Έπειτα από οκτώ χρόνια, γράφτηκε από τη Δικαιοσύνη, ο επίλογος στον άγριο βασανισμό κρατουμένου που αντιμετώπιζε ψυχικά προβλήματα μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας.

Το θύμα, 40 ετών, δυσκολεύεται ακόμη και να περπατήσει, ενώ αδυνατεί πλέον να αυτοεξυπηρετηθεί λόγω των σοβαρών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων που είχε υποστεί κατά τη σύλληψή του, το Μάιο του 2007.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δάκρυα στα μάτια, ο 40χρονος Χρήστος Χρονόπουλος άκουσε την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για τους δύο εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων για το βασανισμό του.

Χωρίς να είναι σε θέση ο ίδιος να μιλήσει, ξέσπασε σε κλάματα, αμέσως μετά την καταδίκη σε ποινή κάθειρξης 8 ετών με αναστολή σε έναν συνταξιούχο και έναν εν ενεργεία αστυνομικό για όσα έγιναν εκείνο το βράδυ στο Α.Τ. Καλλιθέας που σημάδεψαν για πάντα τη ζωή του.

Και χρειάστηκαν να περάσουν τόσα χρόνια για να καθίσουν οι υπεύθυνοι στο εδώλιο. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες αναβολές της δίκης αλλά και απαλλακτικά (!) βουλεύματα, ενώ η ποινική δίωξη σε βάρος των αστυνομικών έφτασε να ασκηθεί δύο ολόκληρα χρόνια μετά το περιστατικό. Αποτέλεσμα ήταν βέβαια, να απαλλαγούν από το δικαστήριο οι δύο από τους κατηγορουμένους αστυνομικούς οι οποίοι επέβαιναν στο περιπολικό που είχε συλλάβει τον κρατούμενο, λόγω…παραγραφής αφού το αδίκημα παραγράφηκε μετά την παρέλευση πενταετίας. Το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε βάρος τους από κακούργημα σε πλημμέλημα, κάτι που τους «χάρισε» την ατιμωρησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κακουργιοδικείο της Αθήνας ωστόσο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους δύο αστυνομικούς (Αριστείδη Κόκκινο συνταξιούχο και Νικόλαο Σουτόγλου εν ενεργεία αστυνομικό) που έκρινε ότι ευθύνονται για το βάναυσο ξυλοδαρμό του Χρήστου Χρονόπουλου τη νύχτα της 22ας Μαίου 2007 στο αστυνομικό τμήμα, λίγο μετά την σύλληψη του, με αποτέλεσμα το θύμα να μεταφερθεί ξημερώματα 23ης Μαίου σε ημικωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Το θύμα είχε συλληφθεί ύστερα από τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση από περίοικους καθώς επεδείκνυε «ιδιόρρυθμη» συμπεριφορά και ενοχλούσε θαμώνες καφετέριας στην Πλατεία Κύπρου.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση παραπομπής , ο Χρονόπουλος οδηγήθηκε στο Τμήμα σε “ψυχική διέγερση” μεν, αλλά υγιής, διαυγής και ομιλητικός. Ωστόσο λίγες ώρες μετά, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά τραύματα, εγχειρίστηκε και μπήκε στην εντατική όπου παρέμεινε επί δύο μήνες.Ακολούθησαν τρεις μήνες σε νευροχειρουργική πτέρυγα και έξι μήνες σε κέντρο αποκατάστασης. Ως αποτέλεσμα του κρανιοεγκεφαλικού του τραύματος, υποφέρει από ακράτεια, μετατραυματική αμνησία, επιληψία, διαταραχές όρασης και σημαντική δυσχέρεια βάδισης. Ο ίδιος έχει ανάγκης συνεχούς φροντίδας αφού δεν είναι πλέον σε θέση να αυτοεξυπηρετείται και τον φροντίζουν οι συγγενείς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν συνολικά τέσσερις αστυνομικοί, οι δύο της Άμεσης Δράσης, ο αστυνομικός υπηρεσίας και ο δεσμοφύλακας του Τμήματος Καλλιθέας που είχε βάρδια την επίμαχη νύχτα.

Το περιστατικό σύμφωνα με πόρισμα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης είχε καταγραφεί ως “αυτοτραυματισμός” του θύματος το οποίο προσπαθώντας να αποφύγει την σύλληψη είχε “χτυπήσει στην μπάρα της καφετέριας”. Μάλιστα φέρεται να υπήρξαν και σχετικές καταθέσεις των ιδιοκτητών του μαγαζιού τόσο σε αστυνομικούς που διενέργησαν ΕΔΕ, η οποία κατέληξε πως δεν προκύπτουν ευθύνες αστυνομικών, όσο και Εισαγγελέων.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο 40χρονος είχε ξυλοκοπηθεί άγρια μέσα στο κελί στο αστυνομικό τμήμα από αστυνομικούς που χρησιμοποίησαν “θλώντα αμβλέα όργανα”. Και βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν είχε αυτοτραυματιστεί….

Φωτό: enet

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης