Αρχικά μπήκε στη ζωή μας ως ο «εξ απορρήτων» σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, όπως φαίνεται, όχι μόνον ο πρώην υπουργός, αλλά ολόκληρη η κυβέρνηση Τσίπρα… θέλει τον Κορεάτη της…
Από την… αμαρτωλή Lehman Brothers στο Μαξίμου και τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών ο Γκλεν Κιμ, που φέρεται να διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίαςΟ λόγος για τον Γκλεν Κιμ, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις συνομιλίες Αθήνας – Βρυξελλών, κατά το τελευταίο διάστημα των διαπραγματεύσεων.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Lehman Brothers φέρεται ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπίας στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Ιουλίου, λίγες ημέρες μετά την αποπομπή του Γιάνη Βαρουφάκη και τη διαδοχή του από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, το οποίο αναπαράγει η… γνωρίζουσα πρόσωπα και καταστάσεις Deutsche Welle, μόνο διακοσμητικός δεν πρέπει να θεωρείται ο ρόλος του 52χρονου συμβούλου κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων.
«Στις μεγάλες κρίσεις των τελευταίων ετών, ο Γκλεν Κιμ ήταν συχνά παρόν», γράφει η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag στην διαδικτυακή της έκδοση. «Για περισσότερα από 20 χρόνια εργαζόταν για την Lehman Brothers και μετά την χρεοκοπία της ήταν επί δύο χρόνια επιφορτισμένος με την εκκαθάρισή της. Με το ξέσπασμα της ευρωκρίσης και τη δημιουργία των μηχανισμών στήριξης EFSF και ESM ο Κιμ διετέλεσε σύμβουλος για την Γερμανική Χρηματοπιστωτική Υπηρεσία. Και αργότερα εκπόνησε για την ισλανδική κυβέρνηση σχέδιο για την άρση των capital controls που επιβλήθηκαν το 2008», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Προς το παρόν, ο 52χρονος είναι σύμβουλος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Welt am Sonntag o Έλληνας πρωθυπουργός τον είχε στο πλευρό του στη δραματική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 12 και 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.
«Στη Σύνοδο, που άνοιξε τον δρόμο για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άφησε για λίγο τα ηνία της διαπραγμάτευσης στα χέρια του Κιμ, υποστηρίζουν άτομα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. Πιο συγκεκριμένα ο Γκλεν Κιμ συμμετείχε την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για να διατυπώσει μια συμβιβαστική λύση για το σχεδιαζόμενο ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Το επίμαχο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων
Όπως αναφέρεται, «το Ταμείο Αποκρατικοποίησεων προτάθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 11 Ιουλίου. Στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επομένη, το Ταμείο ήταν το, με διαφορά, πλέον διαφιλονικούμενο ζήτημα».
«Η αντιπρόταση για το Ταμείο που κατάθεσε η ελληνική πλευρά τη νύχτα της Συνόδου Κορυφής προέρχονταν, όπως όλα δείχνουν, από τον Γκλεν Κιμ. Κυρίως όμως η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επέκρινε ότι η ελληνική αντιπρόταση ήταν διατυπωμένη πολύπλοκα και δυσνόητα», σημειώνεται.
«Τότε ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών ζήτησαν την βοήθεια του Γκλεν Κιμ στις διαπραγματεύσεις. Στην διατύπωση της συμβιβαστικής λύσης συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο Κιμ και από την πλευρά των πιστωτών μεταξύ άλλων η Αγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Ντόναλτ Τουσκ», τονίζει η Die Welt.
Σιγή… ιχθύος
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη σχέση του Γκλεν Κιμ με την ελληνική κυβέρνηση.
«Ούτε ο Γκλεν Κιμ, ούτε οι εκπρόσωποι του κ. Τσίπρα και του κ. Τσακαλώτου θέλησαν να απαντήσουν σε σχετικά ερωτήματα της εφημερίδας. Από γερμανικής πλευράς εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι “είναι ζήτημα αρχής να μην δίδονται πληροφορίες για εμπιστευτικές συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους”, και ότι η καγκελάριος δεν γνωρίζει κάποιον Γκλεν Κιμ», σημειώνεται.
«Τους περασμένους μήνες πάντως ο Γκλεν Κιμ δεν μίλησε δημόσια για το ρόλο του ως συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης. Ενώπιον της Welt am Sonntag επιβεβαίωσε ωστόσο ότι εξακολουθεί να εργάζεται για λογαριασμό της κυβέρνησης. Σε σχετική ερώτηση την περασμένη Τρίτη απάντησε ότι βρίσκεται στου Μαξίμου και συμβουλεύει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο («Am at Maximos, helping Euklid»). Αρχικά είχε δεχθεί να απαντήσει σε ερωτήματα της γερμανικής εφημερίδας. Φαίνεται όμως ότι άλλαξε γνώμη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας», καταλήγει το δημοσίευμα που υπογράφει ο Στέφανος Γεωργακόπουλος.
Διαβάστε επίσης: