Για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κάνει λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια με τις οποίες ασκεί δριμεία κριτική στους δικαστές που αποφάσισαν ν’ αφήσουν ελεύθερους με περιοριστικούς όρους δύο εκ των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της καλεί τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και συγκρατημένος στις αναφορές τους για τους δικαστές, για τους οποίους, όπως σημειώνει, θα πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις με απαξιωτικό περιεχόμενο. Ο κ. Δένδιας μίλησε για «μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος» που «επιλέγει να εθελοτυφλεί απέναντι στην πρόκληση που συνιστά για το πολίτευμα και τη ζωή των πολιτών η ένοπλη τρομοκρατική δράση».
Παρατίθεται η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:
Οι πολιτικοί γενικότερα και ειδικότερα εάν αυτοί αποτελούν και μέλη της Κυβέρνησης οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συγκρατημένοι όταν αναφέρονται στους χειρισμούς ή στις αποφάσεις των Δικαστικών Λειτουργών. Δηλώσεις, που αποδοκιμάζουν ή επικροτούν τις δικαστικές αποφάσεις, ανάλογα με το εάν αυτές είναι ή όχι κατά περίπτωση αρεστές, επιβάλλεται να αποφεύγονται. Πολύ περισσότερο δε, να αποφεύγονται δηλώσεις με απαξιωτικό για τους Δικαστικούς Λειτουργούς περιεχόμενο, όπως η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, σε βάρος του Δικαστού (Προέδρου Εφετών), ο οποίος, ως ειδικός Ανακριτής, χειρίζεται τις υποθέσεις της τρομοκρατίας και ο οποίος, σημειωτέον, με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του, έχει αποδείξει, κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο, ότι διαθέτει το ηθικό ανάστημα και την τόλμη, που απαιτούνται και ότι ασκεί με ακεραιότητα και αυξημένη ευσυνειδησία τα ιδιαίτερα επαχθή και επικίνδυνα καθήκοντα, που έχει αναλάβει. Υπενθυμίζουμε ότι παρόμοιες δηλώσεις και παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, προκαλούν κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών και αποτελούν πλήγματα στο Κράτος Δικαίου και στην ομαλή λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ύστερα από συνεδρίαση και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος:
«Δηλώσεις αυτού του περιεχομένου, προερχόμενες από μέλος της Κυβέρνησης που έχει, μάλιστα, διατελέσει Υπουργός Δικαιοσύνης, δεν συνάδουν με τον αυτονόητο -προεχόντως για εκπρόσωπο μιας από τις λειτουργίες της Πολιτείας- απόλυτο σεβασμό της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία αυτής και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους λειτουργούς της (δικαστές και εισαγγελείς) καθώς και την πεποίθησή τους ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν εκδίδονται καθ’ υπαγόρευση ή κατ’ αρέσκειαν της εκτελεστικής ή όποιας άλλης πολιτειακής εξουσίας.
Δυστυχώς, οι κείμενες πέραν της συνταγματικής τάξης δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, επαναλήφθηκαν κατ’ ουσίαν σε συνέντευξη Τύπου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο δημοσιογράφο του «Αντέννα» Γ. Παπαδάκη την 21-1-2013, αλλά και σε συνέντευξη της ίδιας ημερομηνίας του βουλευτή Κ. Μητσοτάκη προς το ραδιοφωνικό σταθμό της «ΝΕΤ».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος αποκρούει τις δηλώσεις αυτές, υπογραμμίζει ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι ανεκτές στο πλαίσιο της σύμφωνης με το Σύνταγμα λειτουργίας του Πολιτεύματος, δηλώνει ότι το φρόνημα των δικαστικών λειτουργών δεν κάμπτεται από τις ακατανόητες αυτές ενέργειες, που ουδόλως συμβάλουν στην εμπέδωση του -κατά τα εξαγγελλόμενα εκ μέρους της Κυβέρνησης- επιθυμητού κλίματος ηρεμίας μεταξύ της Δικαστικής και της Εκτελεστικής εξουσίας, καλεί δε πλέον αρμόδια και σώφρονα όργανα της Πολιτείας, σε σχέση με εκείνα από τα οποία προήλθαν οι δηλώσεις, να ανακαλέσουν άμεσα αυτές».
Κύκλοι του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σχολιάζουν για την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:
«Και οι κρίνοντες κρίνονται. Το σίγουρο είναι ότι εξαιτίας παραλείψεων μιας μειοψηφίας δικαστικών λειτουργών, σήμερα διαφεύγουν των συνεπειών του νόμου όχι μόνο τρομοκράτες, αλλά και κατηγορούμενοι για πάσης φύσεως εγκληματικές πράξεις. Τα φαινόμενα αυτά δυστυχώς δεν έχουν προκαλέσει την ανησυχία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εξ όσων γνωρίζουμε. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε άλλωστε στη συνέντευξή του ότι δεν στρέφεται κατά της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικαστικών λειτουργών, αλλά αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει τα εύλογα ερωτηματικά των Μέσων Ενημέρωσης, της κοινής γνώμης και κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου στη χώρα, μεταξύ των οποίων και πολλών δικαστών. Η απονομή της Δικαιοσύνης απαιτεί όντως αίσθηση του καθήκοντος. Αλλά αυτό αποδεικνύεται στην πράξη και όχι δια των ανακοινώσεων των δικαστικών ενώσεων».
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά