Αναταράξεις στο εσωτερικό της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, προκαλεί η αντιπαράθεση των προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστών, με αφορμή τη σημερινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, στην οποία συμμετείχε και η ΓΣΕΕ.
Η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστική παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση», εξέδωσε μετά τη συνάντηση ανακοίνωση με την οποία αμφισβητεί την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «είναι προφανές το μεγάλο κενό στην ηγεσία της εργατικής τάξης, το οποίο άμεσα πρέπει να αντιμετωπισθεί».
Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ κατηγορούν την Αυτόνομη Παρέμβαση για «κυβερνητικό συνδικαλισμό», «χονδροειδή διαστρέβλωση της πραγματικότητας» και «πολιτικό βέρτιγκο», ενώ τονίζουν ότι «τις συνδικαλιστικές ηγεσίες τις εκλέγουν οι εργαζόμενοι και όχι τα κόμματα».
Ανταπαντώντας η Αυτόνομη Παρέμβαση αναφέρει, ότι «η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ) ζει σε συνθήκες θερμοκηπίου» και «δείχνει να μην ακούει το βουητό διαμαρτυρίας που έρχεται από όλες τις γωνιές της χώρας».
Η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ παράταξη, προσθέτει, ότι «πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας μεταξύ των εργαζομένων και της κορυφαίας τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης».
Πυροσβεστικό ρόλο επιχειρεί να αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, Νίκος Κιουτσούκης ο οποίος δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι «δεν είναι εποχή για προσωπικές ή πολιτικές αντιπαραθέσεις» και πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα που είναι πολλά, είναι εκείνα που ενώνουν τους εργαζόμενους».
Στο μεταξύ στην αγορά εργασίας συνεχίζεται η εφαρμογή του ν. 4046/12 για τις εργασιακές σχέσεις.
Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων κατηγορεί μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών, ότι πιέζει εκβιαστικά τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις 12% ενώ ισχύει ακόμη η τρίμηνη μετενέργεια της συλλογικής σύμβασης που παρέχει ο νόμος.
Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, είναι ορατός ο κίνδυνος έως τα μέσα Ιουνίου το 80% της αγοράς εργασίας να μην καλύπτεται από κάποια συλλογική σύμβαση. Από τις 152 συνολικά κλαδικές συμβάσεις οι 23 έχουν καταγγελθεί, 10 είναι σε εκκρεμότητα, 3 είναι υπό προθεσμία και 43 έχουν ήδη λήξει.
Από τις 14 Φεβρουαρίου, που τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος για τις εργασιακές σχέσεις και μέχρι το τέλος Μαρτίου, είχαν υπογραφεί 33.133 ατομικές συμβάσεις με αποδοχές μειωμένες κατά 22% κατά μέσο όρο και σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου, από τον Ιούλιο θα πρέπει να επανεξεταστεί το ύψος του βασικού μισθού. Ακόμη το 51,61% των νέων προσλήψεων γίνεται με συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Όλα αυτά συνεπάγονται απώλειες για τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων που έχουν ήδη εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης.
Λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, της ανεργίας και των αλλαγών στην αγορά εργασίας. τα ασφαλιστικά Ταμεία, αναμένεται, σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας να υποστούν ετήσιες απώλειες της τάξης των 9 δισ. ευρώ.