ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οδηγεί ο Λουκάς Παπαλάμπρος

   

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχει γράψει τη δική του ιστορία στον χώρο της αυτοκίνησης, έχει πουλήσει εκατοντάδες χιλιάδες μονάδες ανά την υφήλιο και έχει πιστούς οπαδούς σε κάθε γωνιά της γης και κυρίως στην απαιτητική αγορά της Ευρώπης.

Το Swift είναι ένα από τα καλύτερα supermini. Σχεδιασμένο κυρίως σαν αυτοκίνητο πόλης, αλλά ικανότατο στα ταξίδια και πλέον εντυπωσιακά οικονομικό χάρη στο υβριδικό σύστημα κίνησης.

Δεν είναι κλασικό Hybrid, όπως αναφέρει το σχετικό λογότυπο στο πίσω μέρος του αμαξώματος, αλλά ηπίως υβριδικό. Δοκιμάσαμε την ανανεωμένη εκδοχή του με τους 83 ίππους και εστιάζουμε την προσοχή μας στα πέντε στοιχεία που μας έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση.

Οικονομία καυσίμου

Δεν πληρώνει ούτε 1 ευρώ σε τέλη κυκλοφορίας

Τροφοδοτείται από τον 1.2 Dualjet κινητήρα απόδοσης 83 ίππων και 107 Nm ροπής. Το μοτέρ δεν προσφέρει υψηλές επιδόσεις και γρήγορες επιταχύνσεις, ωστόσο κινεί σβέλτα και με άνεση το αμάξωμα, ειδικά μέσα στην πόλη. Συνδυάζεται πολύ καλά με το πεντάρι μηχανικό κιβώτιο και κυρίως με την ηλεκτρογεννήτρια (ISG-Integrated Starter Generator).

Ο εναλλάκτης ενεργοποιεί και απενεργοποιεί ταχύτατα το σύστημα «Start/Stop», βοηθά τον κινητήρα στις επιταχύνσεις και μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται κατά την πέδηση στην μπαταρία χωρητικότητα 10Ah που βρίσκεται κάτω από το κάθισμα του οδηγού.

Στην πράξη διαχειρίζεται εξαιρετικά την ενέργεια και συμβάλλει στην οικονομία καυσίμου και στον περιορισμό των εκπομπών ρύπων.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, η μέση κατανάλωση ήταν στα 5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, τιμή που παραπέμπει σε diesel. 

 

Οδήγηση

Ευέλικτο, ευκολοδήγητο και ευχάριστο στον δρόμο

Το στιβαρό πλαίσιο, οι compact διαστάσεις, το ελαφρύ βάρος, το γρήγορο τιμόνι και η λειτουργία της ανάρτησης σου προκαλούν ένα μόνιμο χαμόγελο. Το Swift Hybrid είναι τόσο εύκολο στην οδήγηση και συνάμα τόσο σταθερό, ικανοποιώντας τις επιθυμίες τόσο των νεότερων και πιο άπειρων οδηγών όσο κι αυτών που θέλουν κάτι fun to drive.

Διαχειρίζεται άψογα τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, είναι εξαιρετικά ευέλικτο, παρκάρει στους πιο στενούς χώρους και είναι απόλυτα χρηστικό στις καθημερινές μετακινήσεις. Παράλληλα αναλαμβάνει να σε μεταφέρει από νομό σε νομό χωρίς να προβληματίζεται. Δεν σε κουράζει στα ταξίδια και διατηρεί την απαιτούμενη υψηλή ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο έως εκεί φυσικά που επιτρέπουν οι δυνατότητες του κινητήρα.

Εργονομία

Προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια το εσωτερικό

Μπαίνοντας στο εσωτερικό, αυτό που θα εκτιμήσεις είναι η συναρμογή των υλικών παρά την ύπαρξη σκληρών πλαστικών και, το γεγονός ότι τα πάντα είναι σχεδιασμένα και τοποθετημένα με ακρίβεια. Η προσοχή του οδηγού δεν αποσπάται από τίποτα, στο τιμόνι υπάρχουν διακόπτες για τον έλεγχο του ηχοσυστήματος και του cruise control και στον πίνακα οργάνων -μέσω της οθόνης TFT- προβάλλονται οι βασικές πληροφορίες.

Η καμπίνα είναι ευχάριστη και άνετη, φιλοξενώντας τέσσερις ενήλικες επιβάτες. Όσο για το πορτμπαγκάζ, παρ΄ ότι ο όγκος είναι μόλις στα 265 λίτρα, επιτρέπει την τοποθέτηση μεσαίου μεγέθους αποσκευών χάρη στο βάθος του.

Συνδεσιμότητα

Από την οθόνη στην κεντρική κονσόλα έχεις προσβαση σε όλες τις λειτουργίες

Αυτοκίνητο τη σήμερον ημέρα χωρίς υπηρεσίες συνδεσιμότητας δεν νοείται. Το ιαπωνικό μικρό ενσωματώνει στην οθόνη αφής 7 ιντσών όλες τις απαραίτητες λειτουργίες και εφαρμογές, συνδέεται εύκολα και γρήγορα με το κινητό τηλέφωνο, αφού είναι συμβατό με Android Auto και Apple Carplay, και διαθέτει ανάλογα το επίπεδο εξοπλισμού, πλοήγηση, κάμερα οπισθοπορείας και πολλές ακόμα εφαρμογές επικοινωνίας και ψυχαγωγίας.

Τιμή

Το Swift Hybrid έχει εξαιρετική σχέση αξίας/τιμής

Ένα από τα μεγάλα ατού του Swift Hybrid. Με τιμή εκκίνησης τα 13.350 ευρώ και διαθέτοντας στάνταρ προβολείς και φώτα LED, Adaptive Cruise Control, Radar Brake Support με αυτόματο φρενάρισμα και σύστημα Hill Hold, το μοντέλο της Suzuki μπαίνει χωρίς δεύτερη σκέψη στο μυαλό του υποψήφιου αγοραστή ως η πρώτη επιλογή.

Η δεύτερη εξοπλιστικά έκδοση (GL+) με τιμή 14.740€ έχει όλα όσα θέλει ο οδηγός, ενώ με 16.210€ στην GLX δεν λείπει το παραμικρό (περιλαμβάνει οθόνη αφής, αυτόματο κλιματισμό, όλο το πακέτο υποβοήθησης του οδηγού, δίχρωμες ζάντες 16 ιντσών και Keyless Push Start).

Δείτε εδώ όλα τα χαρακτηριστικά του υβριδικού Swift

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  Suzuki Swift 1.2 Hybrid
Κυβισμός (cc) 1.197 κ.εκ.
Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 83/6.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 107/2.800
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 13,1
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 180
Μέση Κατανάλωση (λίτρα/100χλμ.) 3,9
Εκπομπές Ρύπων CO2 88 γρ./χλμ.
Τέλη Κυκλοφορίας 0 €
Μήκος (μέτρα) 3.840
Πλάτος (μέτρα) 1.735
Ύψος (μέτρα) 1.480
Βάρος (κιλά) 940
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 265

Τιμή (από…)

13.350€

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης