Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαιρετικά αποκαλυπτικό σχετικά με τον τρόπο δράσης των τριών ομάδων εκβιαστών που εξαρθρώθηκαν πρόσφατα από την ΕΛ.ΑΣ. είναι το διαβιβαστικό που συντάχθηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής.

Εκβιασμοί, προστασία, απειλές και ξυλοδαρμοί κατά παραγγελία είναι μερικές από τις υπηρεσίες που παρείχαν τα κυκλώματα που δρούσαν σε όλη την Αττική.

Μετά την παρουσίαση της δομής των τριών ομάδων από το zougla.gr, σήμερα η ηλεκτρονική μας εφημερίδα φέρνει στο φως τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του πολυσέλιδου διαβιβαστικού, το οποίο αποκαλύπτει λεπτομερώς το modus operandi των οργανώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν, όπως είναι λογικό, οι διάλογοι που είχαν τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων στις μεταξύ τους συνομιλίες, αλλά και τα μαγαζιά στα οποία παρείχαν «προστασία».

«Πάω για λίγη βενζινούλα»

Όπως προκύπτει από τους διαλόγους, τα μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης αναφέρονταν στην είσπραξη χρημάτων λέγοντας είτε ότι «πάνε να βάλουν λίγη βενζινούλα» είτε ότι ο τάδε καταστηματάρχης «έχει τα χαρτιά».

Πουλούσαν προστασία και στο… Δαφνί

Επιπλέον αίσθηση προκαλούν οι επιλογές τους, καθώς στο «πελατολόγιο» της ομάδας βρισκόταν και ένα κατάστημα το οποίο ανήκει στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Δαφνί. Μάλιστα, στις μεταξύ τους συνομιλίες, τα μέλη της α΄ ομάδας το αποκαλούσαν «τρελάδικο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, το συγκεκριμένο κατάστημα φέρεται να είχε μπει στο στόχαστρο και άλλων «ομάδων μπράβων», καθώς το 2014 δύο μέλη της οργάνωσης ανέφεραν ότι ο «Δάσκαλος» (σ.σ.: ο αρχηγός της α΄ ομάδας) έδωσε εντολή να προσεγγίσουν την εν λόγω καφετέρια γρήγορα για να προλάβουν άλλες «ομάδες», λέγοντας χαρακτηριστικά: «θέλουνε να πάνε τα κορίτσια τα άλλα, ο Μαύρος ή ο Άλλος», εννοώντας -κατά την ΕΛ.ΑΣ.- ηγετικά μέλη των δύο άλλων οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν και δρούσαν στις ίδιες περιοχές.

Επίσης, σε άλλη συνομιλία, ένα μέλος της ομάδας λέει στον αρχηγό ότι επισκέφθηκε τον «καφετζή» (σ.σ.: ιδιοκτήτη καταστήματος). Τότε αναφερόμενοι στο ύψος του χρηματικού ποσού που θέλουν να εισπράξουν, ο Δάσκαλος λέει: «Θα πεις εννιά για να γίνουν οχτώ, και για το άλλο θα πεις τέσσερα για να γίνουν τρία».

Μίλα με τον… Δάσκαλο

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σημείο στο οποίο ο αρχηγός της ομάδας φέρεται να επιπλήττει έναν από τους συναδέλφους του λόγω συμπεριφοράς.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2015 ο αρχηγός της οργάνωσης έκανε παρατήρηση σε ένα από τα μέλη για τον τρόπο που προσεγγίζει τα μαγαζιά, τονίζοντας ότι όταν οι ιδιοκτήτες ζητούν κάτι ή αντιδρούν να τους λέει: «μίλα με τον Δάσκαλο, γιατί όλοι εμείς ακολουθούμε τον Δάσκαλο».

Έκαναν και… ευκολίες

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το μήνυμα του αρχηγού της οργάνωσης σε έναν από τους καταστηματάρχες, ο οποίος ζήτησε να γίνει κάποια… ευκολία, καθώς είχε οικονομικές δυσκολίες.

Ο Δάσκαλος ζήτησε από έναν συνεργάτη του να πει στον επιχειρηματία: «Κανονικά έπρεπε να του πάρεις κάτι, και τα υπόλοιπα την Κυριακή… Πες του, δώσε μου, να πούμε, ένα πενηντάρικο για τα πηγαινέλα, και τα υπόλοιπα την Κυριακή. Αλλιώς 1η και 16… Για να μην είναι πολλά και να μην ζορίζεσαι κι εσύ, ούτε κανείς. Από την επόμενη είναι 1η και 16…».

«Το σπέσιαλ κοστίζει 4 και μια χαρά αγαπημένοι»

Όσον αφορά τις «ταρίφες» της προστασίας, σε μια συνομιλία ο φερόμενος ως αρχηγός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον φερόμενο ως υπαρχηγό για το ύψος των χρημάτων που θα ζητούσαν από τα καταστήματα αναφέρει: «Το απλό, δύο κατοστάρικα (σ.σ.: 200 ευρώ) και άντε να πάει 150, και το σπέσιαλ τέσσερα (400 ευρώ) και μια χαρά κι αγαπημένοι».

Όσον αφορά δε τα ναρκωτικά, η οργάνωση τους είχε δώσει διάφορα ονόματα, όπως «παπούτσια», «CD», «mp3», κ.ά. Δύο από τα μέλη της ομάδας, αναφερόμενοι στις ποσότητες ναρκωτικών που προμηθεύονταν, σχολίασαν: «Τι νούμερο παπούτσια, 20; Ε, και το παιδί έτσι κι αλλιώς μεγάλωσε, τώρα θα το κάνουμε 30 σιγά σιγά το νούμερο παπούτσι…».

Σε άλλες συνομιλίες, τα μέλη της συμμορίας αποκαλούν τα ναρκωτικά «σουβλάκια», «κόκα κόλες», «μπλουζάκια», «κορίτσια» και «ρούχα». Όπως αναφέρουν: «Για τι ποσότητες μιλάμε; Πόσα ρούχα; Για να δούμε αν μας ενδιαφέρει. Και πρέπει να μας δειγματίσουνε κιόλας. Να δούμε, μας κάνει το υλικό, το ύφασμα αυτό;».

Είχαν χτυπήσει πρόεδρο αθλητικής ομάδας

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο στο οποίο δύο από τους μπράβους μιλούν για έναν ξυλοδαρμό που έλαβε χώρα σε αθλητικό χώρο. Σύμφωνα με την ΕΛ. ΑΣ., δύο εκ των συλληφθέντων χτύπησαν με σιδερογροθιά τον πρόεδρο και στελέχη μιας αθλητικής ομάδας.

Παράλληλα, σε άλλη συνομιλία, που έχει να κάνει με «παραγγελία ξυλοδαρμού», ένα από τα μέλη της ομάδας λέει: «Η μόνη δουλειά που έμαθα ήταν να δέρνω κόσμο. Άλλη δουλειά δεν έμαθα».

Σημαντικός όμως ήταν και ο ρόλος που διαδραμάτιζε ο αστυνομικός που υπηρετεί στην Τροχαία, καθώς αφενός ενημέρωνε για τυχόν έρευνες των Αρχών, αφετέρου μετέφερε στα μέλη της ομάδας προσωπικά δεδομένα τρίτων.

Έστηναν αγώνες μπάσκετ

Εκτός όμως από τους εκβιασμούς και τους ξυλοδαρμούς, κάποια από τα μέλη της οργάνωσης «ειδικεύονταν» και στο στήσιμο αθλητικών παιχνιδιών.

Τον Μάρτιο του 2015, μάλιστα, ένα από τα μέλη συνομιλεί με δύο καλαθοσφαιριστές, έναν της Α1 κατηγορίας και έναν της Α2 προκειμένου να στήσουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα της Α2 κατηγορίας. Έτσι και έγινε…

Όσον αφορά τη δεύτερη συμμορία που εξαρθρώθηκε, αίσθηση προκαλεί ένας διάλογος μεταξύ εντός ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου και ενός «φουσκωτού» τον οποίο ο καταστηματάρχης καλεί να έρθει προκειμένου να δείρει έναν πελάτη.

Όπως του λέει: «Κάνει τσαμπουκά σε μένα και στην γκόμενά μου. Δεν έχω πρόβλημα να τον πλακώσω και εγώ, αλλά θέλω να τη φάει καλά για να την ακούσει. Κατάλαβες τι σου λέω;».

Ο ρόλος των αστυνομικών και η διαρροή για τη διενέργεια έρευνας

Πάντως αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι ειδικά τα ηγετικά μέλη της β΄ και β΄ εγκληματικής οργάνωσης είχαν υποψιαστεί ότι είναι πολύ πιθανόν να παρακολουθούνται από τις Αρχές, γι’ αυτό και πρόσεχαν ιδιαίτερα όταν επικοινωνούσαν με τα τηλέφωνα. 

Ειδική μνεία γίνεται στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας για δύο αστυνομικούς, τον Γ.Γ. -ή αλλιώς…«φουσκωτό», όπως τον αποκαλούσαν τα μέλη της τρίτης συμμορίας- και τον Χ.Β. Ο ένας υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής και ο άλλος στην Κρατική Ασφάλεια. Οι δύο ένστολοι εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση με κύριο ρόλο την παροχή πληροφοριών στα μέλη των κυκλωμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών, ένας από τους αστυνομικούς φέρεται να ενημερώνει την τρίτη εγκληματική οργάνωση ότι διενεργείται έρευνα σε βάρος της. Τότε κάποιο από τα ηγετικά μέλη φέρεται να επικοινωνεί με γνωστό δικηγόρο των Αθηνών και να του λέει «να έχει το νου του γιατί κάτι έχει ακουστεί για το πρόσωπό του».

Επιπλέον, ηγετικά στελέχη της τρίτης ομάδας φέρονται να έχουν αναλάβει την προστασία πολύ γνωστών νυχτερινών κέντρων συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία, τον οποίο αποκαλούν «γέρο».

Εκτός όμως από προστασία, η τρίτη οργάνωση παρείχε και ξυλοδαρμούς κατά παραγγελία. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., σε μία από τις περιπτώσεις μέλη της οργάνωσης ζητούσαν 10.000 ευρώ για να χτυπήσουν έναν ιδιώτη προκειμένου να αποσυρθεί από πλειστηριασμό δημοτικής καντίνας.

Σιωπή από κάποιους ιδιοκτήτες μαγαζιών

Πάντως, όσον αφορά τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που αναφέρονται στη δικογραφία, πρέπει να σημειωθεί ότι καλά ενημερωμένες πηγές με τις οποίες ήρθε σε επαφή το zougla.gr ανέφεραν ότι κάποιοι εξ αυτών δεν επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες περί εκβιασμών και προστασίας.

Παράλληλα, νομικοί κύκλοι που ασχολούνται με την υπόθεση και με τους οποίους ήρθε σε επαφή η ηλεκτρονική μας εφημερίδα αναφέρθηκαν στις εκθέσεις ηχογραφημένων συνομιλιών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία σημειώνοντας ότι: «Η σχηματισθείσα δικογραφία και το υλικό που περιλαμβάνεται σε αυτή βασίζεται κατά κύριο λόγο σε εκθέσεις απομαγνητοφώνησης οι οποίες έχουν ληφθεί σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς όμως να συνοδεύονται από λοιπά αποδεικτικά υλικά που μπορούν να στοιχειοθετήσουν το σχετικό κατηγορητήριο, και γεννούν πρόβλημα για το υλικό για το οποίο αφενός θα πρέπει να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι, (και στο οποίο) αφετέρου θα πρέπει να στηριχθούν τα δικαστικά όργανα που θα εξετάσουν την υπόθεση, αφού αυτό, στη συγκέντρωσή του, στηριζόμενο μόνο στις εκθέσεις απομαγνητοφώνησης, το περιεχόμενο των οποίων πολλές φορές δεν επιβεβαιώνει το κατηγορητήριο, είναι προβληματικό.

»Η πρακτική αυτή η οποία ακολουθείται τον τελευταίο καιρό σε ανάλογες δίκες μόνο προβληματισμό και πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει στη σχετική υπόθεση».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης