλλη του συνέντευξη είχε εξομολογηθεί πως το ελληνικό κράτος τον είχε κατακλέψει όσον αφορά στη σύνταξη που του αναλογούσε στα τόσα χρόνια δουλειάς, σε αντίθεση με το γερμανικό κράτος που του είχε στείλει μια επιστολή συνταξιοδότησης που δεν περίμενε ποτέ. Όπως είχε δηλώσει, πολλά ένσημά του πήγαν υπέρ… πίστεως και πατρίδος.
«Εδώ και 50 χρόνια μας κλέβουν. Και θα σου δώσω εγώ ένα παράδειγμα: Εγώ είχα ένσημα πολλαπλής ασχολίας. Τα ένσημά μου είχαν ξεπεράσει τα 35 χρόνια εργασίας. Πήγα λοιπόν κάποια στιγμή στο ΙΚΑ και μου λένε: “Κύριε Τσάκωνα, από αυτά τα 1.000 ευρώ ετησίως που έπρεπε να μπουν, μόνο 150 ένσημα τον χρόνο πιάνονται. Τα άλλα έχουν πάει υπέρ… πίστεως και πατρίδος. Όταν λοιπόν ήμουν πιτσιρικάς, δούλεψα τρία χρόνια στη Γερμανία. Μου είπαν λοιπόν τότε: “Θέλετε σε χρήματα τις κρατήσεις ή σε ένσημα;”. Τους απάντησα σε ένσημα. Και έρχεται το γερμανικό κράτος έπειτα από σαράντα χρόνια και μου στέλνει επιστολή, με την οποία μου επισημαίνει: “Κύριε Τσάκωνα, έχετε να λαμβάνετε μηνιαία σύνταξη 70 ευρώ για τρία χρόνια εργασίας που είχατε στη χώρα μας”. Αυτοί είμαστε στην Ελλάδα» είχε αναφέρει.
Βιογραφία
Ο Κώστας Τσάκωνας γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1943 στην Αθήνα. Φοίτησε στη «Δραματική Σχολή του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου» του Λεωνίδα Τριβιζά και στη δραματική σχολή «Βεάκη». Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε με εντελώς τυχαίο τρόπο σε μια ταινία μικρού μήκους του Κώστα Ζυρίνη.
Στη συνέχεια έπαιξε σε πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους στον κινηματογράφο, το θέατρο αλλά και στην τηλεόραση. Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του στην ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα». Ο ηθοποιός τραυματίστηκε σοβαρά το 2004, όταν ένα δέντρο έπεσε στο κεφάλι του, και σε συνδυασμό με διάφορα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν, δεν ήταν πλέον σε θέση να εργαστεί στο θέατρο.
Τα προβλήματα υγείας και η δυσχερής οικονομική του κατάσταση τον οδήγησαν να σκεφτεί να κάνει απεργία πείνας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, το Πάσχα του 2011.
Φιλμογραφία:
«Λάβετε θέσεις» (1973)
«Τα χρώματα της ίριδος»» (1974) [αστυνομικός]
«Από που πάνε για τη χαβούζα» (1978)
«Βέγγος ο τρελλός καμικάζι» (1980)
«Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι» (1980) [Νικόδημος (ή παραθυράκιας ή βρυκόλακας)]
«Μάθε παιδί μου γράμματα» (1981) [Δημοσθένης Παπαχριστόφορος]
«Τι έχουν να δουν τα μάτια μου» (1983) [Μήτσος Κουφοβασίλης]
«Χούλιγκανς (κάτω τα χέρια απ’ τα νιάτα!)» (1983) [νονός Γιώργου]
«Εθνική παπάδων» (1984) [ιερομόναχος]
«Θηλυκό θηριοτροφείο» (1984) [Θοδωρής]
«Ρόδα τσάντα & κοπάνα νο3» (1984) [Τιμόθεος]
«Ροκάκιας την ημέρα… το βράδυ καμαριέρα» (1984) [Ιορδάνης]
«Επαγγελματίας οπαδός» (1985) [Κώστας Τσακανίκας]
«Η γυναικάρα απ’ το Κιλκίς» (1985) [Νώντας Κακαλίδης]
«Ιππότης της λιγούρας» (1985) [Μπάμπης]
«Ο κυνηγός της χαμένης φαλάκρας» (1985) [Μπάμπης Ταλαίπωρος]
«Ο προφήτης με την πυρηνική κεφαλή» (1985) [Αδαμάντιος Τριχόπουλος]
«Πόντιος είμαι… αλλά κάνω θεραπεία» (1985) [Θωμάς Ρεζιλίκης / Κανάκης]
«Χωρίς μαλλί και γνώση…» (1985) [Ξεφτέρης]
«Άλλες τον προτιμούν γουλί» (1986) [Βάγγος «Ντέζι»]
«Επάγγελμα: Γυναίκα» (μια ζωή πατίνι)» (1986) [Αμάρανθος]
«Κερατάς και… δαρμένος» (1986) [Ιούλιος]
«Μάθε παιδί μου μπάσκετ» (1986) [Πολύκαρπος Δημητριάδης]
«Ο άνθρωπος από το Τσερνομπίλ» (1986) [Ζήσιμος]
«Ο παπα…μαφίας» (1986) [παπα-Κώστας / Ντάινος Πάρας / δον Μπενίτο]
«Οι Πόντιοι» (1986) [Γιαννίκος]
«Για μια χούφτα… τούβλα» (1987) [Αρίστος Αβράμογλου]
«Καθαρίζω για τη γυναίκα μου» (1987) [Ανδροκλής Καραβοριάς]
«Κλασική περίπτωση βλάβης» (1987)
«Λόρδαν ο βάρβαρος» (1987) [ταχυδακτυλουργός]
«Μας τάπαν κι άλλοι που την είχαν πιο μεγάλη» (1987) [Γρηγόρης Καρακατσίδας]
«Ο ψευδομάρτυρας» (1987) [Παντελής Χατζηκουτουβέας]
«Πόντιος είμαι ό,τι θέλω κάνω» (1987) [Πέτρος]
«Η μεγάλη απόφραξη (Το σκατόμουτρο)» (1988) [Τρύφωνας]
«Φαλακρός στόχος» (1988) [Βασίλης Μπρίλιος]
«Ο τοκογλύφος» (1989) [Κλεόβουλος]
«Ο φακίρης» (1989) [Κώστας («δόκτωρ Γιαχαβάγκας»)]
«Αθηναίοι» (1990) [ιδιοκτήτης γραφείου τελετών]
«Ο κόμης… Τσάκωνας» (1990) [Παναγής Τσάκωνας]
«Φτηνά τσιγάρα» (2000) [Τέλης]
«Η φούσκα» (2001) [αρχιεγκλωβισμένος]
«Magic hour» (2011).