Ένοχους έκρινε σήμερα το Κακουργιοδικείο Λάρνακας τον πρώην υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα για ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου εξ’ αμελείας και τους Ανδρέα Νικολάου, Χαράλαμπο Χαραλάμπους και Αντρέα Λοϊζίδη με την κατηγορία της πρόκλησης θανάτου εξ’ αμελείας για τη φονική έκρηξη στο Μαρί (11 Ιουλίου 2011) που στοίχισε τη ζωή 13 ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αθώοι, ωστόσο, κρίθηκαν οι Μάρκος Κυπριανού (πρώην υπουργός Εξωτερικών) και Σ. Αργυρού (τέως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς) και απαλλάχτηκαν από τις εις βάρος τους κατηγορίες.

Το Κακουργιοδικείο στην απόφασή του αναφέρει ότι από τη μαρτυρία που κατατέθηκε ενώπιόν του προκύπτει ότι ο Μάρκος Κυπριανού δεν είχε τον έλεγχο του φορτίου και ότι απλά διαχειριζόταν την πολιτική πτυχή του θέματος. Σύμφωνα με την απόφαση, τον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου την είχε ο Κ. Παπακώστας, ενώ ο Μ. Κυπριανού δεν ενεργούσε αυτοβούλως, αλλά ακολουθούσε την πολιτική του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην απόφαση αναφέρεται, επίσης, ότι τα θύματα, πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας και αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Παπαδόπουλος Ανδρέας, είχαν αντίληψη του «κινδύνου θανάτου», αλλά έμειναν εκεί και δεν διέταξαν εκκένωση της βάσης εξαιτίας των παραλείψεων των κατηγορουμένων Α. Νικολάου, Χ. Χαραλάμπους και Αν. Λοϊζίδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Πηγή: cytoday.eu)

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι μέχρι τις 24 Ιουλίου οπότε και θα γίνει η αγόρευση από τους συνηγόρους τους για την οριστικοποίηση της ποινής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έντονες οι αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων του Μαρί

«Είμαι συγκινημένη νιώθω μεγάλη αγανάκτηση διότι από το πρωί ο δικαστής για εργαλείο του χρησιμοποίησε αγγλικό και ινδικό δίκαιο» δήλωσε η μάνα των διδύμων Πόπη Χριστοφόρου.

«Δεν το δέχομαι με τίποτε. Αύριο ίσως να είναι τα παιδιά κάποιων άλλων. Προκαλώ την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, τον ΥΠΑΜ και τον Υπ. Δικαιοσύνης να αναλάβουν την υπόθεση».

Μ.Τταντή: «Αίσχος» η απόφαση του δικαστηρίου

«Αίσχος» η απόφαση του δικαστηρίου δήλωσε η σύζυγος του πυροσβέστη Σπύρου Τταντή, Μαρία Τταντή.

«Μωρά έμειναν ορφανά, οικογένειες ξεριζώθηκαν. Ο καθένας έχει το δράμα στο σπίτι του. Είχαμε την ευκαιρία να αλλάξουμε και παλιν μείναμε οι ίδιοι», είπε η κ. Τταντή.

Πρόσθεσε ότι «η μόνη έγνοια μας είναι τα μωρά μας που τα αφήσαμε επί ξύλου κρεμάμενα».

Νικόλας Ιωαννίδης: «Αφέθηκαν στις τύχες τους»…

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι ουδείς έχει ευθύνες, είπε ο Νικόλας Ιωαννίδης, γιος του Διοικητή Αντρέα Ιωαννίδη. Έκανε λόγο για «προσπάθεια δυσφήμισης των νεκρών».

Πρόσθεσε ότι «ο δικαστής ανέφερε ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί αφέθηκαν στις τύχες τους και οι ηγήτορές τους, τους άφησαν εκτεθειμένους». «Έπρεπε» πρόσθεσε ο κ. Ιωαννίδης, «να ήταν και άλλα πρόσωπα ενώπιον του δικαστηρίου».

H φονική έκρηξη

Τα δεκατρία θύματα της έκρηξης ήταν στελέχη και κληρωτοί της Εθνικής Φρουράς, πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ. Η έκρηξη είχε σημειωθεί στην ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί, σε μεγάλο φορτίο -98 κοντέινερ- με πυρίτιδα.

Τα κοντέινερ μετέφερε το 2009 το ρωσικό πλοίο Monchegorsk, υπό κυπριακή σημαία, από το Ιράν στη Συρία, και κατασχέθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση, λόγω του εμπάργκο εναντίον της Δαμασκού.


(Τα ονόματα των νεκρών)


(Το σημείο της έκρηξης)

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση-Φίλιππος Καραμέτος
Με πληροφορίες από sigmalive.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης