Χρειάστηκε να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων για την επιστροφή επίορκων στο Δημόσιο για να ληφθεί απόφαση άμεσης σύγκλησης των πειθαρχικών συμβουλίων.
Παίρνουν πίσω την επαναφορά 900 επίορκων υπαλλήλων στο Δημόσιο υπό το βάρος της… γενικής κατακραυγήςΌπως έγινε γνωστό, μετά τη συνάντηση των Χριστόφορου Βερναρδάκη και Γιώργου Κατρούγκαλου τα μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων πιάνουν δουλειά, με διαδικασίες εξπρές. Αναμένεται να συγκληθούν και να συνεδριάσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να εξετάσουν κατά προτεραιότητα τις εκκρεμείς υποθέσεις, περίπου 456.
Η καθυστέρηση στη σύγκληση των πειθαρχικών συμβουλίων, οφείλεται στην αλλαγή σύνθεσής τους. Με το νόμο Κατρούγκαλου, εκτός από τρεις δικαστικούς και ένα διοικητικό υπάλληλο μπήκαν και δύο αιρετοί, οι οποίοι ψηφίζονται από τη βάση των δημοσίων υπαλλήλων με διαδικασίες ιδιαίτερα χρονοβόρες που οδήγησαν στο να μην έχουν ακόμα συσταθεί τα πειθαρχικά συμβούλια και οι επίορκοι με δυνητική αργία να επιστρέφουν στη θέση τους ένα χρόνο μετά την επιβολής της προσωρινής ποινής.
Ο νόμος Κατρούγκαλου ψηφίστηκε για να διορθωθούν αδικίες του προηγούμενου νόμου που έθετε σε υποχρεωτική αργία δημοσίους υπαλλήλους εναντίον των οποίων είχε ασκηθεί ποινική ή πειθαρχική δίωξη, χωρίς ωστόσο να γίνεται διάκριση μεταξύ των αδικημάτων. Μία απλή παράβαση καθήκοντος εξισωνόταν με μία κακουργηματική πράξη και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έμπαιναν σε υποχρεωτική αργία.
Η… διόρθωση όμως οδήγησε στο εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Καταργήθηκε τελείως η υποχρεωτική αργά και όλοι άρχισαν σταδιακά να επιστρέφουν στις θέσεις τους.
Όπως υπάλληλος δήμου που βαρύνεται με δίωξη για μαστροπεία και εφοριακού που κατηγορείται για αγορά, κατοχή ναρκωτικών, όπλων και πυρομαχικών.
Οι προκλητικές αυτές περιπτώσεις θα εξεταστούν από τα πειθαρχικά κατά προτεραιότητα.
Κραυγαλέες περιπτώσεις
Προκλητικές για το δημόσιο αίσθημα θεωρούνται οι περιπτώσεις επιστροφής στις θέσεις τους:
- υπαλλήλου δήμου που του έχει ασκηθεί δίωξη για μαστροπεία
- εφοριακού που κατηγορείται για αγορά, κατοχή ναρκωτικών, όπλων και πυρομαχικών
- νευροχειρουργού που κατηγορείται για δωροδοκία και
- υπαλλήλου εφορίας που φέρεται να καταχράστηκε πάνω από 150.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου καταργήθηκε η αυτοδίκαιη αργία. Και μόνο με την παραπομπή ο δημόσιος υπάλληλος έχανε τη θέση του έως την τελεσίδικη απόφαση για το αν ήταν ή όχι ένοχος. Η κατάργηση της αυτοδίκαιης παραπομπής οδήγησε στη σταδιακή επιστροφή όλων στις θέσεις τους, ακόμα και υπαλλήλων με βαριά αδικήματα, καθώς δεν γίνεται διάκριση ανάλογα με τη βαρύτητα της κατηγορίας.
Διαβάστε επίσης:
Επέστρεψε στη θέση του καρδιοχειρουργός που έχει κατηγορηθεί για «φακελάκι»!, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015, 14:17