Ρεπορτάζ: Xρήστος Μαζάνης – Φίλιππος Καραμέτος
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες, για την αφαίρεση των αμμωδών επιχώσεων, στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, με τους αρχαιολόγους και την επιστημονική ομάδα που πλαισιώνει την προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη να βρίσκονται επί ποδός.
Οι εργασίες στο εσωτερικό του μνημείου για την αφαίρεση των επιχώσεων ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ενώ οι αρχαιολογικές έρευνες πραγματοποιούνται πάντα υπό το βλέμμα της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.
Οι ανακοινώσεις που θα γίνουν την Κυριακή
Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού με το οποίο συνομίλησε το zougla.gr δήλωσε ότι «την Κυριακή θα υπάρξει μια ανακοίνωση που θα αναφέρεται στη συνέχιση των στερεωτικών εργασιών και της τρέχουσας συντήρησης στο ταφικό μνημείο».
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι αρχαιολόγοι φέρεται να βρίσκονται μπροστά σε σφυρηλατημένες περίτεχνα κομμένες πέτρες, μάρμαρα, κάτι το οποίο αποφεύγει να επιβεβαιώσει η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, που συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, παραπέμποντας στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Για λόγους ασφαλείας ο λόφος Καστά θα φωταγωγηθεί
Την ίδια ώρα, αμείωτο είναι το ενδιαφέρον των τουριστών που επισκέπτονται τον λόφο Καστά για να δουν, έστω και από μακριά, τμήμα του περιβόλου του τύμβου.
Η αστυνομική δύναμη στην περιοχή έχει διπλασιαστεί, με τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Σερρών να αλλάζουν αλλεπάλληλα βάρδιες, ενώ, όπως έγινε γνωστό από τον δήμαρχο Αμφίπολης Κώστα Μελίτο, «τη Δευτέρα ο χώρος θα φωταγωγηθεί με ειδική γεννήτρια παροχής ρεύματος που θα διαθέσει ο δήμος, προκειμένου ο αρχαιολογικός χώρος να προστατευτεί από τα βλέμματα, όχι μόνο των περιέργων, και κατά τις βραδινές ώρες».
H σεισμική τομογραφία του αρχαίου τύμβου
Το 1998-99 διενεργήθηκε έρευνα στον τύμβο από τρεις γεωφυσικούς: τον Λάζαρο Πολυμενάκο, τον Σταύρο Παπαμαρινόπουλο και τον Αθανάσιο Λιόση. Στην έρευνα συμμετείχε και η συνεργάτις του αείμνηστου αρχαιολόγου Δημήτρη Λαζαρίδη, Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη. Οι επιστήμονες με τη μέθοδο της τρισδιάστατης σεισμικής τομογραφίας προσπάθησαν να ανιχνεύσουν το εσωτερικό του τεχνητού λόφου. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε το 2004 σε περιοδικό Αρχαιολογίας. Σύμφωνα με την κα Κουκούλη-Χρυσανθάκη, η οποία μίλησε στο zougla.gr, η έρευνα μαρτυρά την ύπαρξη λίθινων κατασκευών, ωστόσο θεωρεί τις ενδείξεις σημαντικές μεν, αλλά ανεπιβεβαίωτες.
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ)
Oι πρώτες αποκαλύψεις της κας Περιστέρη στον πρωθυπουργό
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όταν επισκέφθηκε τον Αύγουστο το σημείο των ανασκαφών στον λόφο Καστά, ενημερώθηκε από την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη. Τον κ. Σαμαρά συνόδευαν ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας και η γενική γραμματέας του υπουργείου Λίνα Μενδώνη.
Η κα Περιστέρη είχε αναφέρει τότε ότι «στον τύμβο σίγουρα βρίσκεται στρατηγός ή στρατηγοί».
Συγκεκριμένα, είχε υποστηρίξει: «Πρέπει να είναι κάποιος στρατηγός μέσα. Σίγουρα είναι τάφος για άτομο ή για άτομα τα οποία είναι στρατηγοί. Δεν είναι κάτω από στρατηγούς. Πολύ σημαντικά άτομα ή άτομο. Το μεγάλο καλό για μένα είναι ότι αυτοί τον σφράγισαν αυτόν τον τάφο, γιατί τον θεωρούσαν πολύ σημαντικό και φοβήθηκαν μήπως συληθεί. Και αυτοί που άνοιξαν τους επάνω δόμους δεν προσχώρησαν πολύ».
«Έργο του Δεινοκράτη και όχι του Πλάτωνα»
Στην ίδια συνάντηση η υπεύθυνη αρχαιολόγος διαβεβαίωσε τον Α. Σαμαρά ότι το ταφικό μνημείο είναι έργο του αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δεινοκράτη. Ωστόσο, αυτό αντικρούει την άποψη του αρχαιολόγου Ιορδάνη Δημακόπουλου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι «δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο σχεδιαστής του σπουδαίου αυτού τύμβου, όπως και άλλων της εποχής, να είναι ο φιλόσοφος Πλάτωνας».
«Θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο, όχι τα σενάρια»
Με τη φράση «θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο, όχι τα σενάρια», ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας συνέστησε υπομονή σε ό,τι αφορά στην πορεία του ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Αμφίπολη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο των εγκαινίων της έκθεσης «Μακεδονικοί Θησαυροί» στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.
«Η Αμφίπολη μέχρι στιγμής είναι αυτό που βλέπουμε. Κι αυτό που βλέπουμε, αυτό που καμαρώνει ο ελληνικός λαός είναι ένα ταφικό μνημείο, σημαντικών, πρωτοφανών διαστάσεων και σημαντικής καλλιτεχνικής φροντίδας. Από εκεί και πέρα, θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο, όχι τα σενάρια. Έτσι γίνεται πάντα στην αρχαιολογία. Δεν θα αποτελέσει η Αμφίπολη εξαίρεση» τόνισε ο υπουργός.
Διαβάστε επίσης: Διαψεύδουν τον Σ. Καργάκο για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου