Έκκληση για τερματισμό των περικοπών στη δημόσια υγεία σε εποχές κρίσης απευθύνει το Ευρωκοινοβούλιο μέσω συστάσεών του για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο σοβαρούς κινδύνους: α) την ανθεκτικότητα βακτηρίων στα αντιβιοτικά που ευθύνεται για 37.000 θανάτους ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και β) τη συνεχή αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων με αποτέλεσμα 35.000 άνθρωποι να χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικές από τις συστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου:

# Αυστηρή απαγόρευση της χρήσης αντιβιοτικών χωρίς συνταγή
#Περιορισμός της χρήσης τους στην κτηνιατρική
# Ρύθμιση της φαρμακευτικής αγοράς μέσω Διαδικτύου
# Εμπεριστατωμένη ενημέρωση των ασθενών
# Βελτίωση των εθνικών συστημάτων καταγγελίας για παρενέργειες και ιατρικά σφάλματα.

​Σοβαρά προβλήματα στον τομέα της δημόσιας υγείας διαπίστωσε γερμανική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια επισκέψεών της σε νοσοκομεία και κοινωνικούς φορείςΟ Ιταλός ευρωβουλευτής Πιερνικόλα Πεντιτσίνι, που είναι και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα, βλέπει σημαντικό περιθώριο εξοικονόμησης πόρων στην περαιτέρω ανάπτυξη της τηλεϊατρικής, ιδιαίτερα για τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. «Με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι άνθρωποι αυτοί θα είχαν την ευκαιρία να επεκτείνουν την περίοδο της κατ΄οίκον νοσηλείας, ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα, αλλά και να αποφύγουν τις ενδο-νοσοκομειακές λοιμώξεις» ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά και εδώ, πρόσθεσε, «η αποτελεσματική στρατηγική προϋποθέτει την απαραίτητη πολιτική βούληση και ανάγεται σε γενικότερα ζητήματα αξιοκρατίας και οργάνωσης των κρατικών υπηρεσιών».

«Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, θα έχουμε εκατομμύρια θύματα μέχρι το 2050, εάν δεν λάβουμε μέτρα. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ασχοληθούμε και μ’ ένα άλλο προϋπάρχον πρόβλημα, το οποίο είναι η πολιτική παρέμβαση στην υγεία. Όταν επιλέγεις τα στελέχη της υγείας με πολιτικά και όχι με αξιοκρατικά κριτήρια, αυτό σημαίνει ότι υποβαθμίζεις και το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας» συμπλήρωσε.

«Όχι» στις περικοπές

Το ψήφισμα εμπεριέχει και ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα: Οι ευρωβουλευτές ζητούν να σταματήσουν οι περικοπές στα εθνικά συστήματα υγείας, καθώς η συνεχής υπο-χρηματοδότηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως επισημαίνει ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής Ζοάο Φερέιρα.
«Χρειαζόμαστε ιατρικό προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε περικοπές. Αυτό ισχύει για την πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη αλλά και για τα νοσοκομεία. Ουσιαστικά δηλαδή χρειαζόμαστε το αντίθετο από αυτό που έγινε όλα τα τελευταία χρόνια. Έχει ευθύνη η Ευρώπη για όλα αυτά» υποστηρίζει ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής.

«Αξιοκρατία στην υγεία»

Σε ποιον βαθμό έχει πλήξει η κρίση τον τομέα υγείας στην Ελλάδα; Αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών επισκέφτηκε ελληνικά νοσοκομεία και κοινωνικούς φορείς, είχε επαφές με Έλληνες πολιτικούς και υποσχέθηκε να βοηθήσει.

Η εικόνα που αποτυπώθηκε από τις συναντήσεις με πολιτικούς, βουλευτές, γιατρούς, διοικήσεις νοσοκομείων και κοινωνικών φορέων καθώς και αρμόδιους σε θέματα υγείας κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης, επιβεβαιώνει τα όσα είχαν διαβάσει οι Γερμανοί βουλευτές στον γερμανικό Τύπο. Η κρίση έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια της και το πρόγραμμα λιτότητας, έτσι όπως εφαρμόστηκε, έχει επιβαρύνει μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού σε όλες τις πτυχές της ζωής του.

Η υψηλή ανεργία έχει προκαλέσει τρομακτικές αλλαγές στην καθημερινότητα από τη μια μέρα στην άλλη, πλήττοντας ιδιαίτερα το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Τεράστιος ο αριθμός των ανασφάλιστων

Εκείνο που κατέπληξε τη Μαρία Μίχαλκ, βουλευτή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και επικεφαλής της αντιπροσωπείας, είναι ο τεράστιος αριθμός ανασφάλιστων που αγγίζει τα 2,5 εκ.

«Στις συζητήσεις προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις και καταγράψαμε ότι υπάρχει πρόσφατη απόφαση πως όλοι οι ανασφάλιστοι, ακόμη και πάνω από έναν χρόνο, θα μπορούν να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» είπε η Γερμανίδα βουλευτής στην Deutsche Welle.

Συνάντηση με τη διοίκηση του Ευαγγελισμού«Αλλά στην ερώτησή μας πώς αυτό θα εξασφαλιστεί οικονομικά, πρέπει να σας πω ότι δεν πήραμε ικανοποιητική απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη, στα νοσοκομεία μάθαμε ότι το κράτος δεν είναι σε θέση να καλύψει τη δαπάνη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Μάθαμε επίσης ότι πολλοί γιατροί φεύγουν για να έρθουν σε εμάς στη Γερμανία, αφήνοντας μεγάλο κενό πίσω τους. Είναι απαράδεκτο» πρόσθεσε.

Οι ανασφάλιστοι και η υπο-στελέχωση των νοσοκομείων είναι από τις πιο βαθιές «πληγές» που έφερε η κρίση και όπως είπε ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην Deutsche Welle, θα προσπαθήσει να τις αντιμετωπίσει διεκδικώντας κοινοτικούς πόρους.

«Ετοιμάζω ένα πρόγραμμα που θα στείλω στον αρμόδιο Επίτροπο για τα επόμενα έξι χρόνια -κι ας μου δώσει τα τρία- ύψους 85 εκατ. ευρώ τον χρόνο για να μπορώ να προσλάβω επαγγελματίες υγείας, όχι μόνο γιατρούς, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό, ακτινολόγους κι άλλες ειδικότητες. Αν πάρουμε το πρόγραμμα, θα πάρει τα πάνω του το σύστημα και θα το στήσουμε σωστά».

«Να εξαιρεθεί ο τομέας της υγείας»

Η Μαρία Μίχαλκ και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας εντυπωσιάστηκαν και από τον μεγάλο αριθμό απλών πολιτών που στον ελεύθερο χρόνο τους προσφέρουν εθελοντική εργασία σε οργανώσεις βοήθειας, όπως στους «Γιατρούς του Κόσμου» και στο Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

Συνάντηση με τους «Γιατρούς του Κόσμου»Οι Γερμανοί βουλευτές πήραν αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση στο ΕΣΥ μετά από πέντε χρόνια λιτότητας που οδήγησε και στη δημιουργία ιατρείων σαν και αυτό. Το συμπέρασμα των συζητήσεων ήταν ότι σε περιόδους λιτότητας, οικονομικής κρίσης και ύφεσης είναι λάθος να μειώνει κάποιος τις δαπάνες στη δημόσια υγεία, κάτι που απέφυγαν να κάνουν και οι Γερμανοί σε αντίστοιχες περιόδους, όπως επεσήμαναν οι Γερμανοί βουλευτές.

Ο Χάραλντ Βάινμπεργκ, από το κόμμα «Η Αριστερά», είπε στην Deutsche Welle: «Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι πρέπει όσο γίνεται πιο γρήγορα να εξαιρεθεί ο τομέας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και γενικότερα το σύστημα υγείας από τον έλεγχο της τρόικας και να δοθεί χρηματοδότηση για το καλό των ασθενών που υποφέρουν».

Ο Χάραλντ Βάινμπεργκ

Ένα ακόμη συμπέρασμα ίσως αυτής της επίσκεψης της αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν τρεις χριστιανοδημοκράτες βουλευτές, δύο σοσιαλδημοκράτες, ένας από το κόμμα των Πρασίνων και ένας από την Αριστερά, είναι ότι «όλοι συμμερίστηκαν τους πάσχοντες, διαπιστώνοντας ρωγμές στη σταθερή θέση των Γερμανών ότι “για όλα φταίνε οι Έλληνες”». 

Οι Γερμανοί βουλευτές επέστρεψαν στη χώρα τους, παίρνοντας μαζί τη διαβεβαίωση απ’ όλους τους συνομιλητές τους ότι δεν υπάρχει περίπτωση πισωγυρίσματος, επειδή η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή. Αλλά από την άλλη, δεν διαπίστωσαν σπουδή για να αλλάξουν ορισμένα βασικά πράγματα.

«Δύσκολη η πορεία για την Ελλάδα»

«Για να σας πω την αλήθεια περίμενα από κυβερνητικούς εκπρόσωπους σαφέστερα βήματα προς την κατεύθυνση λύσεων που έχουν προταθεί» επισημαίνει η Μαρία Μίχαλκ.

«Γύρισα στην πατρίδα μου χωρίς να ξέρω ακριβώς τα επόμενα βήματα. Χρειάζονται περισσότερα χρήματα για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής ασφάλειας, από την άλλη όμως το κράτος δεν διαθέτει λεφτά και εγώ προσωπικά δεν άκουσα πολλά για δομικές μεταρρυθμίσεις. Το γεγονός ότι μια εγχείριση σ’ ένα νοσοκομείο κοστίζει, ας πούμε, 500 ευρώ και στο άλλο 2.000 ευρώ, δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Στη Γερμανία οι τιμές για ανάλογες υπηρεσίες είναι οι ίδιες. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που επείγει» πρόσθεσε.

«Θέσαμε την επισήμανση υπ’ όψιν του κυρίου Κουρουμπλή, ο οποίος μας είπε ότι αυτό έχει να κάνει με το πληροφοριακό σύστημα, το οποίο είναι ακόμη σε κατάσταση αποσπασματική και δεν μπορεί να παρακολουθήσει και να ελέγξει τέτοιες δαπάνες. Σε κάθε περίπτωση το έργο στο οποίο καλείται να αντεπεξέλθει ο υπουργός Υγείας είναι τεράστιο και σε αυτό θα προστρέξει αρωγός η Γερμανία» ανέφερε επίσης.

Το αποτέλεσμα της επίσκεψης της γερμανικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα θα αποτελέσει προσεχώς αντικείμενο διεξοδικής συζήτησης στη γερμανική κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας και τα μηνύματα θα δοθούν σε Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Από τη μεριά της, η Μαρία Μίχαλκ συνοψίζει τα δικά της μηνύματα. «Πρώτον, στο παράδειγμα της Ελλάδας μπορεί να δει κάποιος πολύ καθαρά, ότι αν θέλει να αλλάξει τον κόσμο δεν μπορεί να συνεχίζει να ζει όπως πριν. Θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις ακόμη κι αν πονούν. Η διαπίστωση είναι σημαντική και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεύτερο, υπάρχει ικανό δυναμικό στην Ελλάδα, κυρίως από τους δραστήριους ανθρώπους στη χώρα, για να τα καταφέρει. Και τρίτον, ο δρόμος που καλείται να ακολουθήσει η Ελλάδα είναι δύσκολος, αλλά θα τα καταφέρει αν τον διαβεί με συνέπεια».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Πληροφορίες από Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης