Η Ελλάδα πανηγύρισε το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Η Χριστίνα Γιαζιτζίδου και η Αλεξάνδρα Τσιάβου θα μείνουν στην ιστορία, καθώς έγιναν οι πρώτες Ελληνίδες που κατάκτησαν μετάλλιο στην κωπηλασία σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες το 2009 (Πόζναν) και το 2011 (Μπλεντ) στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών στην κωπηλασία πέρασαν την γραμμή του τερματισμού με επίδοση 7:12.09, χάνοντας στο νήμα την δεύτερη θέση από το πλήρωμα της Κίνας. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι τόσο στο πρώτο πέρασμα στα 500μ., όσο και στο δεύτερο στα 1.000μ. ήταν στην πρώτη θέση.

Αυτή ήταν η δεύτερη συμμετοχή σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων για την Αλεξάνδρα Τσιάβου σε ισάριθμες παρουσίες στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Η αθλήτρια από την Ηγουμενίτσα, μαζί με τη Χρύσα Μπισκιτζή είχαν τερματίσει 6ες στον τελικό του ίδιου αγωνίσματος το 2008 στο Πεκίνο και έγραψαν το όνομά τους μαζί με αυτά των Ολυμπιονικών. Πρώτη συμμετοχή στον τελικό και χάλκινο μετάλλιο στην παρθενική εμφάνισή της σε Ολυμπιακούς για την αθλήτρια από την Καστοριά, Χριστίνα Γιαζιτζίδου.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Βρετανίδες Κάθριν Κόουπλαντ και Σόφι Χόσκινγκ με 7:09.30, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στην 5η στο Πεκίνο Κίνα των Ξου Ντονγκξιάνγκ και Γουενί Χουάνγκ με 7:11.93.

Η κατάταξη:

Μεγάλη Βρετανία (Χόσκινγκ, Κόουπλαντ) 7:09.30
Κίνα (Ξο, Χουάνγκ) 7:11.93
ΕΛΛΑΔΑ (Γιαζιτζίδου, Τσιάβου) 7:12.09
Δανία (Τόμσεν, Ρασμούσεν) 7:15.53
Αυστραλία (Ουάτσον, Έβερι-Χολ) 7:20.68
Γερμανία (Μούλερ/Νόσκε) 7:22.18

«Χάσαμε για μία κουπιά, το αργυρό μετάλλιο»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χριστίνα Γιαζιτζίδου από την Καστοριά μετά την πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες δήλωσε: «Αγγίξαμε και το χρυσό μέχρι ένα σημείο της κούρσας. Δεν θέλω να μιλήσω ούτε για τον καιρό, ούτε για τίποτα. Έχουμε ένα μετάλλιο. Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο κα την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Καστοριά. Ευχαριστούμε όσους Έλληνες μας ακολούθησαν. Η καρδιά του Έλληνα χτυπά παντού».

Από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Τσιάβου δήλωσε: «Δεν έχω λόγια. Δεν ξέρω αν πρέπει να στενοχωρηθώ ή να χαρώ. Χάσαμε για μία κουπιά, το αργυρό μετάλλιο. Σήμερα έχουμε πανηγύρια στα Γιάννενα, στην Καστοριά και στην Ηγουμενίτσα. Ολες οι πόλεις που αντιπροσωπεύει κάθε αθλητής της ελληνικής κωπηλασίας που βρίσκεται εδώ και αγωνίζεται γιορτάζει σήμερα γιατί ο αθλητισμός είναι μία μεγάλη γιορτή. Αυτό το μετάλλιο το αφιερώνω σε μας τις δύο πρώτα. Είναι πολλοί όμως που έχουν συμβάλλει σ’ αυτό. Πολλοί μας έστελναν μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ευχές και μας έδειχναν τη συμπαράστασή τους. Τους ευχαριστούμε. Προσωπικά θέλω ν’ αφιερώσω αυτό το μετάλλιο σε όποιον χαίρεται σήμερα».

Στη συνέχεια η Γιαζιτζίδου ρωτήθηκε που αφιερώνει το χάλκινο μετάλλιο και απάντησε: «Το αφιερώνω στις δύο μας και στους κόπους μας… γιατί μόνο οι δυο μας ξέρουμε πόση ώρα προπόνησης έχουμε “φάει” στο Σχοινιά και μέσα σ’ αυτή τη βάρκα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αλεξάνδρα Τσιάβου κατέληξε: «Η οικογένειά μου είναι εδώ. Στα τελευταία 200 μέτρα τους σκεφτόμουν να κάνουν αυτό το ταξίδι μέχρι το Λονδίνο με τα τόσο δύσκολα οικονομικά που έχει σήμερα κάθε ελληνική οικογένεια. Ηγουμενίτσα γεια σου»!

Συγχαρητήρια, κάνατε όλους τους Έλληνες υπερήφανους»

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στις Ελληνίδες αθλήτριες Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου για το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών της κωπηλασίας. Το τηλεγράφημα αναφέρει: «Συγχαρητήρια, κάνατε όλους τους Έλληνες υπερήφανους».

Τετράκωπος: Στην τέταρτη θέση η Ελλάδα

Μια ανάσα από τα μετάλλια έφτασαν οι Στέργιος Παπαχρήστος, Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Χρήστου στον τελικό της τετρακώπου άνευ πηδαλιούχου της κωπηλασίας. Οι Έλληνες κατέλαβαν την 4η θέση με επίδοση 6:11.43.

Οι «χρυσοί» στο Πεκίνο Βρετανοί, κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο και μέσα στην έδρα τους. Οι Άλεξ Γκρέγκορι, Πιτ Ριντ, Τομ Τζέιμς και Άντριου Τριγκς Χοτζ εκμεταλλεύτηκαν τη συμπαράσταση από 30 χιλιάδες φιλάθλους στη λίμνη Ντόρνεϊ και πέρασαν πρώτοι τη γραμμή του τερματισμού με επίδοση 6:03.97.

Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Αυστραλία (Λόκγουντ, Τσάπμαν, Τζιν, Ντάνκλεϊ-Σμιθ) με επίδοση 6:05.19, ενώ χάλκινο το μετάλλιο κατέκτησαν οι (ΗΠΑ Ότσαλ, Ράμελ, Κόουκ, Γκολτ) με 6:07.20.

Η κατάταξη:

1. Μεγάλη Βρετανία (Γκρέγκορι, Ριντ, Τζέιμς, Τριγκς) 6:03.97
2. Αυστραλία (Λόκγουντ, Τσάπμαν, Τζιν, Ντάνκλεϊ-Σμιθ) 6:05.19
3. ΗΠΑ (Ότσαλ, Ράμελ, Κόουκ, Γκολτ) 6:07.20
4. ΕΛΛΑΔΑ (Παπαχρήστος, Τσίλλης, Τζιάλλας και Χρήστου) 6:11.43
5. Ολλανδία (Χέντρικς, Μέιλινκ, Κναμπ, Φερσλούις) 6:14.78
6. Γερμανία (Χάουφε, Ζάιφερτ, Καόιφερ, Σμιντ) 6:16.37

Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης