ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ
 
Ένας κάθε άλλο παρά ανεξάρτητος φορέας είναι το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη (IfG) στο Λουξεμβούργο, που οι «εταίροι» μας πρότειναν για να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας ύψους 50 δισ. ευρώ. Οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης ήταν εντελώς αρνητικές σε αυτό το σενάριο από την πρώτη στιγμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύσταση του εν λόγω ταμείου ξεκίνησε το 2012 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Κομισιόν, το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών και τη γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Στο εποπτικό συμβούλιο της τελευταίας προεδρεύει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αναπληρωτή πρόεδρο τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. 

Η υπογραφή του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Φεβρουάριο του 2013 ο τότε υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης συμφώνησε να δημιουργηθούν τρία υποταμεία υπό την ομπρέλα του IfG, για τον δανεισμό και τη χρηματοδότηση μικρών / μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων και έργων υποδομών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Β. Σόιμπλε στην Αθήνα τον Ιούλιο του ίδιου έτους υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης προκειμένου να ξεκινήσει το πρώτο υποταμείο, το οποίο θα αφορούσε δάνεια προς ΜμΕ.
Για το πρώτο υποταμείο, που τελικά ιδρύθηκε στις 7 Μαΐου στο Λουξεμβούργο, η Ελλάδα και η τράπεζα KfW, εκπροσωπώντας την γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, θα έδιναν από 100 εκατ. ευρώ η καθεμία. Έργο του ταμείου, να δανείσει ελληνικές ΜμΕ με τη μεσολάβηση ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα λειτουργούσαν ως πωλητές.

Στις 20 Μαΐου ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο Κ. Χατζηδάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της KfW Ούλριχ Σρέντερ συναντήθηκαν στην Αθήνα για να δώσουν το πράσινο φως. Σε πρώτη φάση ενημερώθηκαν οι ελληνικές τράπεζες, και η εκκίνηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του υποταμείου προβλεπόταν για το γ΄ τρίμηνο του 2014. Τον Ιανουάριο του 2015 τα χρήματα είχαν καταβληθεί στο ταμείο, σημειώνει στον ιστότοπό της η γερμανική τράπεζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Τα εγχειρήματα της KfW ανά την Ευρώπη. Πηγή: ΚfW Group

Πιο παλιά, το 2010, η ίδια τράπεζα συμμετείχε στα διμερή δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Αρχικά προβλεπόταν να καταβάλει 22,3 δισ. ευρώ, από τα οποία δόθηκαν τελικά στην Ελλάδα τα 15,2 δισ. ευρώ.

Για την παρούσα κρίση η KfW αναφέρει ότι την παρακολουθεί στενά και ότι η έκθεσή της στην Ελλάδα ανέρχεται σε 0,9 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 0,4 δισ. αφορούν τη χρηματοδότηση ναυτιλιακών εταιρειών, ενώ από τα 0,4 δισ. ευρώ που επρόκειτο να δώσει για έργα ενέργειας και υποδομών «μικρό μόνο μέρος έχει καταβληθεί».

Με πληροφορίες από τη σελίδα της KfW

Διαβάστε ακόμη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης