Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός
Στροφή 180 μοιρών έκανε η Κοινωνία της Πληροφορίας σε ό,τι αφορά στον διαγωνισμό για την προμήθεια του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης αποτυπωμάτων από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) της ΕΛ.ΑΣ..
Με απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚτΠ αποφάσισε την ακύρωση του σκανδαλώδους διαγωνισμού, με προϋπολογιζόμενο κόστος τα 9 εκατ. ευρώ, καθώς φαίνεται να… αντιλήφθηκε ότι το λάθος με τον αλγόριθμο είχε ως αποτέλεσμα να προκριθεί ως το καλύτερο το λογισμικό εταιρείας το οποίο παρουσίασε τα περισσότερα σφάλματα.
Καταλυτικό ρόλο για τη συγκεκριμένη απόφαση –που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα φάνταζε αυτονόητη από τη στιγμή που υπήρχαν ενυπόγραφες καταγγελίες-αναφορές στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και εμπειρογνωμόνων που εδώ και μήνες καταδείκνυαν τις παρατυπίες- έπαιξε η παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκου Δένδια, ο οποίος αιτήθηκε την ακύρωση του διαγωνισμού.
Φυσικά, τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν παραμένουν μέχρι και σήμερα:
· – Για ποιο λόγο χρειάστηκε υπουργική παρέμβαση, προκειμένου να ακυρωθεί ο διαγωνισμός-παρωδία;
· – Γιατί αγνοήθηκαν από τη διοίκηση της ΚτΠ αλλά και από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου οι καταγγελίες των πραγματογνωμόνων και των μελών της επιτροπής που «φώναζαν» για τις παρατυπίες;
· – Τι είδους επιχειρηματικά συμφέροντα κρύβονταν πίσω από την απόφαση να συνεχίσει κανονικά το έργο;
· – Για ποιο λόγο τα μέλη της επιτροπής δεν αντέδρασαν, όταν πληροφορήθηκαν το «λάθος»;
Η ακύρωση
Με απόφαση, με αριθμό πρωτοκόλλου 19290, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚτΠ αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού. Στο αιτιολογικό της απόφασης επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση των δοκιμών συστημάτων δεν προσέδιδε τη δέουσα βαρύτητα στις αποτυχημένες αναζητήσεις. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την απόφαση, ήταν «να μην αξιολογούνται δεόντως οι αποτυχημένες ταυτοποιήσεις στα λανθάνοντα αποτυπώματα, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η αξιοπιστία του συστήματος. Η παράμετρος αυτή είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για την ικανοποίηση των επιχειρησιακών αναγκών της Ελληνικής Αστυνομίας, που συνίστανται στην απόκτηση ενός συστήματος σύγχρονου, αξιόπιστου και αποτελεσματικού που θα είναι ισάξιο των συστημάτων ΑFIS των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών».
Δείτε την απόφαση
Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Αυγούστου του 2012 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε αιτηθεί με επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, κ. Γιώργο Καλαμαρά, τη ματαίωση του διαγωνισμού.
Είχε προηγηθεί ένα οργιώδες παρασκήνιο, ενώ καταλυτικό ρόλο φέρεται να έπαιξε η συμβολή του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, κ. Αθανάσιου Ανδρεουλάκου. Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός φέρεται να είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚτΠ, στο πλαίσιο της οποίας ζήτησε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός.
Αλληλοκαρφώματα
Πλέον, η ακύρωση του διαγωνισμού αφήνει «εκτεθειμένους» όλους εκείνους που επί τέσσερις και πλέον μήνες «κώφευαν» μπροστά στις καταγγελίες ανώτατου αξιωματικού της Δ.Ε.Ε. αλλά και στελεχών της υπηρεσίας που ήταν μέλη της επιτροπής αξιολόγησης και εμπειρογνώμονες του έργου.
Από τις 26 Απριλίου του 2012, αναφορά-καταπέλτης του αρμόδιου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. σημείωνε τα κακώς κείμενα του διαγωνισμού, προτείνοντας την ακύρωσή του. Είχαν προηγηθεί οι αναφορές των δύο εμπειρογνωμόνων της Δ.Ε.Ε. που ήταν παρόντες στις τεχνικές δοκιμές και των δύο αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι ήταν μέλη της επιτροπής αξιολόγησης.
Σήμερα, στελέχη της Κοινωνίας της Πληροφορίας «καρφώνουν» τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι εκείνοι διαμόρφωσαν τον τύπο που χρησιμοποιήθηκε.
Ωστόσο, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου αλγόριθμου αποτέλεσε εισήγηση ενός εξωτερικού συνεργάτη της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Από την πλευρά τους, τα στελέχη της Δ.Ε.Ε. καταγγέλλουν ότι τα μέλη της ΚτΠ εσκεμμένα έκλεισαν τα μάτια στις καταγγελίες, καθώς είχαν ως σκοπό να προχωρήσει το έργο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι, μέχρι και την ύστατη στιγμή, στέλεχος της ΚτΠ, που δεν ήταν καν ο υπεύθυνος του έργου, απάντησε στους αξιωματικούς της Δ.Ε.Ε. λέγοντας ότι το έργο μπορεί να συνεχίσει με τη συγκεκριμένη επιλογή και στη συνέχεια να απαιτηθεί από την εταιρεία να κάνει το λογισμικό πιο ακριβές! Το συγκεκριμένο στέλεχος τυγχάνει να είναι συμφοιτητής του διευθύνοντος συμβούλου της ΚτΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υπόθεση έχει παρέμβει και ο οικονομικός εισαγγελέας, κ. Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος έχει διατάξει τη διενέργεια της ποινικής προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να εντοπισθούν αδικήματα τα οποία ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί.