Μια απίστευτη λύση στο προσφυγικό πρόβλημα που ταλανίζει ολόκληρη την Ευρώπη φαίνεται πως σκαρφίστηκε ένας Αιγύπτιος κροίσος, ονόματι Ναγκίμπ Σαουίρις, καθώς πρότεινε να αγοράσει ένα νησί, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί.
Νησί για πρόσφυγες αναζητεί να αγοράσει Αιγύπτιος κροίσοςΕιδικότερα, ο Αιγύπτιος μεγιστάνας, θεωρεί ως τον πλέον κατάλληλο τόπο για τη φιλοξενία τους ένα νησί στα ανοιχτά της Ιταλίας ή την Ελλάδα, γι’ αυτό και ζητεί από τις χώρες να του πουλήσουν ένα.
«Ελλάδα ή Ιταλία, πουλήστε μου ένα νησί, θα το κηρύξω ανεξάρτητο, θα υποδεχτώ μετανάστες και θα τους προσφέρω εργασία χάρη στην οικοδόμηση της νέας τους πατρίδας», έγραψε στο Twitter ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας.
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι «ασφαλώς και είναι εφικτό». «Υπάρχουν δεκάδες νησιά που είναι έρημα και θα μπορούσαν να υποδεχτούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες», συμπλήρωσε.
Από τις αρχές του έτους περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο ελπίζοντας να ξεφύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια στις πατρίδες τους φτάνοντας στην Ευρώπη. Τουλάχιστον 2.600 πνίγηκαν στην προσπάθειά τους αυτή, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Ο Σαουίρις είπε σε ένα ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι της Αιγύπτου ότι θα επικοινωνήσει με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας για να τους θέσει την ιδέα του. Όπως είπε, η τιμή ενός τέτοιου νησιού μπορεί να κυμαίνεται «από 10 μέχρι 100 εκατομμύρια δολάρια» αλλά «το βασικό θέμα είναι οι επενδύσεις σε έργα υποδομής».
Θα υπάρχουν «προσωρινά καταφύγια για τη στέγασή τους, κατόπιν θα αρχίσουμε να απασχολούμε τους ανθρώπους για να χτίζουν καταλύματα, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία», εξήγησε.
«Και αν η κατάσταση βελτιωθεί, αυτός που θα θέλει να επιστρέψει (στην πατρίδα του) θα μπορεί να το κάνει», πρόσθεσε.
Ο επιχειρηματίας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στο σχέδιο αυτό. Για παράδειγμα, θα πρέπει να πειστούν η Ελλάδα ή η Ιταλία να του πουλήσουν ένα νησί αλλά και να καθοριστεί το νομικό καθεστώς του νέου «κράτους». Όμως τουλάχιστον οι πρόσφυγες θα έχουν «ανθρώπινη» μεταχείριση γιατί «σήμερα, τους φέρονται σαν να είναι ζώα», κατέληξε.