LIVE ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει σε διάφορα σημεία της χώρας οι αγρότες, περιμένοντας τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί (14.00) υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη και του αναπληρωτή υπουργού Μ. Χαρακόπουλου.

Στο γνωστό μπλόκο της Νίκαιας περισσότερα από 1.500 τρακτέρ ζεσταίνουν τις μηχανές. Στις 17.00 το απόγευμα οι αγρότες αναμένεται να ανακοινώσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Σήμερα μετέβησαν στην περιοχή επιταγμένοι εργαζόμενοι του μετρό, για να τους συμπαρασταθούν. Μαζί τους είναι και ο πρόεδρος των εργαζομένων του μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος.

Σήμερα το πρωί με ζωντανές συνδέσεις η τηλεόραση της Ζούγκλας μετέδωσε τον παλμό από το σημείο όπου για πέμπτη ημέρα οι αγρότες βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο μπλόκο της Νίκαιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος ήταν μαζί τους…

Ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτών Καρδίτσας, υποδέχθηκε με θέρμη τους επιταγμένους εργαζομένους του μετρό και έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:


(Πανοραμική φωτογραφία από το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια)

«Να δούμε τι θα ανακοινωθεί και ανάλογα θα δράσουμε» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιολιόπουλος.

Στον Νομό Ημαθίας, το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, ενισχύεται διαρκώς με αγρότες από την Πέλλα και την Πιερία.

Στις Σέρρες οι αγρότες αποφάσισαν κοινό μέτωπο κινητοποιήσεων, με ενδεχόμενη παράταξη των τρακτέρ τους στην κομβική διασταύρωση του Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών – Θεσσαλονίκης και Σερρών – Προμαχώνα.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να στηθεί και δεύτερο μπλόκο στην περιοχή της Μαυροθάλασσας στο ήδη υπάρχον στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της εθνικής οδού Σερρών – Καβάλας.

Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκκινογείων, τηρώντας στάση αναμονής. Ανάλογο είναι το κλίμα σε Έβρο και Ροδόπη.

H Zoύγκλα στα μπλόκα της Θεσσαλίας

Από την πρώτη στιγμή η zougla.gr βρέθηκε στα μπλόκα του κάμπου, όπου συζήτησε με τους αγρότες και άκουσε τα προβλήματά τους.

Πάγια αιτήματά τους είναι πετρέλαιο χωρίς υψηλούς φόρους, να μη μειωθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30%, αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή, κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και να αποπληρωθούν όλα τα χρήματα από προγράμματα στους νέους αγρότες.

O δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος βρίσκεται στο μπλόκο των αγροτών της Θεσσαλίας από αργά το απόγευμα της Πέμπτης:

Οι «γαλάζιοι» στην παρέα

Περίπου 150 τρακτέρ έφτασαν την Πέμπτη στη Νίκαια από γειτονικές περιοχές, για να ενισχύσουν το μπλόκο, εκ των οποίων τα 70 «κατέβηκαν» στον θεσσαλικό κάμπο με μπροστάρη τον «γαλάζιο» αγροτοσυνδικαλιστή Γ. Λαδόπουλο.

Σε υπόμνημα που απέστειλαν οι ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν -μεταξύ άλλων- ότι «ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε πορεία πτώχευσης, καθώς η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ, οι υπέρογκες τιμές του πετρελαίου, των μέσων και εφοδίων, οι τεράστιες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα κάνουν προβληματική τη συνέχιση των καλλιεργειών, ενώ για πολλά προϊόντα δεν καλύπτεται καν το κόστος παραγωγής».

Συνολικά περισσότερα από 1.500 είναι τα τρακτέρ που είναι παρατεταγμένα στο σημείο (σ.σ.: κόμβος Νίκαιας), ενώ σε πολλή κοντινή απόσταση υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να αποτρέψουν τους αγρότες από μία εκ νέου αιφνιδιαστική κίνηση προς την ΠΑΘΕ.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης