Με τον Γιάνη Βαρουφάκη να απουσιάζει στην Αίγινα λόγω ανειλημμένων… διακοπών, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προσπαθεί να βαφτίσει το ψάρι… κρέας για το νέο Μνημόνιο, τη Ζωή Κωνταντοπούλου Σημαντικό πλήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς, για να εγκριθεί η εξουσιοδότηση χρειάστηκε η στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσηςνα δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και τον Αλέξη Τσίπρα να βγαίνει «λαβωμένος», εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (251 ΝΑΙ, 32 ΟΧΙ, 8 ΠΑΡΩΝ) η εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να «κλείσει» το πακέτο επώδυνων μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία… με ένα άρθρο, με τους βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού, των ΑΝ.ΕΛ. και του ΠΑΣΟΚ να λένε ομόφωνα «ναι», τη στιγμή που το κυβερνών κόμμα υπέστη σημαντικές ρωγμές, με 17 διαφοροποιήσεις, ενώ την ίδια ώρα 15 ακόμη βουλευτές του προειδοποιούν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, από τους 291 βουλευτές που βρέθηκαν στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, 251 ψήφισαν «ναι», 32 «όχι» και 8 «παρών».

Από τον κυβερνητικό συνασπισμό (162 βουλευτές) οι 145 ψήφισαν «ΝΑΙ», 2 «ΟΧΙ», 7 ήταν απόντες, και 8 δήλωσαν «παρών». Το ρεπορτάζ του zougla.gr επιβεβαιώθηκε τόσο για τον διψήφιο αριθμό των βουλευτών που επρόκειτο να διαφοροποιηθούν, όσο και για την κοινή στάση των στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατά την ψήφιση του σχεδίου νόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελάχιστη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, τον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, δεν βρήκε ευήκοα ώτα μεταξύ όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί εκ των οποίων δήλωσαν «παρών» ή προτίμησαν να μην παρευρεθούν στη διαδικασία, ενώ δύο βουλευτές καταψήφισαν την ελληνική πρόταση.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς, για να εγκριθεί η εξουσιοδότηση χρειάστηκε η στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία πλέον έχουν το δικαίωμα να εγείρουν ζήτημα δεδηλωμένης. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της διέψευσε ότι θα θέσει τέτοιο ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρών» δήλωσαν η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, οι βουλευτές Βοιωτίας, Γιάννης Σταθάς και Αθανάσιος Σκούμας, η βουλευτής Αγλαΐα Κυρίτση, ο βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας και ο βουλευτής Πειραιά, Στάθης Λεουτσάκος.

«Όχι» ψήφισαν η βουλευτής Θεσσαλονίκης Ιωάννα Γαϊτάνη και η βουλευτής Μεσσηνίας, Ελένη Ψαρρέα.

Απόντες από τη διαδικασία ήταν οι: Γιάνης Βαρουφάκης (αν ήταν παρών θα ψήφιζε «ναι»), Ελένη Αυλωνίτου (αν ήταν παρούσα θα ψήφιζε «ναι»), Ραχήλ Μακρή, Κοδέλας Δημήτρης, Σωτηρίου Ελένη, Χατζηλάμπρου Βασίλης, Κυριακάκης Βασίλης.

Σενάρια ανασχηματισμού και εκλογών

Την σύναψη συμφωνίας με τους εταίρους πλέον θέτει ως προτεραιότητα ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και κατόπιν θα δρομολογήσει εξελίξεις καθώς από την ψηφοφορία υπέστη προσωπική ήττα.

Το πρώτο στάδιο είναι ο ανασχηματισμός με αποπομπές ή παραιτήσεις, ενώ προβληματισμός επικρατεί και για το «ηχηρό όχι» της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία από το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε τα καψώνια και ολοκλήρωσε τη βραδιά με εκπλήξεις.

«Υπουργός που δεν ψηφίζει δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του» έλεγε συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει το πρωί της Παρασκευής στην κοινή συνεδρίαση ΚΟ-ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ότι χωρίς δεδηλωμένη δεν θα συνεχίσει. Ενώ συνεργάτες του, πριν την ψηφοφορία, έλεγαν πως αν απωλέσει την δεδηλωμένη θα πάει σε εκλογές.

Πολλοί διατυπώνουν φόβους ότι η εικόνα κυβερνητικής αποσταθεροποίησης, δημιουργεί περαιτέρω ανησυχία στους πιστωτές οι οποίοι είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσουν. Το ακόμη χειρότερο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι απέτυχε σε αυτή την ψηφοφορία στην οποία προσέδωσε προσωπικά χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης. Επιπλέον, η ψηφοφορία αυτή αφορούσε τύποις, την παροχή εξουσιοδότησης για να διαπραγματευτεί πιθανότητα συμφωνίας. Ως εκ τούτου, αν υπάρξει συμφωνία, θα ακολουθήσει ψηφοφορία επί των μέτρων και εκεί η «αιμορραγία» αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλώσεις των διαφωνούντων…

Μετά το «παρών» στην ψηφοφορία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με το “παρών” εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια “πρόταση” που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους “θεσμούς” και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας.

Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα γίνει ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει – χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας».

Κοινή δήλωση Κοδέλα-Κυριακάκη-Σωτηρίου-Χατζηλάμπρου μετά το «παρών»

«Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου. 

Οι βουλευτές εξηγούν ειδικότερα ότι δεν συμμετείχαν στην αποψινή διαδικασία για τους εξής λόγους: 
«Δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Πορευτήκαμε για χρόνια στο αντιμνημονιακό κίνημα, δεσμευτήκαμε σε θέσεις και προγράμματα που είχαν σαφή στόχο την επίλυση των προβλημάτων του λαού και την απελευθέρωση από τα ασφυκτικά νεοφιλελεύθερα προγράμματα επιτήρησης, φτωχοποίησης, εκποίησης δημόσιου πλούτου, γκρεμίσματος κατακτήσεων -κι όχι το αντίθετο. Αγωνιστήκαμε για να σταματήσει η χώρα μας να είναι αποικία χρέους και προτεκτοράτο.

Δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε. Μια συμφωνία, δηλαδή, η οποία στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον ακόμα πιο επαχθής. Και, μάλιστα, με διαδικασίες fast track που ευθέως παραπέμπουν στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Μια κυβέρνηση που αναφέρεται στην Αριστερά είναι απαράδεκτο να φορτωθεί ένα 3ο μνημόνιο, να περάσει στην πράξη πολιτικές και μέτρα που ακόμα και οι καθαρόαιμες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις θα δυσκολεύονταν να προωθήσουν. Έτσι ακυρώνονται εγχειρήματα και ελπίδες και γίνεται φανερό πως δεν λαμβάνονται υπόψη τα ηχηρά «θέλω» του ελληνικού λαού.

Παρά τη στήριξη που είχε από το λαό η κυβέρνηση, στρατηγικά λάθη και αυταπάτες οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο με δύο οδυνηρές επιλογές για την χώρα: αυτή του 3ου μνημονίου και αυτή του Grexit χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία. Οι προειδοποιήσεις που είχαν διατυπωθεί από την 20ή Φλεβάρη δεν εισακούστηκαν. 

Ο πολίτες δεν θέλουν να ξαναδούν να τους κυβερνά το παλιό πολιτικό σύστημα. Μια τέτοια συμφωνία, όμως, δεν οδηγεί σε σταθεροποίηση της κυβέρνησης αλλά τη φέρνει σε ευθεία αντίθεση με κοινωνικά και λαϊκά στρώματα και με κινήματα που αναπτύχθηκαν. 

Στο βαθμό που ακολουθηθεί μια τέτοια αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική -και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις- θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δε μπορούμε ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουμε αυτή την πορεία. Εκλεχτήκαμε με ένα πρόγραμμα, έχουμε δεσμευτεί στο λαό να προωθήσουμε μια αντιμνημονιακή πολιτική, και θεωρούμε πως η πολιτική και η ηθική πρέπει να ξανασυναντηθούν.

Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας.

Ο αγώνας για μια πολιτική οικονομική και κοινωνική διέξοδο συνεχίζεται, χάρη στα μεγάλα αποθέματα ψυχής και γενναιότητας του λαού μας».

Αγλαΐα Κυρίτση: «Η ψήφος μου δεν είναι ψήφος απόρριψης της κυβέρνησης»

Η πρόταση που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και η διαδικασία που ακολουθήθηκε, μέσα σε ένα πλαίσιο ωμών εκβιασμών και τετελεσμένων από τους δανειστές μας, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες της χώρας και κυρίως με το γενναίο ΟΧΙ του λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Ο λαός μάς δέσμευσε και όρισε μια νοητή αλλά ξεκάθαρη γραμμή. Μια λαϊκή κόκκινη γραμμή από την οποία  δεν μας επιτρέπεται να πάμε πιο πίσω. Δεν μας επιτρέπεται να την παραλλάξουμε, να την ερμηνεύσουμε λάθος, να τη χρησιμοποιήσουμε, να την ξεχάσουμε ή να την παραδώσουμε κάτω από πιέσεις και κυνικές απειλές σε όσους στραγγαλίζουν συστηματικά τη χώρα.

Μπορούμε να παραβλέψουμε ή να διαπραγματευτούμε πολλές κόκκινες γραμμές, αλλά την κόκκινη γραμμή που έβαλε ο λαός με τη γενναία στάση του δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε.

Αυτό που κληθήκαμε να υπερψηφίσουμε έκανε τον καθένα από μας να αναμετρηθεί με τη συνείδηση και τις αρχές του. Και είναι μια αναμέτρηση εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Η ψήφος μου δεν είναι ψήφος απόρριψης της κυβέρνησης. Είναι μια ψήφος δύσκολη, που υπακούει στη συνείδησή μου και κυρίως στο «όχι» που με γενναιότητα διατράνωσε ο ελληνικός λαός.

Η εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλει ο λαός δεν μας επιτρέπει να προτείνουμε και πολύ περισσότερο να υλοποιήσουμε μνημόνια υποτέλειας.

Η αριστερά πρέπει να απελευθερώνει και να ανοίγει νέους δρόμους, υπηρετώντας την εθνική και λαϊκή κυριαρχία.

Δηλώνω παρούσα στους αγώνες και τις μάχες που έρχονται για μια άλλη πορεία της χώρας με πρωταγωνιστή και κυρίαρχο το λαό.

Συναίνεση, ευθύνες και… αιχμές

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αρκετή δόση αυτοκριτικής παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης έγιναν λάθη, ωστόσο, τόνισε την αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας, που, παρά τα «δύσκολα μέτρα» που θα περιλαμβάνει, θα δίνει προοπτική εξόδου από την κρίση.

Από την πλευρά του, ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εμφανίστηκε συναινετικός, υπογραμμίζοντας ότι «συμπονά» τόσο τον πρωθυπουργό, όσο και τους κυβερνητικούς βουλευτές, που καλούνται να στηρίξουν επώδυνα μέτρα για το καλό της πατρίδας.

«Έχουμε βρεθεί στη θέση σας, αλλά τότε δεν γνωρίζατε και μας χαρακτηρίζατε με διάφορα επίθετα. Σήμερα έρχεστε σε επαφή με την πραγματικότητα. Σας κατανοούμε. Εμείς θα βάλουμε πλάτη και θα πάρουμε βάρη που δεν μας αναλογούν. Είμαστε μαζί σας για να σωθεί η χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καμμένος, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά επεσήμαναν ότι εξουσιοδοτούν τον πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες, αντίθετα με τον Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γ.Γ. της Χ.Α. που αρνήθηκαν να «νομιμοποιήσουν» τον Αλέξη Τσίπρα να φέρει το «νέο μνημόνιο», όπως σημείωσαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης